Aktuality

Štvoro remeselníckeho obohatenia z Liptova a ďalšie dvoje z Čiech

19_01_Andrej Lukáč_REM_LIPT

Štyri rôzne remeslá, štyria rôzni remeselní majstri a štyri rôzne príbehy späté s ich povolaním. Prepletá ich však láska k poctivej práci a liptovská domovina, odkiaľ pochádzajú. Po vzore vlaňajška vám predstavujeme štyroch zručných liptovských remeselníkov. Popri týchto remeselníkoch nechceme zabudnúť ani na zahraničie. Na festivale Európske ľudové remeslo sa predstavia i remeselníci z Čiech – Z Libereckého kraja.

 

Pri každom z remeselníkov nás zaujímalo, ako dlho sa svojmu remeslu venuje a jeho krátky profil. Zisťovali sme tiež, čo týchto ľudí na ich remesle baví a aké úspechy dosiahli. Pýtali sme sa na ich výrobky a kde ich možno uvidieť. Zaujímalo nás, čo je ich snom a aký je ich odkaz mladým ľuďom – teda – prečo by remeslo mladých malo zaujímať. Padla i otázka, či sa remeselníci už niekedy zúčastnili na festivale EĽRO a čo pre nich tohtoročná účasť na ňom znamená. Ich odpovede vám prinášame v kocke, servírujeme vám ich ako pomyselnú ochutnávku pred samotným festivalom.

Konštatujeme, že tento rok sa rozhodne máme na čo tešiť, keďže už len z tejto malej vzorky remeselníkov vidíme, že EĽRO je festival s medzinárodným významom, na ktorom možno stretnúť najlepších majstrov z nášho stredoeurópskeho regiónu.

 

Andrej Lukáč, umelecký spracovateľ kože z Liptovského Mikuláša

Volám sa Andrej Lukáč, mám 32 rokov a pochádzam z Liptovského Mikuláša. Spracovaniu kože sa venujem zhruba šesť rokov. Avšak do kontaktu s ním som prichádzal takpovediac od malička, keďže moji starí rodičia boli kožušníci a remeselníci – a táto zručnosť sa preniesla aj na mňa.

Moje remeslo je pre mňa nielen koníčkom, ale dá sa povedať, že aj životným štýlom alebo filozofiou. Pri mojich výrobkoch si dokážem oddýchnuť, načerpať novú silu a aspoň na chvíľu utiecť z bežného, moderného a uponáhľaného života.

So mnou ako remeselníkom a s mojimi výrobkami sa najčastejšie stretávajú ľudia z okolia Liptovského Mikuláša, odkiaľ pochádzam. So svojou historicko-scénickou skupinou sa zúčastňujem na rôznych podujatiach, ktoré organizuje či už mesto alebo Mladá Matica slovenská. A to nielen na Liptove, ale aj v rôznych mestách Slovenska. Časť mojich výrobkov je uložená v Múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši, kde je možné pozrieť si ich do detailov. Taktiež sa zúčastňujem na rôznych historických kultúrnych podujatiach, kde sa dajú moje výrobky vidieť, prípadne rovno zakúpiť.

Na remesle ma baví jeho pestrosť – to, že pod mojimi rukami môže vzniknúť niečo, čo je v dnešnej dobe už len spomienkou. A že tak môžem mladším generáciám ukázať, že to ide aj inak ako programovaním cez počítače. A že vlastnými rukami dokážeme niekedy oveľa viac, ako si myslíme.

Mojím najväčším snom je šíriť remeslo medzi ľudí, udržať ho a ukázať svetu jeho krásu a rozmanitosť. Mojím posledným veľkým projektom bolo kožené brnenie pre historicko-šermiarsku skupinu, ktoré bolo pre mňa veľkou výzvou. Momentálne mám rozpracované puzdro na meč podľa nálezu.

Podarilo sa mi potešiť aj nežné pohlavie – jedinečnými kabelkami, z ktorých je každá jediná svojho druhu a preto sa nemôže stať, žeby si dámy závideli. Novinkou v mojej ponuke sú napríklad aj kožené náušnice, náramky, puzdra na nože, meče či opasky. Najväčším úspechom je pre mňa spokojnosť zákazníka a to, keď dokáže moju prácu oceniť.

