Aktuality

V Kežmarku odštartovali školský rok 2024/2025 po novom!

458188283_833606768887712_4639843357819913349_n

Vyše 2600 žiakov privítali štyri spojené základné školy s materskými školami 

V Kežmarku sa oficiálne začal školský rok 2024/2025, ktorý je výnimočný historickým spojením základných a materských škôl. Štyri spojené základné školy s materskými školami privítali vyše 2600 žiakov, čím sa otvorila nová kapitola vzdelávania v meste, zameraná na efektívnejšie využívanie zdrojov a plynulejší prechod detí medzi jednotlivými stupňami vzdelávania.

„V meste Kežmarok sme úspešne zrealizovali dlhodobú víziu spájania základných a materských škôl, čím na pôde mesta pôsobia už štyri takto spojené školy. Tento krok je výsledkom mesiacov príprav, komunikácie a schvaľovacieho procesu, ktorého cieľom je efektívnejšie využívanie verejných finančných zdrojov, posilnenie pedagogických tímov        a lepšia príprava na digitalizáciu. Spájanie škôl nám prináša množstvo výhod, vrátane zlepšenia kontinuitného vzdelávania, lepšieho prechodu medzi školskými stupňami. Rovnako dôležité sú aj sociálne výhody pre samotných zamestnancov,“ uvádza primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák.

Príkladom úspešného spojenia je už fungujúca Základná škola s materskou školou Nižná brána a cirkevná Základná škola s materskou školou sv. Kríža. Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR v máji 2024 schválilo zaradenie nových spojených subjektov v meste, ktorými sa stali škola Dr. Daniela Fischera 2 a Spojená škola Hradné námestie 38. „Vďaka novým spojeniam zostanú investície do školstva naďalej nadštandardné a mesto bude môcť využívať finančné prostriedky z rôznych projektov na ich ďalší rozvoj. Novovzniknuté spojené školy zabezpečia plynulý prechod detí medzi jednotlivými stupňami vzdelávania, pričom pre rodičov a žiakov sa prakticky nič nemení. Mesto Kežmarok chce naďalej podporovať rozvoj detí od predškolského veku až po základnú školu. Preto chce racionalizáciou a spájaním zabezpečiť zlepšenie podmienok v školských zariadeniach,“ vysvetľuje pozitíva novovzniknutých subjektov primátor mesta.

A ako ďalej dodáva: „Deti v našom meste môžu svoj talent rozvíjať aj v Centre voľného času, kde majú tento rok na výber až zo 45 krúžkov. V hudobnej a umeleckej činnosti sa môžu zdokonaľovať v Základnej umeleckej škole Antona Cígera, ktorá im ponúka široké portfólio vedomostí a skúseností z tejto oblasti a taktiež na rôznych kultúrnych i spoločenských podujatiach organizovaných mestom.“

Mesto Kežmarok aj týmto krokom potvrdilo svoju snahu o efektívne a kvalitné vzdelávanie, ktoré podporuje zdravý rozvoj osobností žiakov a zachovanie pracovných miest pre pedagogických i nepedagogických zamestnancov.