Aktuality

Mládežnícki tréneri v 1. MFK Kežmarok sa starajú o 250 mladých futbalistov

20_mladezmfk_3700

Tréneri v Kežmarku vychovávajú dlhodobo futbalistov aj pre kluby mimo nášho regiónu. Za všetkých môžeme spomenúť vydarené ročníky 2006, 2007 a 2008, z ktorých viacerí hráči momentálne nastupujú v najvyšších mládežníckych súťažiach a trénujú v kvalitných akadémiách na Slovensku. O momentálnom stave kežmarskej futbalovej omladiny a o víziách do budúcnosti sme sa porozprávali s trénerom mládeže Radovanom Novákom.

Mládež v Kežmarku patrí medzi najväčšie v regióne. „Momentálne máme zaregistrovaných cca 250 detí, čo nás radí medzi najväčšie mládežnícke kluby aj v širšom regióne,“ uviedol Novák. Táto mládež je rozdelená do kategórií od U7 po U19 s tým, že v kategórii U15 má náš klub vďaka vysokému počtu hráčov aj B-tím. Už od prípravkárskych kategórií sa mladí futbalisti zúčastňujú aj na ligových súťažiach na rôznych úrovniach. Prípravky hrávajú najvyššiu súťaž vo svojej kategórii, žiaci hrávajú v tretej lige východ a už spomínaný B-tím kategórie U15 nastupuje v okresnej súťaži. V doraste momentálne nastupujú kategórie U19 a U17 taktiež v tretej lige východ.

Mládežnícky tréner nášho klubu nám priblížil, na čo sa v jednotlivých kategóriách tréneri sústreďujú, keďže práca s každou kategóriou je odlišná. „V každej vekovej kategórii sa venujeme niečomu inému. Snažíme sa hráčov vychovávať, pretože vychovať hráča pre veľký futbal nie je nič jednoduché. Každá kategória má obrovské špecifiká, na ktoré sa pri výchove mladých futbalistov sústreďujeme. Našou výhodou je, že máme skvelý trénerský tím, kde každý z trénerov má trénerskú licenciu. Veľká vďaka patrí rodičom, bez ktorých by mládežnícky futbal na Slovensku neexistoval. Tí naši sú veľmi inteligentní a trpezliví, keď im vysvetľujeme náš spôsob výchovy. Všetci si musia uvedomiť, že deti nie sú mladí dospelí a v každej kategórii sa futbal učia ešte len hrať,“ skonštatoval Novák.

Stále aktuálnou témou mládežníckeho futbalu na Slovensku je otázka, od akého veku je už potrebné pri individuálnom zlepšovaní sa brať do úvahy aj výsledky v jednotlivých súťažiach v podobe skóre alebo umiestnenia tímu v tabuľke. „Toto je veľmi ťažká otázka, závisí od toho, čo pre koho znamenajú výsledky v jednotlivých kategóriách, či to je výkonnostný posun hráča alebo číselné skóre. U nás sa sústreďujeme na výchovu a do žiackych kategórií dbáme na zvládnutie základných herných činností jednotlivca. Samozrejme, aj výsledky sú pre nás dôležité, ale veríme, že ak budú naši hráči lepšie pripravení, tak aj výsledok v zápase bude pozitívny. Na našej úrovni sa však predovšetkým chlapcov snažíme učiť hrať futbal a vychovávať ich,“ predostrel nám filozofiu klubu tréner Novák.

Vízie klubu do budúcnosti sú podmienené dôležitou požiadavkou, ktorej sa však už samospráva venuje. „Vízii máme v klube veľa, avšak trápi nás zázemie, ktoré momentálne máme. Chýba nám umelá tráva a väčší priestor pre šatne a pomôcky. Dostali sme však prísľub od samosprávy, že umelá tráva a zlepšenie zázemia bude prioritou, čomu veríme. Športový ciele je zastabilizovať počet hráčov v kategórii dorastu tak, aby sme mali dostatok hráčov v oboch tímoch. Plánujeme zvýšiť počet žiackych tímov na štyri a posilniť náš realizačný tím. V neposlednom rade sa budeme ďalej snažiť o to, aby naši najlepší hráči odchádzali do najlepších akadémií na Slovensku. Zároveň by som chcel touto cestou ešte poďakovať všetkým ľuďom, ktorí nám fandia, stoja pri nás a podporujú nás. Taktiež všetkým, ktorý pracujú pri futbale alebo futbal hrajú – či už u nás alebo v okolitých mestách a dedinách. My v klube veríme, že sa futbalová obec bude naďalej rozrastať,“ uzavrel skúsený tréner.

Filip Kubáni, foto: archív 1. MFK Kežmarok