Aktuality

V čase krízy vieme spolupracovať

Zmena fotky

Korona preverila to, ako vieme spolupracovať na území mesta, aby bola zachovaná čo najvyššia bezpečnosť našich občanov. Primátor mesta Ján Ferenčák ako vedúci krízového štábu v Kežmarku spoločne s riaditeľmi záchranných a ozbrojených zložiek boli postavení do novej úlohy, ktorá preverila našu spoluprácu. Dnes na tieto dni síce môžeme spomínať ako na ťažké, no podarilo sa nám ich zvládnuť. Spoločne so štátnou tajomníčkou sa na radnici po rokoch uskutočnilo stretnutie podobné krízovému štábu, avšak tentokrát bolo o bilancovaní a spoločných plánoch.

 

Štátna tajomníčka Ministerstva vnútra Slovenskej republiky Lucia Kurilovská 2. apríla navštívila Kežmarok. Po privítaní na radnici primátorom mesta sa v zasadačke mestského úradu uskutočnilo rokovanie s predstaviteľmi samosprávy, bezpečnostnými a záchrannými zložkami pôsobiacimi v našom meste.

Občania v okrese Kežmarok zachytili v uplynulých mesiacoch presuny štátnych inštitúcií do iných budov. Prednostka Okresného úradu v Kežmarku Katarína Bendíková priblížila situáciu vo vzťahu k policajnému a hasičskému zboru v Kežmarku a informovala o civilnej ochrane a presunoch v rámci budov. Riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Kežmarku Ján Brutovský informoval o situácii v policajnom zbore a zároveň štátnu tajomníčku previedol pracoviskom okresného riaditeľstva policajného zboru v našom meste. Na riaditeľovi Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Kežmarku podplukovníkovi Eduardovi Kolodzejovi bola zas úloha podať informácie o situácii v hasičskom zbore, ale aj o úlohách, s ktorými sa stretávajú v bežnej praxi. Zároveň informoval o avizovanom taktickom požiarnom cvičení, ktorého konanie sa predpokladá v máji tohto roku. Práve na hasičov si spomíname 4. mája, keď je Deň svätého Floriána, ich patróna.

So štátnou tajomníčkou sa v priestoroch radnice zhovárali zástupcovia mesta a okresu viac ako dve hodiny. „Štátnu tajomníčku som oboznámil so situáciou v rámci policajného a hasičského zboru, ale aj v rámci okresného úradu. Povedali sme taktiež to, čo nás v rámci mesta a okresu trápi a v čom vidíme, že by sme sa mohli zlepšiť vnútorne, ale aj vybavením. Konkrétne pre hasičský ale i pre policajný zbor,“ zhrnul návštevu tajomníčky primátor mesta.

Lucia Kurilovská pracuje pod Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky už deviaty rok. Vyštudovala trestné právo, z ktorého dostala aj najvyšší titul – profesorka. Známa je ako aj bývala rektorka Akadémie policajného zboru, čiže problematika bezpečnosti a ochrany zdravia a majetku jej je blízka. „Som rodená Popradčanka, čiže Kežmarok mi je naozaj veľmi blízky. Je to nádherné historické mesto. Stretla som sa s tými, ktorí zabezpečujú bezpečnosť v tom najširšom slova zmysle. Napísala som si veľa poznámok, pretože počúvam, čo všetko je potrebné zlepšiť, čo je potrebné pre bezpečnosť občanov a kde sú aké problémy. Samozrejme, veci chcem aktívne riešiť,“ povedala na svojej návšteve štátna tajomníčka Lucia Kurilovská.

„Aby sa o problémoch len nehovorilo, budem sa veľmi snažiť, aby sme veci, ktoré sme komunikovali v rámci polície, hasičov, mestskej polície ale aj s pani prednostkou okresného úradu aktívne riešili. Hovorili sme i o tom, ako úžasne je vybavené mesto z hľadiska kamerového systému. Ale aj o tom, čo všetko sa dá ešte zlepšiť,“ zakončila Kurilovská s prísľubom, že sa bude snažiť, aby sa veci ďalej posunuli. „Prioritou mesta je naďalej podporovať bezpečnosť v regióne. To dokážeme len spoluprácou a komunikáciou,“ zhodnotil primátor mesta Ján Ferenčák.

Text a foto: Ondrej Miškovič