Aktuality

Pretekár Zdeno Ondáš zbiera prvé skúsenosti na kvalitných automobilových pretekoch, predstavil sa aj na Rallye Tatry

21_zdenondas_2700_OM

Už od mala sa mu páčili rýchle prejazdy zákrutami, ktoré videl ako divák mnohých pretekov rely alebo automobilov do vrchu. Pred rokom, po období testovania novopostaveného auta, sa Zdeno Ondáš posadil do auta ako súťažný jazdec. O doterajšom priebehu jeho krátkej kariéry sme sa porozprávali priamo s ním.

 

Na preteky ho ako malého brával otec, tam sa zrodila láska ku pretekaniu a impulz skúsiť to tiež. „Od malička som chodieval s otcom na rôzne automobilové preteky, či už rely alebo do vrchu. Veľmi sa mi už vtedy páčili rýchle prejazdy zákrutami, to bol impulz ku štartu kariéry pretekára. Chcel som zažiť, aké by to bolo za volantom,“ opísal prvotnú myšlienku Ondáš.

Pretekaniu sa venuje iba krátko, pretože veľa času zabralo testovanie novopostaveného auta, ktoré má základ v Československej pretekárskej klasike zo 70. rokov, Škode 120s. „Súťažnú premiéru sme si odbili minulý rok. Auto sme pripravovali už dlhšie, keďže ide o novopostavené auto priamo na účely rely. Jedná sa o Škodu 120s, ktorá vychádza zo Škôd 110 a 100,“ uviedol o svojom aute Zdeno Ondáš. S týmto autom sa Ondáš spolu so svojim navigátorom, ktorým bol v minuloročnom rely Dávid Reľovský a v tomto roku Marek Halčin, zúčastnili Rallye Tatry.

Z dnes už legendárnej súťaže, ktorá má za sebou už 51 ročníkov, si odniesli skvelý zážitok, cenné skúsenosti a aj pekné umiestnenie. „Rallye Tatry je skvelý zážitok od začiatku až po cieľ pretekov, ak všetko funguje ako má. Minulý rok sme pretek začínali s obavou, že sa nám odtrhne polos, čo sa aj stalo v prvom kole nočného okruhu. Druhú etapu sme však prešli už bez komplikácií a umiestnili sme sa na treťom mieste,“ popísal Ondáš. „Chceme sa posúvať každým pretekom vyššie a vyššie, zlepšovať svoje limity a získavať nové jazdecké skúsenosti,“ naznačil ďalšie ciele pretekár Ondáš.

Podmienky na splnenie týchto cieľov sú však zložité, keďže sa v okolí nenachádza mnoho opustených alebo uzatvorených ciest v dostatočnej dĺžke, kde by sa dalo trénovať alebo testovať auto pred pretekmi. Jedinou možnosťou je využiť skúšky, ktoré sú dostupné pred každými pretekmi. „Podmienky v našom regióne sú ťažšie, keďže v našom okolí je málo uzatvorených miest na testovanie auta. Takže najlepšie sú testy priamo na rýchlostných skúškach, kedy auto dostáva zabrať najviac a podľa výsledkov z týchto skúšok ho vieme pripravovať na ďalší pretek,“ uzavrel nádejný automobilový pretekár Zdeno Ondáš.

Filip Kubáni, foto: archív Zdena Ondáša