Aktuality

Miniseriál o partnerských mestách Kežmarku: Predstavujeme Gliwice

09_01_Gliwická rádiostanica

V druhom diele miniseriálu o partnerských mestách Kežmarku si predstavíme posledné poľské mesto – Gliwice. Sú oveľa väčšie ako ostatné tri poľské partnerské mesta Kežmarku dohromady – pokiaľ ide o počet obyvateľov. Sú zároveň súčasťou veľkej aglomerácie miest, ktorej strediskom sú Katovice.

 

Na skok od Katovíc

Gliwice sú najzápadnejším mestom oblasti hornosliezskeho priemyselného centra, administratívne spadajú do Sliezskeho vojvodstva. Rozprestierajú sa na juhozápade Poľska, ležia v Katovickej vrchovine a preteká nimi rieka Klodnica. Gliwice majú takmer 180-tisíc obyvateľov, teda viac než Nový Targ, Bochňa a Zgierz dohromady. Všetky štyri poľské samosprávy sú nám partnermi.

Symbolom a hlavnou dominantou mesta je gliwická rádiostanica – 111 metrov vysoká veža zo smrekovcového dreva, okolo ktorej Poliaci vytvorili oddychový rekreačný areál. Počas večerov veža hýri rôznymi farbami.

 

Krátko z histórie

Prvá písomná zmienka o Gliwiciach pochádza z roku 1276. V 13. storočí boli zároveň oficiálne vyhlásené za mesto. V roku 1526 prešli pod vládu Habsburgovcov a o 200 rokov neskôr sa stali súčasťou Pruska. Gliwice boli teda mimo Poľska väčšiu časť svojej existencie.

Mesto má však mimoriadne pútavé novodobé dejiny. Najväčšia zaujímavosť, ktorú sa z nich možno o meste dozvedieť, je fingované prepadnutie rádiostanice zo strany nacistického Nemecka.

Išlo o tzv. operáciu pod falošnou vlajkou. Dňa 31. augusta 1939 – v predvečer druhej svetovej vojny – podnikli nacisti prestrojení za poľských vojakov útok na spomínanú rádiostanicu. Táto zámienka vzápätí na druhý deň poslúžila Hitlerovi na napadnutie Poľska. Gliwice sa stali súčasťou poľského územia opäť v roku 1945.

 

Partneri viac ako dve desaťročia

Kežmarok a Gliwice podpísali dohodu o spolupráci 16. júna 2021, obe samosprávy sú si tak partnermi už viac ako dve dekády. Mesto Kežmarok a mesto Gliwice majú tri základné oblasti spolupráce. Na úrovni samospráv ide o vzájomné oficiálne návštevy pri rôznych významných podujatiach, na úrovni školstva ide zas o spoluprácu s parlamentmi mládeže. Tretia úroveň je športová, spoluprácu vidieť hlavne pri organizovaní vzájomných volejbalových turnajov.

Gliwice sú dnes mimoriadne vyspelým mestom s množstvom kultúrnych pamiatok a iných pamätihodností. V meste je niekoľko múzeí, množstvo kostolov, katedrála či zámok Piastowski zo 14. storočia. Ak v budúcnosti plánujete navštíviť Katovice, rozhodne sa oplatí urobiť si malú zachádzku i do neďalekých Gliwíc.

Kristián Krempaský, na základe podkladov archívu redakcie; foto: MFA Poland/flickr.com