Aktuality

Spojené školy v Kežmarku začali prvý nový školský rok

03_01_Foto

Vyše 2 600 žiakov privítalo štyri spojené základné školy s materskými školami v Kežmarku. Čo predchádzalo spájaniu dvoch z nich a aká je realita, sa dočítate v článku.

Od vízie po skutočnosť

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky v máji 2024 schválilo zaradenie nových spojených subjektov v meste, ktorými sa stali škola Spojená škola Dr. Daniela Fischera 2 a Spojená škola Hradné námestie 38.

„V meste Kežmarok sme úspešne zrealizovali dlhodobú víziu spájania základných a materských škôl, čím na pôde mesta pôsobia už štyri takéto spojené školy. Tento krok je výsledkom mesiacov príprav, komunikácie a schvaľovacieho procesu, ktorého cieľom je efektívnejšie využívanie verejných finančných zdrojov, posilnenie pedagogických tímov a lepšia príprava na digitalizáciu. Spájanie škôl nám prináša množstvo výhod, vrátane zlepšenia kontinuitného vzdelávania, lepšieho prechodu medzi školskými stupňami. Rovnako dôležité sú aj sociálne výhody pre samotných zamestnancov,“ priblížil spájanie škôl primátor mesta Kežmarok, Ján Ferenčák.

Mesto aj týmto krokom potvrdilo svoju snahu o efektívne a kvalitné vzdelávanie, ktoré podporuje zdravý rozvoj osobností žiakov a zachovanie pracovných miest pre pedagogických i nepedagogických zamestnancov. Dôkazom efektívneho využívania zdrojov sú aj zrealizované investície mesta do školstva, ktoré sú od roku 2015 na hodnote 2 555 630 eur.

Spojená škola Hradné námestie 38

Začiatku školského roka predchádzalo stretnutie pedagogických a nepedagogických zamestnancov oboch spojených škôl. Stretnutí sa zúčastnil viceprimátor mesta Jozef Matia a vedúca oddelenia školstva, športu a mládeže Lucia Troppová. Na týchto stretnutiach bolo umožnené sa zamestnancom pýtať na veci spojené so začiatkom školského roka a spájaním.

Spojená škola pod seba prijala Materskú školu Možiarska. „Leto v našej škole bolo pracovné. Veľa práce tvorila časť príprav na spájanie škôl. Spájanie sme mali pripravené k 1. septembru na sto percent. Uistil by som kolegov z materskej školy a základnej školy, že všetko pôjde tak dobre ako doposiaľ a verím, že ešte lepšie. Nastupujeme ako jedna zo 400 škôl do kurikulárnej reformy, ktorá bude od roku 2026 povinná pre všetky základné školy na Slovensku. Momentálne sme podali pre našu školu žiadosť o podporu projektu vo výške viac ako 200-tisíc eur na výstavbu ihriska a obnovu multifunkčného ihriska a pripravili sme projekt pre dobudovanie novej školskej kuchyne. V materskej škole sa musíme pozrieť na elektroinštaláciu a hľadať možnosti spolufinancovania cez ministerstvo školstva,“ povedal Miroslav Beňko, poverený riadením spojenej školy.

Celkovo sa do spojenej školy investovalo od roku 2015 až 566 478 eur. Medzi najväčšiu investíciu na základnej škole patrilo vybavenie odborných učební v roku 2021 v hodnote 166 830 eur a na materskej škole rozšírenie a zateplenie budovy v hodnote 271 303 eur v roku 2020.

Spojená škola Dr. Daniela Fischera 2

Spojená škola prijala pod seba dve materské školy na Cintorínskej ulici a na Ulici Karola Kuzmányho. „Samotné spájanie subjektov obnášalo veľa práce, ktorú sme ale počas leta zvládli. Žiakov jednotlivých spojených subjektov nečakali žiadne zmeny. Po ročnej pauze sme na našej škole opäť začali s projektom Zelená škola, ktorého sme boli súčasťou už sedem rokov. Ako téma pre tento rok bola zvolená doprava,“ povedala Zlatica Scherfel, poverená riadením spojenej školy. „Zamestnancom všetkých troch subjektov prajem veľa odhodlania a pozitívnej nálady. Všetko sa dá, keď sa chce. Spojením síl budeme silnejší v prospech našich kežmarských detí,“ dodala Scherfel.

Celkovo sa do spojenej školy investovalo od roku 2015 až 1 045 096 eur. Medzi najväčšiu investíciu na základnej škole patrilo zateplenie a oprava časti strechy v roku 2016 v hodnote 208 212 eur. Investovalo sa aj do Materskej školy Karola Kuzmányho v hodnote 11 500 eur na detské ihrisko, kde sa pokračovalo s rekonštrukciou jedálne a v Materskej škole Cintorínska zase najväčšou investíciou bolo zníženie energetickej záťaže budovy v roku 2020 v celkovej výške 368 821 eur. Práve táto investícia do materskej školy bola doposiaľ najvyššia do školstva od roku 2015.

Školským zvonením v Kežmarku vyučovanie nekončí

Deti v našom meste môžu svoj talent rozvíjať v centre voľného času, kde mali tento rok na výber až zo 45 krúžkov. V hudobnej a umeleckej činnosti sa môžu zdokonaľovať v Základnej umeleckej škole Antona Cígera v Kežmarku, ktorá má 800 zapísaných žiakov. Mesto Kežmarok na rozvoj detí a mládeže organizuje mnohé kultúrne a športové podujatia, ktoré v dnešnej dobe ukazujú dôležitosť spoločnej komunikácie a trávenia času spoločne v kruhu rodiny a priateľov. Radnica tak chce z našich škôl vytvárať miesta, na ktoré budú žiaci radi spomínať a vďaka šikovnosti pedagógov si odnesú nadobudnuté skúsenosti i vedomosti do ďalšieho života.

Text a foto: Ondrej Miškovič