Aktuality

Miniseriál o partnerských mestách Kežmarku: Predstavujeme Hajdúszoboszló

19_02_Hajdúszoboszló

V doterajších dieloch miniseriálu sme si predstavili partnerské mestá z Poľska a z Česka. Aktuálne sme v jeho druhej polovici. Teraz je čas zamieriť k naším južným susedom. V Maďarsku máme totiž za partnera jedno z najvýznamnejších kúpeľných miest celej Maďarskej republiky.

 

Kúpeľníctvo, definícia mesta Hajdúszoboszló

Na úvod si predostrime zopár základných faktov. Mestečko Hajdúszoboszló leží v blízkosti mesta Debrecín, v maďarsko-rumunskom pohraničí. Obýva ho niečo cez 23-tisíc ľudí. Okrem bohatého poľnohospodárstva, liečivej vody a plynových polí má hojnosť slnečného svitu. Je totiž súčasťou veľkej oblasti slnných maďarských nížin. Zdôraznime, že Hajdúszoboszló a jeho okolie je v Maďarsku považované za jedno z najobľúbenejších vidieckych kúpeľných letovísk.

Najväčší míľnik nielen v novodobej, ale aj v celej doterajšej histórii mesta sa odohral pred takmer sto rokmi. Vytýčenie tohto míľnika predstavovalo historický zvrat. Po hlbokých vrtných prácach dňa 26. októbra 1925 vytryskol horúci prameň, ktorého teplota presahovala 70 stupňov Celzia. Počnúc týmto dňom začalo mesto písať nový kúpeľný príbeh. Správy o zázračnom liečivom prameni odvtedy lákajú rekreantov a chorých z celej strednej Európy. Liečivá voda dostala príznačné pomenovanie – horúce zlato.

Na začiatku nového milénia bol doterajší kúpeľný komplex prestavaný na moderný rezort. Na 30 hektároch sa nachádza vyše desať bazénov s liečivou vodou pre dospelých a deti, športové centrum, ihriská a krytá plaváreň. Šesť hektárov je určených na člnkovanie. Ako sme už spomenuli, hlavným ťahákom do mesta je liečivá voda. Je vhodná pre pacientov s chorobami kĺbov, ochoreniami chrbtice, nervovými problémami, zápalmi i so ženskými chorobami.

 

Krátko z pozadia

Pokiaľ ide o dejiny mesta, možno skonštatovať, že je veľmi staré. Z historických prameňov sa dozvedáme, že prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1075. Názov osady slovanského pôvodu – predtým známu pod názvom Szoboszló – bol doplnený o predponou „hajdú“ až v 19. storočí. Pre slovenského čitateľa je názov mesta Hajdúszoboszló pomerne ťažký jazykolam. Slovenský ekvivalent maďarského názvu znie Sebeslav.

Kežmarok a Hajdúszoboszló dohodli partnerstvo 14. júla 1994 podpisom dohody o vzájomnej spolupráci. Tá sa uskutočňuje na úrovní rôznych významných podujatí či kultúry. Azda najväčšmi to vidieť na festivale EĽRO. Obe mestá uskutočnili niekoľko vzájomných recipročných pobytov, v prípade Hajdúszoboszló ide o kúpeľné pobyty.

V budúcom diele si predstavíme nemecké mesto Weilburg.

Kristián Krempaský, na základe podkladov archívu redakcie, foto: Hajdúszoboszló a felüdülőhely/FB

Galéria