Aktuality

Kežmarské kultúrne leto si užijete v kine, v hrade, na námestí aj na sídliskách

20_kultúra_02

Festival Európske ľudové remeslo je len vrcholom širokého spektra ponuky kežmarskej kultúry počas letných mesiacov. Obyvatelia a návštevníci mesta sa aj v tomto roku môžu tešiť na koncerty, divadlá, premietania filmov, ale aj na dobré jedlo. Každoročne sa v programe kultúrneho leta ocitne nový formát podujatí. Inak tomu nebude ani tento rok.

 

Athmostreda

Minulý rok projekt Athmostreda zažil svoju premiéru. Séria rôznych podujatí priniesla do inak neprístupného nádvoria kežmarskej reduty koncerty, stand-up, ale aj divadlo. Vo svojom ďalšom ročníku prinesie Athmostreda päť multižánrových koncertov v komornej atmosfére, na ktorých si návštevníci budú môcť vychutnať hudbu známeho herca Richarda Autnera, podmanivé piesne kapely Dis is Markéta, festivalové melódie od Bad Karma Boy, melodický rap Saula sprevádzaného živou kapelou a hlboký hudobný pohľad na svet Ondřeja Daniša. To všetko netradične v (athmo)strede pracovného týždňa.

 

Premietania filmov

Leto bude opäť bohaté na premietania filmov v exteriéri. Päť premietaní autokina každý druhý prázdninový štvrtok sa znovu uskutoční na parkovisku pri poliklinike 4., 18. júla, 1., 15. a 29. augusta. Obľúbené Letné kino na hradnom nádvorí bude tento rok od 20. do 26. júla a filmoví fanúšikovia sa môžu tešiť nielen na novú zvukovú techniku, ale aj na premiéru novej slovenskej komédie Kavej, ktorou by malo podujatie posledný večer vyvrcholiť. Na august znova pripravujeme štyri pondelkové klubové, no letne odľahčené projekcie (5., 12., 19. a 26. augusta). Kino v (zá)hrade sa bude konať opäť medzi múrmi Kežmarského hradu s premietaním na vstupnú vežu. Okrem toho bude kino Iskra v prázdninových mesiacoch premietať aj vo svojich vnútorných priestoroch počas víkendov – hlavne divákmi dlho očakávané premiéry animovaných, ale aj iných filmov.

 

Gastronomický festival pouličného jedla Fest street food

Tretí augustový víkend bude opäť patriť skvelému jedlu z celého sveta. Priestor pred radnicou ovládnu vône a chute, na ktoré sme si za štyri ročníky už zvykli. Pribudnú aj nové, ešte nevyskúšané foodtrucky. Samozrejmosťou je hudobný program pre milovníkov rôznych žánrov, v ktorom sa okrem kežmarských hudobníkov predstaví aj Nika Barlak, Alann Murín a AC/TN s piesňami svetoznámej skupiny AC/DC. V nedeľu príde kežmarské deti opäť navštíviť Edo Drewo.

 

Kultúrne leto aj na kežmarských sídliskách

Tohtoročnou novinkou budú podujatia pripravené priamo na kežmarských sídliskách. Počas piatkových popoludní príde bližšie k občanom hudba, tanec, ale aj divadlo a niečo na osvieženie. Cieľom týchto podujatí je nielenže priniesť kultúru čo najbližšie k ľudom, ale aj vytvoriť príležitosť pre tých, ktorí sa v dnešnej uponáhľanej dobe nemajú možnosť stretnúť priamo vo svojom najbližšom okolí.

Toto je len výber z bohatého programu, ktorý pre vás mesto Kežmarok pripravuje. Okrem spomínaných podujatí sa môžete tešiť aj na muzikál Studňa lásky na Kežmarskom hrade, nedeľné rozprávky pri fontáne pred radnicou a na mnoho ďalších podujatí.

Vladimír Mikolajčík, editácia: Ondrej Miškovič, Boris Švirloch, foto: archív interpretov

Galéria