Aktuality

V Kežmarku zrekonštruovali v rokoch 2022-2024 cesty a chodníky v dĺžke takmer 4 km

P1092770

(Kežmarok, 27. augusta 2024) V utorok 27. augusta 2024 primátor mesta a zhotoviteľ stavby odovzdali občanom do užívania zrekonštruované cesty a chodníky v meste Kežmarok.  V rámci dvojročnej rámcovej zmluvy od roku 2022 – 2024 prešlo 12 ulíc zásadnou rekonštrukciou ciest a chodníkov.  Zhotoviteľom prác bola firma STRABAG, ktorá poškodené cesty pokryla novým asfaltom a chodníky povrchovo upravila do dlažby. Mesto sa sústredilo nielen na hlavné, ale aj na okrajové časti mesta čiže rekonštrukcie sa dočkali aj lokality v oblasti Ulíc Tehelňa a Poľná.

„V Kežmarku i napriek náročnej finančnej situácii  sa radnica pustila do jednej  z najväčších opráv ciest a chodníkov v meste, aká sa doposiaľ udiala. Počas rekonštrukcie ciest a chodníkov v  rokoch 2022 až 2024 sme v meste zrekonštruovali niečo vyše 3,3 km ciest a 600 m chodníkov v celkovej sume vyše 1,9 milióna eur, ktoré boli vyčlenené v rámci mestského rozpočtu. Vyčerpali sme tak celkový obsah rámcovej zmluvy čo predstavuje takmer 2 milióny eur,“ hovorí primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák.

Rekonštrukciu ciest a chodníkov v Kežmarku si rozdelili na etapy

Rekonštrukčné práce na chodníkoch a cestách sa začali už v roku 2022 a pokračovali až do augusta 2024. Prvá etapa rekonštrukcie zahŕňala lokality Ulíc Priekopa, Martina Lányiho, Karola Kuzmányho a chodník na Ulici Krvavé pole. Druhá etapa riešila Ulice Poľnú, Tehelňu a Bielu vodu. Za najväčší rozsah podľa objemu financií je možné považovať Ulicu Tehelňa.

„Sme veľmi radi, že táto cesta na ulici Poľná a v lokalite Tehelňa je po niekoľkých desaťročiach hotová, čo má aj veľmi dobrú odozvu od občanov. Sú nadšení, že chodia po krásnych cestách  a ďakujú vedeniu mesta, že na nich myslelo aj v tejto mestskej štvrti,“  uvádza spokojne obyvateľ Tehelne a zároveň aj poslanec mesta Karol Baránek.

Od apríla až augusta 2024 sa urobili cesty  v celkovej dĺžke vyše 2 000 metrov a chodníky v celkovej dĺžke 300 metrov. Celková cena za ich obnovu predstavuje viac ako 1 milión eur, ktorý je vyčlenený z mestského rozpočtu. Na cesty bola určená suma vyše 900 000 eur a na chodníky suma 150 000 eur.

V ďalších plánoch na úplnú rekonštrukciu je lokalita vnútroblok ulíc Možiarska a Garbiarska, do ktorého spadá i časť ulice Nižná brána aj úplná obnova Kostolného námestia, pri ktorom bude radnica dbať na zachovanie jeho historického rázu a chodník na Ulici Komenského.

„Okrem chodníkov a ciest budujeme inteligentné priechody pre chodcov, zavádzame smart riešenia v rámci verejného osvetlenia či kamerového systému.  Sústredíme sa aj na bezpečnosť cyklistov, čiže rozširujeme aj cyklotrasu nielen v rámci Kežmarku, ale celého podtatranského okresu. Mojím cieľom je zabezpečiť plynulosť cestnej premávky a bezpečný život pre obyvateľov mesta Kežmarok,“ zakončil primátor mesta Ján Ferenčák.