Aktuality

Seniorov rozhýbal festival Kým žiješ, tancuj

08_01_Magurák

Slovenský festival seniorských folklórnych súborov Kým žiješ, tancuj je jediný festival seniorských folklórnych súborov na Slovensku. Konal sa už jeho 21. ročník. Náš folklórny súbor seniorov Magurák je jeho každoročným účastníkom.

 

Do Krivosúd Bodovky, kde sa tento festival konal, odchádzali Maguráci plní očakávaní z toho, čo ich tam čaká. Po prejdených dvestoštyridsiatich kilometroch sa dočkali – ako vždy – veľmi vrúcneho prijatia od organizátorov, ako aj od kamarátov z iných súborov, ktorých stretli po roku.

„Festival sa pre nás začal pohostením pečenými buchtami, ktoré mohol zjesť každý toľko, koľko mu hrdlo ráčilo. Po pohostení sme si spravili priestorovú skúšku, počas ktorej bola silná búrka, ale boli sme pod strechou, takže sme nezmokli. Ďalej bola skúška na priamy prenos z festivalu pre rádio Regina, do ktorého prispel aj náš súbor spevom a hudbou. Spievali v ňom naše speváčky Slávka Kniesznerová a Evička Vanousová v sprievode našej súborovej ľudovej hudby pod vedením primášky Májky Veselovskej,“ hovorí o festivale Ladislav Leibitzer.

Na zúčastnených čakalo prijatie u starostu obce, aj priamy prenos z festivalu v rádiu Regina. Poobede sa začal hlavný program, v ktorom sa Magurák predstavil tancami z Lendaku v choreografii Juraja Švedlára. „V druhom bloku sme ukázali tanec Goralská láska v choreografii Cyrila Zálešáka. Oba naše tanečné vstupy ocenili diváci potleskom. Po skončení programu sme sa stretávali s kamarátmi z iných súborov, spomínali sme na naše mladé letá, hovorili sme o tom, že ešte stále vládzeme tancovať, spomínali sme na zážitky, ktoré sme prežili,“ hovorí Leibitzer. Večer nastal čas lúčenia a odchod do Kežmarku. „Už teraz sa tešíme na 22. ročník festivalu Kým žiješ, tancuj,“ dodáva Ladislav Leibitzer za celý súbor Magurák.

Ondrej Miškovič, zdroj a foto: Ladislav Leibitzer