Aktuality

Mestská polícia s novým operačným strediskom

11_03

Mestskí policajti zaznamenali počas minulého roka viac ako 6-tisíc oznámení, z ktorých viac ako 2-tisíc bolo aj protiprávnych konaní a štyri boli trestnými činmi, ktoré potom riešila štátna polícia. Venovali sa však aj iným činnostiam ako odchyt zatúlaných zvierat či veľmi dôležitej téme prevencie proti protispoločenskej činnosti a spôsobom, ako sa proti nej brániť.

 

Nepretržité fungovanie

Mestská polícia počas celého roka nepretržite zabezpečovala v súlade so zákonom plnenie úloh a interných právnych predpisov. Jednou z hlavných úloh mestskej polície je zabezpečovanie a ochrana verejného poriadku v meste, ochrana života, zdravia a majetku občanov. Táto úloha bola zabezpečená aj cez nepretržite fungujúcu linku na čísle 159. „Počas roka 2023 bolo zaznamenaných celkom 6 859 oznámení od občanov na linku 159, z ktorých bolo zistených 2 121 protiprávnych konaní. Z 2 117 zistených priestupkov bolo 399 porušení platných všeobecne záväzných nariadení mesta Kežmarok a boli zistené aj štyri trestné činy, ktoré boli odovzdané na realizáciu príslušníkom policajného zboru,“ uviedol náčelník polície Štefan Šipula.

Najčastejšími zistenými priestupkami boli porušenia pravidiel plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky, ktorých bolo odhalených až 1 483. Zaujímavé bolo časové rozloženie priestupkov, teda deň a čas, keď bolo priestupkov zaznamenaných najviac. „Na základe štatistík môžeme uviesť, že najviac priestupkov bolo zistených v januári (277), podľa dní bolo najviac priestupkov zaznamenaných v pondelok (394) a podľa hodín to bolo doobeda medzi 10.00 až 12.00 hod. (612 priestupkov),“ povedal šéf mestskej polície. Polícia taktiež z dôvodu priblíženia sa k občanom a zvýšenia miestnej znalosti delí mesto na sedem služobných obvodov. Fungovanie tohto systému nám Šipula vysvetlil nasledovne: „Tieto obvody sú pridelené k osobnej zodpovednosti jednotlivým príslušníkom mestskej polície. Touto aktivitou dochádza k zlepšeniu prehľadu príslušníkov mestskej polície o stave verejného poriadku vo svojom obvode a k zintenzívneniu priameho kontaktu medzi obyvateľmi a príslušníkmi mestskej polície.“

Ďalšou dôležitou úlohou Mestskej polície Kežmarok je kontrola dodržiavania všeobecne záväzných nariadení mesta Kežmarok. Počas roka 2023 bolo vykonaných päť kontrol na konzumáciu a podávanie alkoholu v podnikoch osobám mladším ako 18 rokov, dve z nich odhalili nezákonnú činnosť.

 

Rozširovanie kamerového systému je prospešné

Výraznú pomoc pri ochrane verejného poriadku poskytuje mestskej polícii aj kamerový systém, vďaka ktorému bolo zistených 431 protiprávnych konaní. „Kamerový systém bol v minulom roku na základe realizácie projektu Moderné technológie rozšírený o 19 bezpečnostných kamier, v súčasnej dobe tak mestská polícia disponuje a využíva na plnenie úloh celkom 63 kamier so 167 pohľadmi a zároveň je v meste nainštalovaných aj 16 kamier na priechodoch pre chodcov,“ upresnil Štefan Šipula. Na mestskej polícii je realizovaná aj inštalácia 48 parkovacích kamier v teritóriu mesta. Tie budú určené na čítanie tabuliek s evidenčným číslom vozidla. Na operačnom stredisku mestskej polície je vykonávaná aj obsluha štyroch mestských rampových parkovísk. Ďalším dôležitým prvkom je pult centrálnej ochrany, na ktorý je naprieč celým mestom napojených 73 objektov. Mestská polícia taktiež použila v 351 prípadoch donucovacie prostriedky. „V jedenástich prípadoch šlo o použitie hmatov a chvatov sebaobrany a v 340 prípadoch bolo použitie donucovacích prostriedkov v súlade so zákonom realizované aplikovaním technického prostriedku na zabránenie odjazdu motorového vozidla, známeho pod označením blokovacie zariadenie,“ vysvetlil náčelník. Ďalšou aktivitou bol odchyt túlavých zvierat, ktorých mestská polícia zaznamenala za rok 73.

 

Nesmierne dôležitá je prevencia

Jednou z najvýznamnejších aktivít polície bola počas celého roka prevencia, ktorá sa vykonávala pre všetky cieľové vekové skupiny s dôrazom na problematiku každej z nich tak, aby sa pri týchto rizikách čo najviac minimalizovala možnosť ujmy, alebo sa znížila šanca na negatívne alebo protispoločenské správanie v kategórii mladistvých. „Očakávaným výsledkom týchto preventívnych aktivít bolo zaujatie správneho postoja k vybraným problematikám a správneho riešenia pri ich prípadnom vzniku. V predošlom kalendárnom roku bolo na základných a stredných odborných školách v meste vykonaných celkom sto prednášok v rozsahu 120 hodín. V rámci preventívnej činnosti boli v 24 prípadoch realizované prednášky, ukážky práce a činnosti mestskej polície aj na materských školách,“ objasnil Šipula, ktorého vízia do ďalších dní v tomto roku je jasná: „Samospráva, ako aj mestská polícia, má stály záujem zvyšovať celkovú bezpečnosť občanov a návštevníkov mesta. V oblasti verejného poriadku bude v nasledujúcom období pozornosť sústredená najmä na prevenciu a kontrolu dodržiavania platných všeobecne záväzných nariadení mesta. V oblasti cestnej premávky bude činnosť zameraná najmä na dopravnú situáciu v blízkosti škôl a predškolských zariadení, na zóny s dopravným obmedzením a na závažné porušenia pravidiel cestnej premávky. Za veľmi dôležitú považujeme osobnú participáciu občanov na správe vecí verejných, ktorá je v mnohých prípadoch nevyhnutná. Veríme, že rok 2024 bude z pohľadu bezpečnosti ešte lepší a Mestská polícia Kežmarok sa bude snažiť systematicky uskutočňovať opatrenia a zmeny v organizácii svojej práce za účelom spokojnosti občanov a návštevníkov nášho mesta,“ zakončil Štefan Šipula.

Filip Kubáni, editácia: Ondrej Miškovič, foto: Kristián Krempaský