Aktuality

Zariadenie pre seniorov plánuje generálnu rekonštrukciu

05_02_Seniori

Zariadenia poskytujúce služby pre seniorov v Kežmarku hlásia plnú kapacitu. O sto prijímateľov sociálnej služby sa starajú v Zariadení pre seniorov (ZPS) a o jedenástich v Zariadení opatrovateľskej služby (ZOS). O aktuálnom stave, ale i o plánoch na leto sme sa zhovárali s Petrom Vilčekom, riaditeľom ZPS a ZOS.

 

Kežmarok bol dva roky po sebe nositeľom titulu Senior Friendly. Tento titul si vyslúžil za nadštandardnú starostlivosti, ktorú sprostredkúval seniorom. V Kežmarku sa o seniorov starajú na dennej báze v ZPS a ZOS. „Poskytujeme služby seniorom v dôchodkovom veku, ktorým bolo mestom, alebo obcou vydané rozhodnutie o odkázanosti na poskytovanie sociálne služby,“ povedal v skratke Peter Vilček o tom, ako funguje systém starostlivosti o seniorov. Od varenia, aktivít, hygieny, pomoci až po posledné chvíle sú im zamestnanci ZPS a ZOS nablízku.

 

Teplá strava doručená až ku dverám

V Kežmarku majú seniori možnosť dovozu teplých obedov, túto službu využíva 180 z nich. „Obed im doručia zamestnanci mesta priamo domov za minimálnu výšku stravného. Je to reálna pomoc najmä tým, ktorí už nevládzu každý deň stráviť niekoľko hodín v kuchyni varením teplého a výživného jedla. Som rád, že aj týmto krokom môžeme splácať strieborný dlh, ktorý voči našim seniorom máme,“ povedal primátor mesta Ján Ferenčák.

 

Prvý polrok roka 2024

V prvom polroku okrem každodenných aktivít mali aj vystúpenia detí z kežmarských materských, základných ale aj stredných škôl. „Mali sme i divadelné predstavenie, zahrať nám prišli herci z prešovského divadla Autora. Každé dva mesiace usporadúvame veľké narodeninové oslavy pre tých, ktorí sa dožívajú okrúhlych jubileí,“ povedal Peter Vilček. Počas leta sa naši seniori zúčastňujú na Podtatranskej petangovej lige. „Organizujeme výlety do okolia, robíme opekačky a guláš v areáli nášho zariadenia. Samozrejme, naše sociálne pracovníčky denne organizujú pestré voľnočasové aktivity v dopoludňajších a popoludňajších hodinách,“ doplnil Vilček.

Keďže zamestnanci trávia so seniormi veľa času a sú s nimi v úzkom kontakte, ich odchod sa ich citovo veľmi dotkne. „Pri rôznych príležitostiach si často na nich spomenieme a pospomíname na zážitky s nimi. Na regeneráciu síl zamestnancov usporadúvame rôzne teambuildingové akcie,“ dopovedal o psychohygiene zamestnancov riaditeľ ZPS a ZOS.

 

Na rekonštrukciu zariadenia pripravujú projekt

Momentálne je v spolupráci s mestom spracovávaná projektová dokumentácia na generálnu rekonštrukciu ZPS. „V rekonštrukcii pôjde o zateplenie fasády, zateplenie strechy, vybudovanie vlastnej kotolne, bezbariérový vstup do budovy, fotovoltiky na zníženie nákladov a rekonštrukciu kuchyne. Taktiež v spolupráci s mestom už prebieha stavebné konanie na vybudovanie nízkokapacitného zariadenia v Kežmarku pre dvanásť seniorov,“ skonkretizoval riaditeľ Vilček.

Ondrej Miškovič, foto: archív ZPS a ZOS