Na EĽRO som sa zúčastnil pred pár rokmi ako divák. Vtedy by mi ani nenapadlo, že jedného dňa budem jeho súčasťou. Je to pre mňa veľká pocta a zároveň výzva ukázať a prezentovať moje remeslo ľuďom a svetu.

Mladým ľuďom by som odkázal, aby zostali sami sebou, nezabudli na to, odkiaľ pochádzajú, kde sú ich korene a aby sa nenechali ovplyvniť nielen modernou dobou, ale aj názormi a nátlakom iných ľudí. Nech nestrácajú hravosť a tvorivosť, ale rozvíjajú ich – pretože to je to, čo je v každom z nás hlboko zakorenené a jedinečné. Nech sa neboja realizovať sa a pretvárať svoje nápady a sny na skutočnosť – na niečo, čo má hodnotu a zmysel.

 

Emília Šimčeková zosobňuje dlhoročnú záľubu v šití krojov

Som vyučená ako pánska krajčírka. Popri práci som šila pre deti a známych. Pokiaľ ide o kroje, venujem sa im vyše desať rokov. Je to moja záľuba, rada tvorím s radosťou.

S mojimi výrobkami sa zväčša možno stretnúť na trhoch v rôznych mestách a obciach: Liptovský Mikuláš, Liptovské Sliače, Partizánska Ľupča, Ludrová, Dolný Kubín, Veličná, Vlkolínec, Ružomberok či Ľubochňa. V zahraničí som sa prezentovala v Česku – v Kroměříži, v Prahe, vo Veľkých Karloviciach a v Kladne.

Pri remesle mám veľkú radosť z vykonanej práce a z rozširovania tradícií. A mojím snom je to, aby by sa tradície našich mám rozširovali ďalej cez mladú generáciu.

Rada sa zúčastním na takomto prekrásnom festivale remesla, akým EĽRO je. Teším sa, že sa stretnem so zaujímavými ľuďmi podobného názoru. Mladým by som rada odkázala, aby s radosťou zachovávali cenné dedičstvo, ktoré nám po celé generácie odovzdávali naše staré mamy.

 

Anna Šenkeríková a jej kreatívne medveďovníky

Volám sa Anna Šenkeríková, som medovnikárka a cukrárka z rázovitej podhorskej dedinky Liptovská Lúžna. Zdobenie medovníkov som si prvý raz vyskúšala asi pred šiestimi rokmi. Základom ma priučila medovnikárka Zuzka Hubová z Ružomberka. Keď som pochopila princíp výroby, bolo to už len o cviku. Na mnohé veci som prišla metódou pokus – omyl a dodnes sa stále učím. Medovníkové cesto vnímam ako unikátny jedlý materiál, s ktorým sa kreatívny človek dokáže naozaj vyblázniť. Aj preto ma vášeň pre toto remeslo neopúšťa.

Dodnes nevychádzam z úžasu, aké je cesto variabilné. Stále je to však živý materiál, ktorý sa správa rôzne – v závislosti od fázy zrenia či okolitých podmienok. A tak je mnoho ráz veľká výzva s ním pracovať. Veľmi vďačným materiálom je aj bielková poleva. Je veľa motívov či techník, ktoré som ešte nestihla aplikovať na medovníky, stále som malá pani, čo sa praxe týka. Konkrétny cieľ nemám, ale teším sa, ako budem postupne vyzrievať na nové a nové medovníkové výzvy.

Veľkou oporou mi je môj manžel, bez ktorého by som sa medovníkom nikdy nemohla venovať. On ma vždy podporoval, počúval, od začiatku bral všetko vážne a snažil sa nájsť cestu, ako moju záľubu učiniť oficiálnou. Obetoval dokonca svoju „tručovňu“ – dielňu a garáž –, aby sme ich prestavali na medovnikáreň. Bez neho by to jednoducho nešlo.

Medovníky vyrábame prevažne na zákazku, občas sa mihneme na komornejších akciách a remeselných jarmokoch. Na EĽRO budeme prvýkrát.

Ak mladých remeslo baví, nech sa mu venujú. A pokiaľ im to životné okolnosti dovoľujú, pokojne aj profesionálne. Milionári sa z nich síce zrejme nestanú, ale odmenou im bude skvelý pocit z toho, že niečo hmatateľné a reálne vlastnými rukami vytvorili a vybudovali.

