Aktuality

Jazdecký klub MŠK Ranč Čajka Kežmarok sa angažuje v jazdeckom športe už 18 rokov

11_01_Jazdectvo

Všetko sa začalo v roku 2004, keď si Stanislav Čajka kúpil prvého koňa len pre vlastné potešenie. V roku 2006 však už zakladal jazdecký oddiel J. O. Čajka Kežmarok, ktorý sa o dva roky pretransformoval na dnešný MŠK Ranč Čajka Kežmarok a už takmer 20 rokov sa stará o jazdeckú mládež z Kežmarku i okolia.

 

Ku kúpe ďalších koní a založeniu oddielu ho pred skoro dvadsiatimi rokmi presvedčil záujem syna a jeho kamarátov. „Prvého koníka som si kúpil iba pre svoje potešenie. Keď som však videl, že sa s ním chodí hrávať syn a jeho kamaráti, kúpil som v tej dobe ďalších päť koní. Naďalej sme sa o nich starali iba pre zábavu, ale o dva roky ma už zlomili na založenie jazdeckého oddielu,“ opísal nám úplné začiatky Stanislav Čajka.

Klub sa naplno rozbehol v roku 2008 a odvtedy sa venuje viacerým oblastiam jazdeckého športu. „Venujeme sa parkúrovému skákaniu a príprave jazdcov na jazdecké licencie. Zapájame sa aj do domácich súťaží, majstrovstiev východného Slovenska, majstrovstiev Slovenska v kategórii detí, juniorov i amatérov a v zahraničí účinkujeme v poľských majstrovstvách,“ ozrejmil Čajka.

Jazdcov je momentálne v klube zaregistrovaných takmer 30. „Momentálne máme v klube 28 jazdcov, hlási sa k nám množstvo mladých, hlavne dievčat. Koní máme 16. Desať je mojich a ďalších šesť je v priamom vlastníctve jednotlivých jazdcov,“ upresnil majiteľ klubu.

Úspešných výsledkov oddiel zaznamenal počas takmer dvadsiatich rokov fungovania viacero. „Sme niekoľkonásobnými víťazmi východoslovenskej ligy v kategórii juniorov či detí a na majstrovstvách Slovenska sa taktiež naši jazdci a jazdkyne pravidelne umiestňujú na popredných priečkach, za všetky spomeniem rok 2023, keď sa napríklad Liliana Machová stala majsterkou Podhalianskej oblasti v Poľsku a Sofia Babičová bola vyhodnotená ako druhá najlepšia vo východoslovenskej oblasti v kategórii juniorov,“ poznamenal Stanislav Čajka starší.

Pôsobenie klubu sa nevzťahuje iba na športové súťaže a tréningy, ale angažuje sa aj v iných oblastiach. „Poskytujeme služby ako atrakcie na rôznych akciách pre obce či podniky, ale napríklad aj pre potreby festivalu EĽRO. Spolupracujeme aj so Strednou odbornou školou Kušnierska brána a sme otvorení aj pre širokú verejnosť,“ doplnil stále aktívny majiteľ, ktorý vďačí za chod oddielu aj pracovitým dobrovoľníkom. „S chodom nášho oddielu nám ochotne pomáhajú aj milovníčky koní Klára Korkošová, Júlia Maléřová a Zdenka Sabolová, za čo sme im vďační,“ zakončil majiteľ oddielu.

Filip Kubáni, foto: archív Stanislava Čajku