Aktuality

Vďaka novému systému menej papierov, rýchlejšie vybavenie s dostupnosťou aj mimo úradných hodín

DSC_3194

V Kežmarku pribudol nový systém prijímania platieb, ktorý zvládnu obsluhovať aj seniori. Na obrazovke sa vám zobrazia najčastejšie úkony vo vzťahu občana a mesta. Zároveň sa v najbližšej dobe počíta s rozšírením ponúkaných služieb.

 

Chcete uhradiť správne poplatky mesta? Využite možnosť cez kiosk, ktorý sa nachádza vo vchode do kina Iskra. Žiadne poplatky navyše, uhradíte len sumu vo výške správneho poplatku. Na túto úhradu budete potrebovať bankovú kartu a vybrať si poplatok či poplatky, ktoré chcete zaplatiť. „So samoobslužnými kioskami sme začali v obci Gajary na Záhorí v decembri minulého roku. Prvým väčším mestom, ktoré si kiosk zadovážilo, bol Liptovský Mikuláš,“ ozrejmili tvorcovia projektu. Kežmarský kiosk je v poradí piatym zavedeným.

Systém dokáže prijímať stovky poplatkov súvisiacich s mestom či zaplatenie akýchkoľvek faktúr. „Vidíme v tom úsporu času zamestnancov mestského úradu, ktorých agendu tak vieme presmerovať na ďalšie dôležité veci v meste, ktoré chceme riešiť. Cieľom zapojenia sa do projektu bolo byť bližšie k občanom a odbremeniť ich od čakania, zbytočných papierov, ale aj poskytnúť im čas na zaplatenie i mimo úradných hodín mestského úradu,“ povedala prednostka mestského úradu Jela Bednárová.

Výhodou kiosku je teda hlavne to, že nebude mať obednú prestávku a možnosti poskytovaných služieb na ňom budú rásť. „V tomto systéme bude možné vykonávať aj výbery a vklady hotovosti či vybaviť si nový bankový účet,“ priblížila funkcie Katarína Košalková, vedúca ekonomického oddelenia v Kežmarku, pod ktorý príjem daní a poplatkov spadá.

Snahou mesta je v čo najkratšej dobe poskytnúť čo najviac ponúkaných služieb. Medzi prvých desať samospráv, kde sa začalo s pilotným testovaním, okrem spomínaných patria aj Nitra, Šurany, Topolčianky, Pružina, Rajecké Teplice, Spišská Nová Ves a Sečovce.

Ponuka služieb občanom dostupných prostredníctvom ArbiPoint kioskov sa onedlho rozšíri o služby Dátového centra obcí a miest (DCOM). Spoločnosť Arbitas podpísala memorandum o spolupráci s DataCentrom elektronizácie územnej správy Slovenska, ktoré systém DCOM prevádzkuje. Získala tak silného partnera pri vývoji riešenia pre odbúravanie byrokracie a zlepšovania prístupu občanov k elektronickým službám verejnej správy.

„Široká ponuka služieb v spojení s jednoduchým a intuitívnym ovládaním pre užívateľov našich kioskov znamená úsporu času pri komunikácii s orgánmi verejnej správy. Život prináša množstvo situácií, ktoré sa často spájajú s nepríjemnou a zdĺhavou byrokraciou. Či už potrebujete uhradiť správny poplatok, daň z nehnuteľnosti, informovať sa o dani za psa, ohlásiť zmenu poplatkovej povinnosti za komunálny odpad – zjednodušte si život a tieto, ako aj desiatky iných úkonov vybavíte rýchlo a efektívne prostredníctvom ArbiPoint kioskov,“ uvádzajú tvorcovia myšlienky ArbiPoint kioskov.

Text: Ondrej Miškovič, foto: Kristián Krempaský

Galéria