 

Slávka Strenková priniesla na trh unikátne bylinkové mydlá Krmešáky

S bylinkami som vďaka rodičom vyrastala a vrátila som sa k nim po zmene životného štýlu – bolo to asi pred 18 rokmi, keď sme sa rozhodli žiť na liptovskom vidieku. K mojej bylinkovej záľube sa manžel rád a s nadšením pridal. A mydlá? Vždy som mala rada dobré mydlo. Ale také, aké som si vysnívala, som nenašla. Tak som si ho musela vyrobiť – divozelové mydlo. A postupne vznikala myšlienka – priniesť svetu prírodné mydlá s liečivými bylinkami Liptova. Prvé mydlo som vyrobila pred jedenástimi rokmi. Avšak naša firma – Krmešáky, s. r. o. – vznikla v roku 2017.

Prečo „Krmešáky“? Celý koncept vznikol v Krmeši, kam sme sa vtedy presťahovali. A ja som nadobudla presvedčenie, že ten malebný kút Slovenska si zaslúži mať „svoje“ bylinkové mydlá. Dnes je ich 15 druhov – každý druh mydla, či tuhého šampónu má „svoju“ bylinku, vôňu, účinok, osobitosť.

Od semienka bylinky, ktoré zasejeme až po úhľadne zabalený mydlový balíček – každé mydlo v sebe ukrýva poctivosť ručnej práce a kus mydlárskeho kumštu a bylinkových znalostí. Krmešáky sú remeselnými výrobkami a zároveň registrovanými kozmetickými produktami. A všetky sú certifikované.

Naše výrobky charakterizuje výhradne ekologické balenie – hodvábny nebielený papier a krabičky z papiera na balenie mydiel, upcyklingové krabice a výplňový materiál na balenie e-shopových zásielok. Ak ponúkame doplnky k mydlám, tak výhradne remeselne vyrobené z prírodných materiálov, alebo biodegradovateľné.

Výroba našich produktov nám prináša spätosť s prírodou, táto práca nám otvorila dvere do sveta kumštu a remesiel, vedenie firmy cibrí manažérske a marketingové zručnosti, učí nás kráčať v nekompromisnom svete obchodu. Krmešáky nám obohatili život o nové pracovné aj spoločenské príležitosti, otvorili nám dvere do remeselného sveta plného úžasných ľudí – majstrov svojho remesla. A každý deň nám prináša veľa pozitívnej energie od spokojných zákazníkov.

Na EĽRO sme ešte neboli, ani sme sa o účasť doteraz neuchádzali. Ale dozrel čas a my sme dostali možnosť ako výrobca so značkou Produkt Liptova. Účasť na EĽRO vnímame ako príležitosť, ale aj ako výzvu. Príprava na EĽRO vyžaduje čas a know-how. Radi by sme ponúkli osobitý koncept bylinkovo-mydlovej prezentácie. Náhľad na samotnú výrobu mydiel nie je v prostredí jarmoku možný – tá si vyžaduje stabilné interiérové podmienky a bezpečnosť prostredia výrobne. Ale ukážky z nášho „mydlovo-bylinkového“ života pripravujeme. Predstaviť svoje výrobky na EĽRO považujeme za poctu. Mladým by sme radi odkázali, že len poctivá ručná práca robí ľudí ľudskými.

 

Českí remeselníci z Libereckého kraja

 

Vagnerglas – umelecké sklo manželov Vágnerovcov

Voláme sa Beata a Daniel Vágnerovci a tvoríme pod značkou Vagnerglass. Umelecké sklo tvoríme už takmer 15 rokov, sme rodinný ateliér na severe Čiech. Umelecké spracovanie skla sa stalo našou životnou cestou a vášňou, ktorá nás nielen spojila, ale aj napĺňa.

Našu tvorbu je možné vidieť napríklad v pražských galériách, ale aj v múzeách – napríklad v múzeu skla a bižutérie v Jablonci nad Nisou. Každý rok vytvárame nové výstavy a predstavujeme ich na rôznych miestach. Sklo je úžasný materiál a vďaka jeho zušľachteniu docielime prvotriedne tvary a úžasné optické vlastnosti.

