Aktuality

O Kežmarok majú turisti stále veľký záujem, míňajú však menej

15_EĽRO_turizmus

Mesto Kežmarok je z pohľadu historických pamiatok slovenským klenotom a miestom s kvalitným kultúrnym zázemím. Domáci aj zahraniční turisti tento fakt neprestávajú oceňovať. Napriek tomu však do mestskej pokladnice zásluhou cestovného ruchu pribudol menší objem peňazí.

 

Podľa štatistík zaznamenaných v priebehu troch mesiacov, od 15 júna 2024 do 15. septembra 2024, majú na národnostnej škále turistov v našom meste najvýraznejší podiel primárne Slováci (1 712 evidovaných). S výrazným rozdielom nasledujú Česi (1 109). Zo susedov nás po nich v najpočetnejšej miere navštevujú Poliaci (742). Z Nemecka (332) k nám prúdilo tento rok značne viac turistov ako z Maďarska (77). Zložkou, ktorá stojí za zmienku sú aj ostatní nezaradení turisti (622). Predpokladaná miera neevidovaných turistov je približne desať percent z celkového objemu turistov (5 034) za sledované obdobie. V porovnaní s predošlým rokom (5 048) bola teda návštevnosť v podstate totožná a prevýšila priemernú návštevnosť za posledných päť rokov (4 723).

 

Atraktivita nestačí

Pre účastníkov cestovného ruchu je naše mesto zjavne príťažlivé. Záujem turistov o mesto však priamoúmerne neodráža príliv finančných prostriedkov do mesta. Na problém totiž narážame v kúpyschopnosti účastníkov cestovného ruchu, ktorí využívajú hlavne bezplatné metódy trávenia voľného času. Od miestnych a regionálnych podnikateľov disponujeme závermi, že návštevníci regiónu míňali oveľa menej, prichádzala menej majetná skupina, ktorá realizovala menej prenocovaní. To sme však mohli očakávať. Národná banka Slovenska vo svojich jarných prognózach avizovala riziko nižšieho ekonomického rastu a vyššie ceny.

 

Múzeum si sezónu pochvaľuje

Erika Cintulová, riaditeľka Múzea v Kežmarku, ktorý zahŕňa Kežmarský hrad, Múzeum bytovej kultúry a vlastnú Výstavnú sieň, hodnotí tohtoročné leto z pohľadu cestovného ruchu na jednotku a sezónu označila za pestrú. Vyzdvihla priaznivé počasie, ktoré vládlo takmer počas všetkých letných dní. Ani daždivé dni podľa jej slov múzeu neuškodili, návštevníci aj napriek tomu prichádzali. Na záver teda udeľuje turistom z pohľadu ich počtu výborné až nadpriemerné hodnotenie. Múzeum podľa svojich údajov zaznamenalo návštevníkov v oveľa väčšom množstve ako počas predošlých rokov.

Text: Gabriela Tomajková, foto: Peter Cintula