Aktuality

Moderne a šetrne pre nás všetkých

05_01_Kompostáreň

Mesto Kežmarok hľadá spôsoby, ako modernizovať odpadové hospodárstvo a motivovať občanov k separácii odpadu. Preto v meste začíname s elektronickou evidenciou zmesového komunálneho odpadu a triedeného zberu pre rodinné domy. Kompostáreň v meste sa môže popýšiť už takmer 500 tonami vyprodukovaného kompostu.

Evidenčný systém odpadov bude využívaný na monitorovanie množstva vytvoreného zmesového komunálneho odpadu a triedeného odpadu.

 

Nádoby na zmesový komunálny odpad v rodinných domoch

Každú nádobu určenú na zmesový komunálny odpad (ZKO) v rodinnom dome označia pracovníci Verejnoprospešných služieb mesta Kežmarok (VPS KK) trvalým RFID čipom. Pri každom zbere odpadu bude pracovníkom zberovej služby zaevidovaný čip na nádobách priamo do systému.

„Označovanie nádob na ZKO prebieha postupne, to znamená, že v deň zberu sú určené ulice, na ktorých budú pracovníci VPS označovať nádoby na ZKO. Vždy v predstihu informujeme obyvateľov pomocou webového sídla a facebookovej stránky mesta Kežmarok, ktoré ulice budeme nasledujúci zber označovať RFID čipom,“ vysvetlil Matúš Madeja z oddelenia rozvoja mesta a výstavby.

Súčasťou označovania nádob na ZKO je aj informačný leták, ktorý pracovníci VPS KK  rozdávajú do poštových schránok rodinných domov. Na ňom sú základné informácie, ako označovanie nádob na ZKO prebieha a ako správne triediť odpad. Leták je dostupný aj na stránke mesta Kežmarok spolu so všetkými potrebnými informáciami v sekcii Život v meste – elektronická evidencia odpadov v meste.

 

Triedený odpad

Evidenčný systém odpadov bude využívaný aj na monitorovanie množstva triedeného odpadu. „V súčasnosti sú občanom mesta Kežmarok do poštových schránok doručované obálky s QR kódmi – nálepky. QR kódy vo forme nálepiek dostane každá domácnosť v rodinnom dome: papier a lepenka – 24 kusov určených pre modré vrecia, sklo – 24 kusov určených pre zelené vrecia, plasty, kovy, tetrapaky, viacvrstvové kombinované materiály – 36 kusov určených pre žlté a červené vrecia. QR kódy – nálepky je potrebné nalepiť na určené vrece, čiže jedna nálepka na jedno vrece,“ povedal Madeja.

Vrecia si občania môžu vyzdvihnúť na Hlavnom námestí 1 v priestoroch Mestského úradu Kežmarok, ak tak ešte neurobili – v počte dvanásť kusov z každej farby. Vrecia sú určené na jeden kalendárny rok, v rámci ktorého sa koná jeden zber za jeden mesiac. Nálepky je potrebné lepiť na každú farbu vriec zvlášť. To znamená, že QR kódy sú určené minimálne na dva roky.

Pracovníci VPS KK budú označené nádoby na zmesový komunálny odpad RFID čipom a vrecia označené QR kódmi skenovať v určený deň zberu. „Preto prosíme občanov, aby QR kódy lepili na vrecia na viditeľnom mieste, aby sa urýchlil zber. Naším spoločným cieľom by malo byť neplatiť za skládkovanie odpadu, ktorý môžeme triediť, aby sme spoločne dosiahli lepšie výsledky na úrovni vytriedenia. Predídeme tým rastu nákladov a zvyšovaniu poplatkov pre občanov,“ dopĺňa Madeja.

 

Kompostáreň má na konte 503 ton vyprodukovaného kompostu

Kežmarská kompostáreň začala písať svoju históriu uvedením do prevádzky 30. septembra 2022. „Naša kompostáreň je jedinečná v technológii spracovania kompostu aeróbnym spôsobom spracovania. Biologicky rozložiteľný komunálny odpad a kuchynský odpad je spracovaný pri teplote nad 70 stupňov Celzia, pri ktorej sa zničia baktérie, patogény salmonellu a eterococaceae escherichia coli. Kým iné kompostárne vyrobia kompost za dobu 36 mesiacov, my to dokážeme za tri mesiace, a to je rozdiel, ktorý ju robí výnimočnou – urýchlenie kompostovania,“ povedal Ladislav Petrek, riaditeľ VPS KK.

Kompost si môžete domov zadovážiť aj vy. Jednoducho prídete na Poľnú ulicu 1 a ohlásite sa na vrátnici, že si chcete prevziať kompost. Vrátnica je otvorená do 14.00 hod. a kompost je záujemcovi vydaný bezplatne. S novými technológiami bol nutný nákup aj nových strojov – traktora Kubota, prekopávača a nakladača.

Text a foto: Ondrej Miškovič