Aktuality

Hrozby na školách si vyžadujú konkrétne riešenia

Multidisciplinárne pracovné stretnutie

Rodičia nesmú mať strach poslať svoje dieťa do školy. Je neprípustné, aby inštitúcie určené na výchovu a vzdelávanie presiakli nebezpečenstvami ohrozujúcimi psychický či fyzický stav dieťaťa alebo dokonca až jeho život. V súčasnosti tento problém naberá celoplošne kritické rozmery, pričom hrozby nesúvisia „len“ s intenzívne rozoberanými bombovými útokmi.

Bomby nahlásené na školách bolo v posledných týždňoch počuť zo všetkých médií. Primátor mesta Ján Ferenčák k tomuto problému zaujal jednoznačný postoj – podporil krok ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka o zaobstaraní kamerových systémov do škôl. Výhražné e-maily adresované školským zariadeniam a iným inštitúciám na Slovensku eviduje Centrum boja proti hybridným hrozbám (CBHH) od 3. septembra 2024. Výsledky vyšetrovania aktuálne napovedajú, že predmetné útoky môžu byť súčasťou hybridných aktivít zahraničného aktéra. Nie je to po prvý raz, čo slovenská verejnosť rieši takúto kauzu. Podobný stav sme prežili v máji tohto roku. Rovnako ako v súčasnosti boli tieto poplachy klasifikované ako falošné. Páchateľ doposiaľ nebol identifikovaný, vyšetrovanie naďalej pokračuje v spolupráci s medzinárodnými partnermi.

Riešenia sa musia pretaviť do praxe

Na ochranu základných a stredných škôl bolo od začiatku tohto roku vyčlenených 2050 policajtov. V prípade potreby sa môže každá škola obrátiť na konkrétneho policajta, ktorý jej bol pridelený. Toto a ďalšie opatrenia sa vzťahujú aj na iné druhy hrozieb, vrátane prejavov extrémizmu. Na rokovaní Vlády SR bolo schválené „Systémové riešenie bezpečnosti osôb v objektoch základných a stredných škôl a v ostatných rizikových objektoch s prístupom verejnosti“, ktoré má zabezpečiť implementáciu technického riešenia pre systém zvýšenia bezpečnosti kritických objektov.

Bomby nie sú jediný problém

Nebezpečenstvo bombových útokov na školách je veľmi závažný problém. Nesmieme však zabúdať ani na ďalšie hrozby, ktoré na deti už dlhú dobu číhajú v prostredí škôl a v poslednom období aj v tomto smere evidujeme alarmujúci nárast. U detí čoraz nižšieho veku sa totiž rozmohol vážny jav sebapoškodzovania. Okrem toho zaznamenávame rastúci trend neplnoletých tehotných žiačok, pričom ich vek sa znižuje a počet zvyšuje. V neposlednom rade je nutné spomenúť vážny problém, ktorý môže končiť fatálnymi následkami a tým je šikana na školách.

Viaceré subjekty dali hlavy dokopy

Preventívne osvetové aktivity sú podstatnou súčasťou minimalizácie tohto nežiaduceho fenoménu. Pre výraznejšie zmeny sú však potrebné konkrétne kroky. A práve k tým malo smerovať Multidisciplinárne pracovné stretnutie, na ktorom sa zúčastnil viceprimátor mesta Kežmarok Jozef Matia spolu s viacerými subjektmi, vrátane zástupcov miest a škôl, okresného súdu a prokuratúry, policajných zborov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a štátnej príspevkovej organizácie. Výstupy tohto stretnutia potvrdzujú relevantnosť odporúčaní ministerstiev a policajných zborov, kde je nutné zdôrazniť najmä nezastupiteľnú úlohu rodičov a kvalitu zázemia vytvoreného v domácom prostredí dieťaťa, od čoho sa odvíja úspech aj ďalších preventívnych aktivít.

K stretnutiu došlo vo štvrtok 12.09.2024 na pôde Úradu práce sociálnych vecí a rodiny za účelom hľadania nových možností spolupráce a spoločného podieľania sa na problémových situáciách v oblasti ochrany detí pred násilím. Cieľom bolo dospieť ku konkrétnym návrhom aktivít v okrese Kežmarok v súvislosti s implementáciou Národného projektu Spoločne za detstvo bez násilia pre všetky deti a plnením cieľov Národnej stratégie na ochranu detí pred násilím Detstvo bez násilia pre všetky deti a Národnej koncepcie ochrany detí v digitálnom prostredí.