Aktuality

Za príbehom o moste nastala definitívna bodka

04_02_Most

Dočkali sme sa štádia, keď zrekonštruovaný most ponad rieku Poprad prestal byť témou. A to temer úplne. Odkedy sa na prelome apríla a mája finálne upravilo celé jeho okolie, ako pomyselný zdroj problémov v doprave odchádza z povedomia ľudí. Most už teda nie je v hľadáčiku médií, tento text je preto nateraz posledný, ktorý mu venujeme.

 

Záver prác

Po obnovenom moste ponad rieku Poprad jazdíme už 8. decembra minulého roka. Most ležiaci na ceste s ikonickým označením I/66 slúži motoristom už vyše polroka. Premávka v meste je dnes o poznanie plynulejšia. Čoskoro môže dôjsť k vyhláseniu ukončenia mimoriadnej dopravnej situácie.

Koncom apríla sa čakalo už len na dokončenie prác, začiatkom mája staviteľ doplnil v predošlom mesiaci ešte chýbajúce vodorovné dopravné značenie. Celá jar sa totiž niesla v duchu revitalizácie okolitých plôch. Nanovo boli vydláždené chodníky, kde to bolo potrebné, vydrenážované stavbou dotknuté plochy.

Opätovne boli humusované a zatrávnené pôvodné trávnaté plochy. „V jarných mesiacoch sme upravili plochy spoločnosti LIDL, ktoré boli dotknuté stavbou a ktoré slúžili ako obchádzkové komunikácie (predpolia) k provizórnym premosteniam,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC) Jana Lukáčová pre Noviny Kežmarok. Dodala, že v apríli staviteľ zrealizoval výmenu živičných vrstiev z oboch strán mosta – na kruhovom objazde a oproti baptistickému kostolíku na Toporcerovej 1.

 

Nové otázniky na horizonte

V koncovke celého príbehu siahodlhej rekonštrukcie mosta síce – ako sme spomenuli v úvode – zaniká most ako téma sama osebe, avšak dokončenie tohto projektu plnšie pootvorilo ďalšie otázky súvisiace s dopravou v Kežmarku. Na ne samospráva a štát (prednostne cez SSC a rezort dopravy) začínajú nazerať so zmeneným zreteľom. Dôvod je prostý: opravený most a celý hlavný ťah mestom s novým odbočovacím pruhom smerom na Rakúsy nie sú dostatočným riešením.

Pokiaľ ide o samotné vnútro mesta, skloňuje sa predovšetkým prebudovanie niekoľkých križovatiek na prechodnejšie varianty – kruhové objazdy. V širšom okolí mesta, ktoré sa každodenne musí vysporiadať s náporom 20-tisíc (prevažne tranzitujúcich) vozidiel, sa spomína ako kardinálne riešenie obchvat mesta Kežmarok. O tomto riešení dopravnej situácie okresného mesta a ešte o jednom ďalšom riešení v podobe alternatívy redakcia Novín Kežmarok informuje v dvoch osobitných článkoch aktuálneho júnového vydania.

Text a foto: Kristián Krempaský