Aktuality

Vrtochom počasia vieme účinne čeliť. A ako bonus z nich môžeme aj ťažiť

08_Vodozádržné opatrenia

Koncom minulého roka sme sa v Kežmarku začali intenzívne zaoberať vodozádržnými opatreniami. V úvode jari nastal prácam na celom projekte koniec. Je čas sumarizovania, môžeme teda pokojne rekapitulovať.

 

Miliónový projekt

Hneď na úvod podotknime, že na celý projekt vodozádržných opatrení sme získali 960-tisícový nenávratný finančný príspevok. Ide o vysokú sumu a dostávame za ňu veľa pridanej hodnoty. Vybudovanie jednotlivých vodozádržných prvkov ide totiž ruka v ruke so zelenou líniou, ktorú samospráva udáva už mnoho rokov.

Absolútnou métou týchto opatrení je zadržanie čo najväčšieho množstva vody, ktorá by inak z mesta odtiekla. Kežmarok a jeho bezprostredné okolie dnes disponuje efektívnou obranou proti náhlym a nepredvídateľným zmenám podnebia. A presne o to ide – budovať obranné mechanizmy, ktoré nám pomôžu predchádzať výkyvom počasia.

 

Predtým sme z nepriazne počasia ťažiť nevedeli. Karta sa však obracia

V súvislosti s týmito opatreniami sa prednostne a najčastejšie skloňujú intenzívne suchá, ktoré sme už niekoľko ráz zažili. Prišli buď náhle alebo plazivo, postupne. A úzko súvisia s globálnym otepľovaním. Neopomeňme však i silné búrky, lejaky, lokálne zaplavenia či krupobitie.

Pripomeňme, že všetky vodozádržné opatrenia sú zabezpečené nasledovnými prvkami: tromi zelenými stenami, 19-timi dažďovými záhradami, šiestimi retenčnými nádržami na polievanie záhrad a jedným zrekonštruovaným parkoviskom so schopnosťou zachytávať pomerné množstvo vody.

Lokality, kde jednotlivé prvky a ich kombinácie pribudli sú Nový cintorín v Kežmarku, park pri Kežmarskom hrade, Ulica Nižná Brána, Garbiarska ulica, Weilburska ulica, Severná ulica, spomínané parkovisko na Ulici Dr. Vojtecha Alexandra a v areál Základnej školy s materskou školou Nižná Brána.

 

Viac zelene a mobiliáru

Projekt okrem spomínaných hlavných prvkov rátal aj so sekundárnymi riešeniami úpravy okolia dotknutých lokalít. Pribudol tak mobiliár v podobe lavičiek, odpadkových košov či stojanov na bicykle.

Celé okolie spomenutých lokalít finálne upravili i množstvom zelene. Počty kusov novovysadených rastlín v rámci dažďových záhrad projekt ráta v tisíckach. Ide všetko o rastliny, ktoré vhodne zvýraznia charakter týchto miest. Miesta navrhli tak, aby aj v období sucha, ale aj v období dažďov boli plné života. Bohatá diverzita rastlín priláka tucty druhov opeľovačov.

Oddelenie rozvoja mesta a výstavby k problematike uviedlo, že umiestnenie mobiliáru súviselo predovšetkým s okolím nových dažďových záhrad. Výsadba rastlín bude po zavŕšených projektoch rekonštrukcie Vnútrobloku Juh a vodozádržných opatrení pribúdať i naďalej.

Text a foto: Kristián Krempaský

Prílohy na stiahnutie