Aktuality

Rodený Kežmarčan Ľubomír Rusnák vyrába pralinky, ktoré si zamilujete

15_02_Pralinkový kráľ

Ľubomír Rusnák vyštudoval za kuchára a svoje skúsenosti získaval od tých najvýznamnejších v remesle. Začínal ako prvý študent Daniela Hamráka a varil aj v pražskej michelinskej reštaurácii Salabka.

 

Jeho príbeh písala čokoláda, kedy jedinečnú príchuť čokolády dostal až k nám na Spiš. Medzi jeho najobľúbenejšie čokolády patrí mliečna. Zážitková gastronómia mu vždy bola blízka. „Moja cesta začala pri Danielovi Hamrákovi v hoteli Sliezsky dom. Ja a ešte jeden môj úspešný spolužiak z hotelovej školy sme boli jeho prvými študentami. Dalo by sa povedať, že som pri Danielovi vyrastal. Potom som pokračoval a pomáhal mu s varením na benefičných akciách a jeho projektoch. Veľmi ma to bavilo a povedal som si, že áno, toto je to, čomu sa chcem venovať. Mal som česť variť so skvelými slovenskými šéfkuchármi, a pôsobil som aj v Prahe, v michelinskej reštaurácii Salabka,“ opísal svoju cestu Rusnák.

 

Práca v pražskej michelinskej reštaurácii

V pražskej reštaurácii Salabka začínal na amuse bouche sekcii a selekcii pečiva. Bola to pozícia, kde si s cukrárom vzájomne pomáhali. „Moju prvú pralinku som vytvoril na tejto pozícii. Neskôr som sa vypracoval na pozíciu cukrára, kde som už robil sladké bonbóniky ja,“ povedal Rusnák. Vždy na konci večere boli hosťom podávané štyri malé dezerty, medzi ktorými boli aj pralinky. „Tam sa zrodila moja vášeň pre čokoládu a tvorbu praliniek. Páči sa mi, že ju môžem naplniť hocičím, čím si zaumienim,“ vysvetľuje Rusnák, ktorého prvá pralinka bola slaná a naplnená creme brulee z foie gras, čo je vykŕmená husacia pečeň, domácou griotkou a opraženým lieskovým orechom.

Po práci v Prahe sa Ľubomír Rusnák premiestnil do Bratislavy, aby si mohol rozbehnúť vlastnú výrobu čokolády.

 

Pralinkový kráľ Ľubomír Rusnák

Dnes Ľubomíra Rusnáka ľudia nájdu pod názvom Pralinkový kráľ. „Chcem vytvoriť pralinkové kráľovstvo s rôznymi druhmi praliniek. Pralinkový kráľ vznikol z toho, že ľudia ma tak sami začali oslovovať. Takže som sa toho chytil. Viem, že som dobrý a s výbornou čokoládou. Prečo z toho neurobiť značku?,“ opísal Rusnák.

 

Raz možno vytvorí aj kežmarskú pralinku

„Ak by som robil pralinku pre moje mesto, čo je Kežmarok, z histórie käse-markt, teda syrový trh, tak by som určite spravil pralinku naslano. Nejakú so syrom. A nazval by som ju Syrové fondue,“ povedal Rusnák. A ak ju robil pre Spiš, tak by to bolo lesné ovocie, smrekové výhonky a borovička. A použil by spišskú borovičku. „Túto pralinku by som nazval Opitý les,“ povedal úsmevne pralinkový kráľ Rusnák.

Odkaz nechal v sladkých pralinkách, je ním predávať ľuďom úsmev. „Keď si dajú kúsok čokolády, sú spokojní a majú extázu chutí. Baví ma sledovať, ako si ju vychutnávajú, a že sú spokojní,“ zakončuje rozhovor Ľubomír Rusnák.

Ondrej Miškovič, foto: archív Ľubomíra Rusnáka, zdroj: novejsa.sk