Aktuality

Podpaľač kontajnerov v Kežmarku už čelí obvineniu

2383329293_aeb2965e68_o

Od začiatku roka príslušníci Mestskej polície Kežmarok postupne riešili prípady podpaľačstva. Dochádzalo k nim v nočnej dobe v podobe podpaľovania obsahu kontajnerov na rôznych miestach v meste. V jednom prípade došlo až k úplnému zhoreniu štyroch umelohmotných kontajnerov.

 

Mestská polícia Kežmarok kvôli podpaľačstvu prijala celý rad opatrení s účelom zistenia páchateľa daných skutkov. V rámci týchto opatrení sme v nočnej dobe zvýšili výkon služby v teritóriu mesta, na inkriminovaných miestach sme využili aj fotopascu. Na mestskom kamerovom systéme sme zvýšili ostražitosť a sledovanie. Podrobne a individuálne sme analyzovali každý prípad.

Výsledkom týchto opatrení bolo 12. marca odhalenie podozrivého 40-ročného Kežmarčana, ktorý sa ku všetkým skutkom podpaľačstva od začiatku roka 2024 priznal. Zároveň ho z týchto skutkov usvedčili zabezpečené kamerové záznamy z mestského kamerového systému. Podozrivý uviedol, že daných skutkov sa dopustil po ukončení nočnej zmeny po ceste domov, pričom požil alkoholické nápoje a následne zapálil kontajnery na odpad tak, že zakaždým zapálil hygienickú vreckovku a tú hodil do kontajnera. Potom z diaľky pozoroval činnosť hasičov a príslušníkov mestskej polície a Policajného zboru Slovenskej republiky. Až potom išiel domov. Samotný dôvod svojho konania nevedel vysvetliť a svoje konanie oľutoval.

Vzhľadom na to, že v danom prípade šlo o trestný čin poškodzovania cudzej veci, prípad bol odstúpený na ďalšie konanie Policajnému zboru Slovenskej republiky, ktoré v danej veci už vedie trestné konanie. Páchateľovi hrozí za tento skutok trest odňatia slobody až na jeden rok. Zároveň bude musieť nahradiť celkovú škodu vo výške 2 100 eur, ktorá vznikla mestu Kežmarok.

Štefan Šipula, náčelník mestskej polície, foto: flickr.com/Villegas Lillo