Aktuality

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini prevzal záštitu nad 32. ročníkom EĽRO

449956918_798331739081882_4498940837883523590_n

K známym menám, ktoré mali záštitu nad festivalom Európske ľudové remeslo, sa pripojí v tomto roku novo inaugurovaný prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini, ktorý prijal funkciu 15. júna.

 

Peter Pellegrini Kežmarok navštívil už viackrát

V roku 2018 Kežmarok hostil 13. výjazdové rokovanie vlády, keď bol vtedajším premiérom Peter Pellegrini. Krátko predtým došlo k poklepaniu základného kameňa spoločnosti Mubea a k otvoreniu Arény Kežmarok. Peter Pellegrini preto Kežmarok dôverne pozná a taktiež festival Európske ľudové remeslo. „Novozvolenému prezidentovi som navrhol prevziať záštitu nad festivalom. Som rád, že prijal pozvanie a festival EĽRO bude aj vďaka jeho záštite o čosi vzácnejší. Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini už v minulosti zo svojich politických pozícií podporoval naše mesto. O to viac ma preto teší, že sa mu vieme aj takto poďakovať za jeho snahu zlepšiť budúcnosť našich obyvateľov,“ povedal primátor mesta Ján Ferenčák, ktorý sa zúčastnil aj na jeho inaugurácii.

 

Festival bude venovaný Liptovu a remenárom

Po minulom roku, keď bol festival venovaný Kysuciam, bude tentokrát venovaný Liptovu. Región Liptov je známy svojimi remenármi. V tomto remesle sa skrývajú aj ďalšie príbuzné ako ševcovstvo, čižmárstvo, garbiarstvo, kožušinárstvo a iné. Širák, valašku a opasok, charakteristické pre Liptov, nájdeme aj v logu festivalu. Medzi ďalšie regióny, ktoré sa predstavia na EĽRO, patrí Liberecký región z Čiech.

  

Počíta sa až s návštevnosťou 70-tisíc ľudí

Na festivale EĽRO sa každoročne zúčastní v priemere 120 remeselníkov, 1 200 účinkujúcich a 50-tisíc návštevníkov. Pribudne viac pódií a areál sa rozšíri až po hotel Club. K najznámejším vystupujúcim patrí reper Separ, speváčka Lina Mayer, skupiny Chinaski, Gladiator, Duchoňovci či ľudová hudba Kandráčovci. Pripomíname, že na festivale sa predstaví viac ako 800 folkloristov z 26 súborov pochádzajúcich zo šiestich krajín. Popri domácich a ďalších slovenských súboroch sa predstavia súbory z Česka, Poľska, Srbska a Talianska. Program festivalu je rozdelený zaužívaným spôsobom – na dennú a večernú časť.

 

Lístok pre kežmarskú domácnosť je opäť zdarma

Lístky si je možné zakúpiť cez Ticketportal, v Popradskej informačnej kancelárii, Kežmarskej informačnej kancelárii a v kníhkupectve Alter ego. Po úplnom uzavretí predpredaja si budú môcť návštevníci kúpiť jednodňové lístky priamo na mieste v cene 15 eur za dospelú osobu a detský lístok za 10 eur. Zároveň platí, že každá kežmarská domácnosť dostane jeden lístok zdarma. Vyzdvihnúť si ho môžu na pracovisku Matričného úradu Kežmarok, každý deň počas úradných hodín až do 11. júla.

Všetky potrebné informácie budú priebežne zverejňované na webstránke www.elro.kezmarok.sk, sociálnych sieťach a v oficiálnej aplikácii mesta Munipolis.

 

ThDr. PhDr. Mgr. Ondrej Miškovič LL.M.