Aktuality

V piatich rokoch ho rodičia priviedli k tenisu a v štrnástich už vyhral turnaj v akadémii legendárneho Rafaela Nadala

21_02_Šport_Lupták

Toto je iba časť príbehu Richarda Luptáka, talentovaného tenistu, ktorý nastúpil na tenisových turnajoch po celej Európe. Tenis je individuálny šport a jeho špecifiká sú to, čo Richarda baví najviac. „Na tenise ma najviac zaujalo, že sa musím v každej situácii spoliehať iba sám na seba,“ uviedol Lupták.

 

Hrá naraz za dva kluby

Momentálne náš mladý tenista nastupuje za dva kluby zároveň, keďže už nesúťaží iba na slovenských kurtoch, ale aj na tých zahraničných a celoeurópske pôsobenie mu dáva nové skúsenosti pre ďalší výkonnostný rast. „Na Slovensku nastupujem za klub TJ Sokol Prešov a v Španielsku za 4slam Tennis Academy,“ popísal svoju klubovú pôsobnosť nádejný tenista. Barcelonská tenisová akadémia 4Slam Tennis Academy, ktorá vznikla vďaka myšlienke troch bývalých tenistov, ktorí dosiahli umiestnenie v top 50 svetového rebríčka. Galo Blanco a Fernando Vicente v dvojhre a Jairo Velasco vo štvorhre. Ich sen vybudovať silnú akadémiu s kvalitnými trénermi sa stal skutočnosťou a z benefitov kvalitných tréningov čerpá aj Rišo, ktorý sa už zúčastnil rôznych turnajov vo viacerých európskych krajinách. „Zúčastnil som sa turnajov v poľskom Štetíne, španielskom Bilbau, na Kanárskych Ostrovoch či v Lotyšsku a turnaja v akadémii Rafaela Nadala,“ ozrejmil Lupták, pre ktorého víťazstvo na turnaji kategórie U15 v prestížnej akadémii 14-násobného víťaza Roland Garros znamená, že tvrdá práca počas prípravy má význam. „Je to zatiaľ môj najväčší úspech v kariére a ocenenie mojej práce spoločne s trénerom,“ opísal svoje pocity mladý, no úspešný tenista. Pre doplnenie, Richard Lupták súťažil aj v kategórii U16, kde skončil na taktiež skvelom treťom mieste.

 

Vysoké ciele hneď od mladosti

Ďalšie ciele sú jasné, prebojovať sa do rebríčka ATP, ktorý je najprestížnejším zo všetkých a pohybujú sa v ňom len tí najlepší tenisti sveta. A aj v ňom nechce Richard zostať vzadu. V budúcnosti by som chcel atakovať Top 20ku v rebríčku ATP a samozrejme ďalej trénovať, pracovať na sebe, zúčastňovať sa čo najväčšieho počtu turnajov a dosahovať na nich dobré výsledky,“ uzavrel Richard Lupták. V posledných rokoch bol najbližšie umiestneniu v najlepšej dvadsiatke svetového rebríčka v roku 2015 Martin Kližan, kedy bol 24. najlepší na svete. Najvyššie umiestneným Slovákom v dejinách je bývalý tréner mužskej reprezentácie Slovenska Miloslav Mečíř, ktorý bol v roku 1988 na štvrtom mieste svetového rankingu.

Filip Kubáni, foto: archív Richarda Luptáka