Aktuality

Zápasník Markus Smrek začína zbierať úspechy nielen na domácich, ale aj na zahraničných súťažiach

Už od útleho veku sníval zápasník nášho klubu Goral Gym Kežmarok o kariére v nebezpečnom, no adrenalínovom kickboxe. Pred troma rokmi sa mu sen začal plniť a odvtedy usilovne pracuje na zrealizovaní svojich cieľov. Najväčší úspech prišiel pred troma mesiacmi v talianskom Lido di Jesolo.

„Bojové športy ma fascinovali už od mojich šiestich rokov. Rodičia mi ich však nechceli dovoliť, tak som si musel počkať až do trinástich rokov, kedy som ich konečne presvedčil a začal som trénovať,“ opísal svoje začiatky Markus, ktorý od prvého tréningu pôsobí v kežmarskom Goral Gyme pod vedením Jozefa Kušmireka. Začiatky neboli jednoduché, keďže sa okolo neho od začiatku pohybovali už skúsení zápasníci. „Keď som videl tých už vytrénovaných bojovníkov, tak som sa sám seba opýtal, či to chcem robiť, avšak nakoniec som ostal a som za to rád,“ uviedol Markus Smrek.

Poctivá drina a kvalitné tréningy začali prinášať ovocie v marci tohto kalendárneho roka, kedy sa Markus zúčastnil Svetového pohára v talianskom Lido di Jesolo, odkiaľ si po smolnej prehre vo finále s chorvátskym bojovníkom Ryanom Aličajičom odniesol striebornú medailu. Ďalšie úspechy prišli na júnových majstrovstvách Slovenska, kde sa v kategórii low-kick do 63,5 kilogramu stal majstrom Slovenska, počas cesty za týmto titulom dokázal niečo, čo sa mu za celý doterajší priebeh jeho kariéry nepodarilo. „Druhé miesto v Jesole je jednoznačne môj najväčší kariérny úspech, potom prišiel skvelý výsledok aj na majstrovstvách Slovenska s najlepším zážitkom v mojej kariére, keď som vyhral zápas knockoutom už po dvoch sekundách, čo sa mi nikdy predtým nepodarilo. V ďalšom kole som súpera poslal dvakrát do počítania a vyhral som na RSC “ popísal svoje nedávne úspechy Smrek. Bojovník vyhrá spôsobom na RSC vtedy, ak sa rozhodca rozhodne zápas ukončiť buď po troch počítaniach v jednom kole alebo ak zápasník viditeľne nie je schopný pokračovať v zápase.

Ambície má tento stále iba 16 ročný bojovník len tie najvyššie. Jednou z nich je stať sa profesionálnym bojovníkom, keďže kickbox a bojové umenia sú preňho všetkým. „Kickbox pre mňa znamená úplne všetko, takže sa chcem posunúť na profesionálnu úroveň a byť najlepší z najlepších. Cieľom je stať sa majstrom Slovenska v Thajskom boxe a získať nejaký ten opasok,“ povedal bojovník, ktorý v závere rozhovoru nezabudol ani stále sa rozširujúcu základňu fanúšikov. „Fanúšikom by som chcel odkázať, aby robili čo ich baví a hlavne im ďakujem za podporu, ktorú mi dávajú, pretože ma napĺňa stále novou energiou,“ uzavrel Markus Smrek.

Filip Kubáni, foto: archív Markusa Smreka