Aktuality

V Kežmarku plánujeme inštaláciu fotovoltických panelov na budovy

06_Fotovoltika

V snahe zmierniť dopad nárastu cien energií na obyvateľov sa počíta v Kežmarku s inštaláciou fotovoltických panelov na budovy, kde to bude možné.

 

Kežmarčania sú svedkami zdražovania, nárastu inflácie a, samozrejme, cien energií. Keď stúpajú ceny energií, stúpajú aj všetky ostatné ceny. Na Slovensku výrobu elektrickej energie máme rozdelenú zhruba na 50 percent z jadrovej energie a zvyšok pochádza z ostatných palív, predovšetkým z plynu. Prichádzajú tlaky na využívanie elektromobilov, ktoré si časom budú vyžadovať nabíjacie stanice a, samozrejme, aj samotnú energiu na spotrebu. Riešením aj pre Kežmarok môže byť práve fotovoltika.

V centre mesta máme budovy, ktoré sú chránené pamiatkovým zákonom, a preto na nich fotovoltiku inštalovať nesmieme. „Avšak pri nadprodukcii energie zo slnka vďaka systému fotovoltických klastrov pokryjeme prerozdelením spotrebu tých budov, kde fotovoltika nebude,“ približuje Ján Ferenčák, primátor mesta. Ako prvá sa fotovoltických panelov dočká Aréna Kežmarok, ktorá je na prevádzku energeticky najnáročnejšia. „Podobným spôsobom budeme ďalej postupovať pri školách, športoviskách a úradoch. V snahe o sebestačnosť týmto spôsobom posilníme lokálnu výrobu elektriny pre celé mesto,“ zakončil primátor.

Ondrej Miškovič, foto: archív redakcie