Aktuality

Skupina poslancov za KDH a nezávislí poslanci  zablokovali plánované investície do rozvojových projektov mesta

WhatsApp Image 2024-09-16 at 13.22.07

V pondelok 16. septembra zasadali poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Kežmarku. Skupina poslancov za KDH a nezávislí poslanci  zablokovali plánované investície do rozvojových projektov mesta, keďže neschválili investičný úver vo výške 5,5 milióna eur. Tento krok ohrozuje realizáciu dôležitých projektov pre zlepšenie kvality života obyvateľov v Kežmarku. Pričom finančná kondícia mesta aktuálne dovoľuje prijatie takéhoto investičného úveru. Následne pred ďalším dôležitým hlasovaním v oblasti bytovej výstavby v meste Kežmarok opustila skupina poslancov rokovanie, čím zamedzila pokračovanie MsZ.

Napriek výzvam primátora mesta Kežmarok Jána Ferenčáka táto skupina poslancov nepodporila nasledovné projekty mesta:

  • Rekonštrukciu mosta na Ulici Nižná brána
  • Výstavbu parkovísk na Ulici Karola Kuzmányho a Petržalská
  • Revitalizáciu vnútroblokov MOŽIARSKA, GARBIARSKA A NIŽNÁ BRÁNA
  • Zavedenie fotovoltiky pre budovy
  • Rekonštrukciu Kostolného námestia
  • Zníženie energetickej náročnosti budovy ZPS a ZOS
  • Výstavbu nízkokapacitného zariadenia pre seniorov
  • Rekonštrukciu ciest a chodníkov
  • Rekonštrukciu Domu smútku na Novom cintoríne
  • Výstavbu krytej plavárne
  • Dobudovanie športovej infraštruktúry: umelé trávniky na školách a na futbalovom štadióne, atletická dráha Spojenej školy Dr. Daniela Fischera a multifunkčné ihrisko na Spojenej škole Hradné námestie

Prítomných bolo 18 poslancov a výsledky hlasovania sú nasledovné:

ZA: Karol Baránek, Ondrej Jankura, Jaroslav Božoň, Igor Kredatus, Marta Sabolová, Janka Gantnerová, Jozef Matia, Vojtech Wagner

ZDRŽALI SA: Roman Porubän, Gabriela Karabinošová, Pavol Fejerčák, Tomáš Šimoňák, Eleonóra Levická, Katarína Šišková, Martin Griglák, Miroslav Perignáth, Andrej Zreľák

PROTI:  Michal Gáborčík

“Rastúca cena stavebného materiálu a práce na výstavbe si vyžadujú rozvážne a rýchle rozhodnutia, ktoré sú v prospech všetkých občanov. Investičný úver je riešenie, ktoré sa nám už v minulosti viackrát osvedčilo, napríklad pri budovaní chodníkov v meste. Mestá a obce nemajú naraz tak veľký objem peňazí na investičné aktivity aké potrebujú. Ak chceme z nášho mesta spraviť lepšie miesto pre život a atraktívnejšie pre zamestnávateľov i ľudí, ktorí tu chcú ostať, potrebujeme budovať čo najlepšiu infraštruktúru. Mrzí ma, že poslanci, ktorých si zvolili obyvatelia nášho mesta tomu dostatočne nerozumejú. Verím, že sú si vedomí následkov svojho hlasovania na tomto mestskom zastupiteľstve, ” sklamane hovorí primátor mesta Ján Ferenčák.

Neschválenie rozpočtovej zmeny, ktorá je nutná z dôvodu vzniku nových spojených škôl

Rozpočtová zmena pre rok 2024 súvisí so spájaním škôl Základnej školy Dr. D. Fischera s Materskými školymi Cintorínska a K. Kuzmányho čím sa vytvoril nový subjekt Spojená škola Dr. D. Fischera v Kežmarku. Rovnaké spojenie ZŠ Grundschule s Materskou školou Možiarska vznikol nový subjekt Spojená škola Hradné námestie v Kežmarku. „Poslanci opäť nedomysleným spôsobom vyhrotili situáciu a zapríčinili, že tieto dve spojené školy nemajú z čoho ďalší mesiac uhrádzať všetky náklady a ani mzdy stovkám zamestnancov,“ vysvetľuje nateraz zložitú situáciu Ján Ferenčák. Do týchto dvoch nových školských subjektov bolo potrebné okrem rozpočtovej zmeny vymenovať zástupcov do Rady školy, ktorá bude mať za najväčšiu úlohu vybrať riaditeľov škôl. Za mesto sa stala zástupkyňou v Radách škôl Lucia Troppová, vedúca Oddelenia školstva, športu a mládeže.

Neschválené prenájmy

Mestské zastupiteľstvo neschválilo zníženie sadzby za prenájom ľadovej plochy Arény Kežmarok pre občianske združenie Šport je cesta – hokejbal oz. Taktiež už po 2-krát neschválilo Združeniu LK Kežmarský šíp 1992 ani návrh na prenájom trávnatej plochy s príslušenstvom v objekte Futbalového štadióna F2. Pričom v tomto klube pôsobí 15 hendikepovaných športovcov, z ktorých piati sú aktívni reprezentanti SR v paralukostreľbe.

Mestská televízia v Kežmarku

Mesto Kežmarok počas zastupiteľstva zabezpečilo online prenos ako aj okamžité publikovanie záznamu zo zastupiteľstva. Dôležitým faktom bolo aj to, že sa znížili náklady na samotné mestské zastupiteľstvo kvôli zrušeniu spolupráce súkromného prevádzkovateľa s mestom a riešením viacerých úkonov zamestnancami mesta. Primátor Ján Ferenčák chce mestskú televíziu spustiť ešte tento rok. “Ako primátor mesta som zodpovedný za chod mesta a jeho reprezentáciu navonok. Nie všetky rozhodnutia, ktoré vydá mestský úrad sa vždy stretnú s prijatím u občanov. Dlhodobé neefektívne čerpanie prostriedkov pre súkromnú televíziu nahrádzame vysielaním pre nás všetkých – Kežmarčanov. Obvinenia z cenzúry vysielania odmietam! Prípravy na spustenie novej televízie sú v plnom prúde a koncept televízie už tri mesiace je budovaný cez sociálne siete, nijako sme tak neprišli o audiovizuálny archív mesta. Vytvárame zázemie pre takýto projekt, ktorý bude spĺňať požiadavky modernej doby a bude to televízia Kežmarčanov,” povedal na tému televízie primátor.

Okamžité ukončenie mestského zastupiteľstva zo strany skupiny nezávislých poslancov a poslancov z radov KDH

 „Pri ďalšej kľúčovej téme mestského zastupiteľstva, týkajúcej sa predaja lokalít pre výstavbu približne 150 bytov v Kežmarku, nezávislí poslanci a poslanci klubu KDH, vedení pani Katarínou Šiškovou, opustili rokovaciu miestnosť. Týmto krokom sa vyhli priamemu vyjadreniu svojho nesúhlasného postoja k predaju mestského majetku, čím znemožnili rozvoj bytovej výstavby v meste. Verím, že na ďalšie mestské zastupiteľstvo prídu s prosperujúcim návrhmi pre mesto a samotných jeho obyvateľov, pretože takýmto správaním smerujeme skutočne k deštrukcii a nie k progresii mesta,“ vysvetľuje patovú situáciu primátor mesta.

Pokračovanie zmareného mestského zastupiteľstva sa uskutoční v pondelok 23. septembra 2024 o 13:00 hod.