Oznamy mesta

BEZPEČNOSŤ V MIESTACH S VÝSKYTOM MEDVEĎA HNEDÉHO

Medveď sa zvyčajne snaží ľuďom vyhnúť, niekedy si nás ale všimnúť nemusí. V lese a jeho blízkosti treba byť preto ostražitý, predovšetkým ráno, večer a v noci, ale tiež počas dňa v hustej vegetácii alebo blízko zdrojov potravy. Vyhnúť sa neočakávanému stretu s medveďom pomôže aj schopnosť rozpoznať pobytové znaky a najčastejšiu potravu medveďa.

 

Pri pohybe v lese by sme si mali všímať stopy, trus a znaky kŕmenia sa medveďom. Určiť medvediu stopu v teréne je pomerne jednoduché, pretože veľkosť a tvar stopy sú takmer nezameniteľné. Pre neskúsených turistov existuje za určitých okolností možnosť zámeny odtlačku prednej laby mladého medveďa s jazvecom. U dospelých jedincov medveďa býva šírka prednej laby približne 13-18 cm a jej dĺžka od 12 do 17 cm. Zadná laba je o niečo dlhšia a u dospelých jedincov sa pohybuje v rozpätí od 20 do 28cm. Charakteristickým znakom pobytu medveďa v lese sú aj tzv. „značkovacie stromy“ a vývratiská. Môžeme tiež pozorovať rozhrabané mraveniská, prehrabanú pôdu alebo poprevracané kamene.

 

Obzvlášť pozorní by sme mali byť pri pohybe v hustom poraste, na miestach s hojnosťou lesných plodov, pri zdochlinách, zlej viditeľnosti alebo počuteľnosti, resp. ak sa pohybujeme proti vetru, pri tečúcej vode a podobne. Pri obmedzenej viditeľnosti pomôže akýkoľvek zvukový prejav (pískanie, tlieskanie, hlasnejší rozhovor), na základe ktorého má medveď možnosť zareagovať na blížiaceho sa človeka a vyhnúť sa mu.

 

Riziko stretnutia s medveďom je menšie, keď sa pohybujeme v skupine po vyznačených chodníkoch a počas denného svetla.