Aktuality

Sme otvorení pre Slovensko, Európu a celý svet

1497_ELRO 2023_a _fotografkezmarok.sk

Priatelia,

som hrdý na to, že môžem byť Kežmarčanom. Naše mesto ponúka množstvo histórie, kultúry a športu pre všetky vekové kategórie. Táto ponuka presahuje naše mesto a láka doň turistov z Európy a z celého sveta.

Dnes hovoríme o otvorení – nielen geografickom, ale aj mentálnom. Sme otvorení pre Slovensko, pretože sme pripravení podieľať sa na jeho raste a rozvoji, otvorení pre Európu, pretože uznávame význam spolupráce a solidarity medzi našimi európskymi susedmi, a otvorení pre celý svet, pretože si uvedomujeme, že naša zodpovednosť a naše možnosti siahajú ďaleko za hranice našej krajiny.

Otvorenosť znamená viac než len otváranie dverí. Znamená to prijatie nových nápadov, kultúr a perspektív. Znamená to ochotu učiť sa a zdieľať sa. Je to sila, ktorá nás posúva vpred – ako jednotlivcov, a aj ako spoločenstvo. Jún bude patriť viacerým kultúrnym podujatiam a prvé z nich predstaví ľudové tradície. V meste privítame Festival krojovaných bábik. Čas príprav na EĽRO už tradične otvorí Festival študentského remesla, na ktorom budeme môcť obdivovať šikovnosť našich študentov.

Potom sa na Sviatku kultúry a vzájomnosti stretneme s hosťami z celej Európy – a opäť pri hudbe, tanci a výbornom jedle budeme hľadať to, čo nás spája. Festival Európske ľudové remeslo bude tento rok patriť remenárom, v čom taktiež vidím symboliku toho, čo nás spája.

Spôsob domáceho spracovania kožušín a irchy, ktorá sa používala pri šití a pri výzdobe kožuchov, bol v podstate na celom Slovensku rovnaký a odchýlky nachádzame iba v detailoch. Upriamme svoj pohľad práve na to, čo nás spája, nie na to, čo nás rozdeľuje.

Dnešok je vždy len začiatok. Čaká nás ešte veľa práce a výziev, ale som presvedčený, že spoločne dokážeme dosiahnuť veľké veci. Otvorenosť je našou cestou vpred. Som nesmierne nadšený, že ju môžem s vami všetkými prežívať v našom malebnom meste – perle pod Tatrami

Ján Ferenčák, váš primátor, foto: Peter Cintula