Aktuality

Spúšťame miniseriál o partnerských mestách Kežmarku

19_01_Bochňa_rynek

Noviny Kežmarok sa v predchádzajúcich číslach venovali partnerským mestám, ktoré s našou samosprávou spolupracujú v Európskej komunite športu 2024. Pri ich predstavovaní sme sa zmienili, že otvoríme tému partnerských miest ako takých. Kežmarok ich má dohromady desať. Nový miniseriál odštartujeme dvomi poľskými mestami.

 

Písanie na námet partnerských miest Kežmarku sa samo o sebe javí ako nevšedný krok, pretože len málokedy o nich niečo v lokálnych médiách počuť. Sme radi, že prinášame malú ochutnávku čohosi, čo siaha poza hranice – do niekoľkých európskych krajín. Upozorňujeme, že k poľským partnerským mestám patrí i Nový Targ, avšak toto mesto sme už predstavili v apríli – v rámci komunity športu.

 

Soľná bašta Bochňa

Takmer 30-tisícové mestečko Bochňa leží vyše 40 kilometrov východne od Krakowa, centra Malopoľského vojvodstva. Najznámejšia zaujímavosť, ktorá sa o meste traduje, je že má najstaršiu soľnú baňu na kamennú soľ v celom Poľsku. A vôbec – v celej Európe. Dnes už je z nej iba atrakcia, avšak fungovala až sedem a pol storočia. Bochňa je zároveň jedno z najstarších miest Malopoľska.

Jednou z hlavných dominánt mesta je honosné historické námestie, preslávené trhmi a mnohými pamätihodnosťami. Berúc do úvahy históriu mesta možno povedať, že Bochňa má veľa podobností s Kežmarkom. Obe samosprávy sú si vzájomnými partnermi už 30 rokov.

Okrem toho na meste možno vyzdvihnúť výraznú ekonomickú silu – v meste pôsobí množstvo spoločností a firiem, ale aj vyše tisíc poskytovateľov služieb. Mesto ďalej disponuje množstvom základných a stredných škôl s rôznymi odbornými zameraniami. Ak ste niekedy navštívili soľnú baňu vo Vieličke v blízkosti Krakova, stojí za to si zájsť aj o trocha ďalej na východ. A pozrieť si jej „sestru“ v Bochni.

 

Zgierz a jeho príbeh spätý s textilom

Ďalším mestom, ktoré sa vyníma na v zozname partnerských miest Kežmarku je Zgierz. Ide o mesto s vyše 50-tisíc obyvateľmi spadajúce do Lodžského vojvodstva v strede Poľska. Nachádza hneď vedľa temer 700-tisícovej Lodže. S ňou je prepojené električkovou trasou.

Zgierz má bohatú predovšetkým priemyselnú históriu. Jej rozmach však nastal až v 19. storočí, keď sa stal ťažiskom textilného priemyslu v regióne. To platí o Zgierzi i v súčasnosti, keďže niektoré z textilných továrni fungujú dodnes.

O Zgierzi sa hovorí ako o mieste tkáčstva, súkenníctva a bavlny. Textilné továrne boli v minulosti totiž hnacím motorom mestskej ekonomiky. Dnes možno Zgierz opísať ako vysoko moderné a inovatívne mesto s masívne rozvinutou dopravnou infraštruktúrou napojenou na diaľničnú a železničnú sieť.

Ak by ste sa niekedy vydali do Varšavy, poľského hlavného mesta, určite si po ceste spravte zachádzku do mesta Zgierz. Návštevu viete ľahko skombinovať s prehliadkou Lodže, ktorá je hneď vedľa.

Kristián Krempaský, foto: magro_kr/flickr.com

Pohľad na tzv. rynek, ktorý je zároveň hlavným námestím mesta Bochňa.