Aktuality

Mesto Kežmarok je pripravené na vrtochy počasia: Protipovodňové opatrenia sú v plnej pohotovosti

VZHĽADY MESTA KEŽMAROK NA SOCIÁLNE SIETE (73)

(12. 9. 2024 Kežmarok) V súvislosti s varovaniami o možných nepriaznivých poveternostných podmienkach, ktoré sa očakávajú počas najbližších dní, je mesto Kežmarok v plnej pohotovosti. Mesto informuje Kežmarčanov o pripravenosti na prípadné komplikácie spôsobené silnými zrážkami a zvýšenými hladinami vodných tokov. Vďaka protipovodňovým opatreniam, ktoré boli zavedené po minulých skúsenostiach,  je mesto Kežmarok dobre pripravené na ochranu svojho územia i jeho obyvateľov.

Exponovaným miestom zostáva Ľubický potok, ktorý je pravidelne monitorovaný. „Pri výške hladiny 130 cm vstupuje do hry krízový štáb alebo povodňová komisia, ktorú zvoláva jej predseda. Pri hladine 170 cm vyhlasuje II. stupeň povodňovej aktivity, čo znamená nariadenie navyšovania hrádzí a zriadenie hliadkovej služby. Ak hladina stúpne na 210 cm, krízový štáb vyhlasuje III. stupeň, čo vedie k varovaniu obyvateľstva a odstraňovaniu naplavenín,“ vysvetľuje Ladislav Melikant, vedúci civilnej ochrany a krízového riadenia mesta.

Primátor mesta Ján Ferenčák a zároveň aj predseda krízového štábu zdôraznil, že mesto berie varovania vážne a je plne pripravené reagovať na akékoľvek nepriaznivé situácie. „Máme k dispozícii 96 osôb a 63 mechanizmov, ktoré sú pripravené zasiahnuť v prípade potreby. K dispozícii máme aj 2-tisíc vriec a 30 ton piesku. Ak bude potrebné ďalšie vybavenie, vieme ho zabezpečiť do pol hodiny,“ deklaruje primátor mesta, ktorý prostredníctvom členov krízového štábu riadi záchranné práce.

Mesto Kežmarok tiež využíva varovný systém so šiestimi elektronickými sirénami rozmiestnenými po celom území. „Tieto sirény zabezpečujú varovné signály v prípade hrozby a sú napojené na integrovaný záchranný systém. Majú záložné zdroje energie, aby fungovali aj v prípade výpadku prúdu,“ dodal primátor Ján Ferenčák.

Kežmarok bude aj naďalej intenzívne monitorovať situáciu a je pripravené reagovať na akékoľvek výzvy spojené s nepriaznivým počasím.