Aktuality

V meste pribudnú streetart maľby podobné tým z kasárenského múru

14_01_Grafiti

Rodák z Kežmarku pracuje ako tetovač a streetart umelec. Medzi jeho najväčšie diela v meste doteraz patril streetart na Michalskej ceste, ktorý sa nachádza na kasárenskom múre. O rozšírení týchto malieb na ďalšie budovy sa dočítate v článku.

 

Alex Adam v Kežmarku navštevoval základnú školu. Na strednú školu išiel do Ružomberka, kvôli jeho záľube vo futbale. „Už na základnej škole som kreslil viac ako iné deti a na druhom stupni základnej školy ma veľmi zaujal streetart a grafity kultúra a čím viac som sa o to zaujímal, tým viac ma to pohlcovalo, a tým viac som chcel tvoriť a byť súčasťou tohto sveta,“ opisuje začiatky tvorby Alex Adam. Mimo jeho tvorby si už počas strednej školy privyrábal menšími maľbami na zákazku, v menších kaviarňach či detských izbách. Tu sa začal venovať aj tetovačstvu, zatiaľ však len na kamarátoch na internáte.

 

Grafity ho priviedli k cestovaniu

Už počas strednej kvôli grafitom veľa cestoval, prevažne po Slovensku a maľoval v rôznych mestách. „Po strednej škole som chcel cestovať a spoznávať umelcov aj z iných krajín a podarilo sa mi v rôznych smeroch umenia navštíviť Rakúsko, Českú republiku, Poľsko, Slovinsko, Maďarsko, Chorvátsko, Taliansko, Srbsko, Rumunsko, Čiernu Horu, Francúzsko, Nemecko, Spojené Arabské Emiráty a Španielsko,“ spomína na stredoškolské časy Alex Adam. V Španielsku sa natáčal film o subkultúre v Barcelone a vtedy sa jeho súčasťou stal aj on.

 

Umenie vo verejnom priestore musí prechádzať schvaľovaním

Čo sa týka väčších projektov, tie sú podľa Alexa Adama dosť náročné na čas a energiu, keďže treba veľa schvaľovania a musí to prejsť cez veľa ľudí. „Nie vždy sa to podarilo dotiahnuť do danej realizácie. No napríklad v Kežmarku sa podarilo zrealizovať a namaľovať veľkú plochu kasárenského múru. Taktiež v Humennom sa mi podarilo namaľovať nástennú maľbu v 30-metrovej výške 13-poschodového paneláku, v Košiciach som bol tiež súčasťou nástennej maľby a taktiež v Novom Meste nad Váhom či v Prievidzi. Verím, že podobné projekty sa podaria aj v Kežmarku, v ktorom už roky nežijem, no veľmi rád sa vraciam domov aj napriek tomu, že som videl krásne veľkomestá v zahraničí,“ hodnotí Adam, pre ktorého je Kežmarok čarovné mesto v krásnom prostredí s veľkým potenciálom tohto umeleckého smeru. Projektov na nástenné veľkoplošné maľby v Kežmarku je v pláne viac, no ostáva už len veriť, že sa to dostane k tým správnym ľuďom a do úspešného konca. Alex Adam pripúšťa v budúcnosti aj možnosť vlastnej výstavy. Jedno je však isté, okolo jeho diela na Michalskej ceste už prešli tisícky áut, ktorých vodičov upútalo toto netradičné, no dnes moderné umenie.

Ondrej Miškovič, foto: archív Alexa Adama