Radi by sme dosiahli úplnú samostatnosť a možnosť prezentovať naše umenie po celom svete. Aktuálne pripravujeme projekt Carnivale of plants, čo bude spojenie sklenených objektov s profesionálnou kvetinovou dekoráciou v expozíciách botanickej záhrady v Liberci – to všetko pod záštitou festivalu Crystal walley week 2024, ktorý sa koná tento rok v auguste.

Za našu prácu sme boli v roku 2020 ocenení prvým miestom na Glass Cutting World Cup. Zároveň aj v rokoch 2018, 2019, 2021 – a to tretím miestom, druhým miestom a opäť tretím miestom. Na festival EĽRO pôjdeme prvýkrát a máme veľa očakávaní, lebo to pre nás bude niečo nové. Zároveň sme plní nádeje a tešíme sa na množstvo nových zážitkov. Sme si istí, že o ne nebude núdza.

Naše remeslo – rovnako ako ostatné remeslá – predstavuje, bohužiaľ, tvrdú prácu a odriekanie. Dnešná doba prináša inovácie a s nimi, žiaľ, aj oslabenie záujmu o manuálnu prácu. Bolo by pre nás veľmi potešujúce, keby sa nám podarilo vychovať hoci i minimum nástupcov nášho remesla. Preto sa snažíme vyučovať, organizovať workshopy a prezentovať v snahe prebudiť záujem a nadšenie u mladých. Nadšenie je pre našu prácu to najdôležitejšie. Pokiaľ dokážeme nadchnúť, veríme, že sklo bude žiť ďalej.

 

Petra Olšaník a jej príbeh hravých Pepino Puppets

Pepino Puppets je malá, čisto rodinná firma, za ktorou stojí môj manžel Libor a ja. Výrobe bábok sa venujeme od roku 2015, ale bábky pre zákazníkov sme začali vyrábať až o tri roky neskôr. Naše bábky sú stopercentnou ručnou prácou – od drevených nožičiek cez ručne šité detaily až po maľovanie tvárí. Sú zavesené iba na dvoch odnímateľných šnúrkach na ručne brúsenom drevenom vahadielku, čo umožňuje veľmi jednoduché ovládanie. Hrať sa s ňou môžu aj tie najmenšie deti. Na výrobu používame vysoko kvalitné zamaty, bavlnu a vlnu.

Prezentujeme sa na rôznych jarmokoch a dizajn marketoch, a to nielen v regióne, ale po celej republike. Dodávame do obchodov naprieč Českom, máme aj partnerský obchod v Bratislave a v Londýne.

Najviac nás baví vymýšľanie nových druhov zvierat. Vidieť vznikať novú bábku je totiž vzrušujúce. Niekedy to ide rýchlo a inokedy je proces oveľa dlhší. Keďže robíme aj bábky na zákazku – a nie vždy ide len o zvieratko – môže nám to zabrať aj niekoľko týždňov. Naša práca je veľmi kreatívna, nejde v nej len o výrobu samotnú, ale i o vytváranie nových podôb a štylizácií notoricky známych zvierat.

Naším snom je mať malú manufaktúru, kde budeme môcť ponúknuť prácu ľuďom so zdravotným či sociálnym znevýhodnením a spojiť tak biznis s dobrou vecou. Momentálne vyrábame trojhlavého draka, ktorý nás bude zastupovať v regionálnej súťaži o výrobok roka, ktorý organizujú spriatelené mestá Česká Lípa a Nový Bor.

V roku 2022 sme s naším jazvečíkom Pepinom v spomínanej súťaži získali prvé miesto v kategórii hlas verejnosti, vlani sme vyhrali druhú priečku odbornej poroty s triom Unicornov. Od roku 2023 sme tiež hrdým nositeľom titulu Správna hračka, ktorý udeľuje Asociácia pre hru a hračku.

Sme radi, že sme na EĽRO boli pozvaní a môžeme tak reprezentovať nielen náš región, ale aj odbor bábkarstva, ktorý – aj keď u nás veľmi tradičný – už pomaly mizne. Na festivale sa predstavíme po prvý raz.

Editor: Kristián Krempaský, foto: archív jednotlivých remeselníkov

Galéria