Aktuality

Hasiči kežmarského okresu oslavovali výročie založenia

04_01_Hasiči

Bezpečnosť občanov a ochrana ich majetku pred požiarmi a inými živelnými pohromami je najdôležitejšou úlohou spoločnosti a štátu. Hasiči si v kežmarskom okrese pripomenuli už 150 rokov od začiatku ich organizovanej činnosti.

 

Poslanie jednej z prvých hasičských jednotiek z Trenčína bolo vyjadrené heslom: „Bohu na slávu, blížnemu na pomoc.“ Toto krédo sa dodnes vyníma na každej vlajke hasičského zboru. O blízkosti hasičov sme sa presvedčili pri povodniach, keď od dobrovoľných po profesionálnych hasičov priložili ruku k dielu k záchrane majetku obyvateľov Kežmarku a Ľubice.

Rok 2024 je pre okres Kežmarok výnimočný, pretože oslavuje 150. výročie založenia organizovaného hasičstva. História hasičstva v okrese siaha až do roku 1874, keď bol založený prvý dobrovoľný hasičský zbor. Odvtedy prešlo hasičstvo mnohými zmenami a vývojom, ale základné hodnoty, ako sú odvaha, obetavosť a pomoc blížnym, zostali nezmenené. „Tento jubilejný rok je príležitosťou pripomenúť si nielen históriu a tradície hasičstva, ale aj oceniť prácu všetkých hasičov, ktorí riskujú svoje životy pre našu bezpečnosť. Oslavy 150. výročia organizovaného hasičstva v okrese Kežmarok 15. júna boli časom, keď sa stretli rodiny, priatelia a všetci, ktorí si vážia prácu hasičov,“ povedal primátor mesta Ján Ferenčák. Dobrovoľný hasičský zbor v Kežmarku má momentálne 20 členov.

 

Historický požiar kežmarskej radnice z roku 1787

V minulosti bol Kežmarok niekoľkokrát zasiahnutý požiarmi. Historické pramene vravia o 31. júli 1787, keď okolo jednej hodiny na obed zhorelo takmer celé mesto, dokopy 348 domov, časť dolného predmestia a čiastočne i hrad. Neporušených ostalo len 88 domov. O pár rokov neskôr, 15. decembra 1877, na Novej ulici zhorelo 17 domov. Posledný veľký požiar je zapísaný v kronikách z 24. mája 1922, keď zhorela aj časť kežmarskej radnice.

 

Požiarne cvičenie na kežmarskej radnici potvrdilo pripravenosť na živelné katastrofy

V Kežmarku sa v máji uskutočnilo požiarno-taktické cvičenie so zriadením štábu hasenia požiarov a bolo zamerané na situáciu požiaru historickej budovy – kežmarskej radnice. „Spoločne s profesionálmi sme si precvičili interné zásady od vyhlásenia poplachu cez evakuáciu a súčinnosť s veliteľom zásahu,“ povedal Ladislav Melikant, ktorý má na starosti bezpečnosť a civilnú ochranu v meste. Všetky budovy v správe mesta sú označené evakuačnými cestami. „Úlohou toho, kto požiar našiel, je informovať prvý kontakt Mestského úradu Kežmarok, ktorý ohlasuje požiar na linku 150,“ doplnil Melikant.

Predsedom krízového štábu v meste je primátor mesta, ten sa musí pri požiari podieľať na spolupráci. „Je veľmi dôležité, že to nemusí ostať len pri záchrane života, ale oheň sa môže ďalej rozšíriť a rozsah zväčšiť. Vtedy sú dôležité iné opatrenia, ako napríklad evakuovať okolité budovy. Toto je potrebné urobiť v čo najkratšom čase. Dôležité je taktiež vyhradiť priestor na ošetrenie ranených,“ povedal Ján Ferenčák.

Simulovaná bola aj evakuácia symbolov mesta (insígnií, vzácneho obrazu) a evakuácia jedného zamestnanca. „Pamätáme si nedávne požiare kultúrnych pamiatok v Krásnej Hôrke či v Banskej Štiavnici. Koná sa to preto, aby sme si precvičili rutinu, činnosť príslušníkov zboru a riadiacich dôstojníkov,“ povedal Eduard Kolodzej, náčelník Hasičského a záchranného zboru v Kežmarku. Po požiari v Banskej Štiavnici mesto pristúpilo k „prekopaniu“ poistných zmlúv budov mestského úradu.

 

Pri požiari okamžite volajte linku 150 alebo 112

Ak vznikol požiar, okamžite volajte hasičov – tiesňovú linku 150 alebo 112, pričom uveďte adresu, kde horí, čo horí, kto a odkiaľ volá. Ak viete, uveďte podrobnejšie informácie o požiari, napríklad, na ktorom poschodí vypukol. Vždy vyčkajte na spätný telefonát ohlasovne požiarov a riaďte sa jej pokynmi.

Ondrej Miškovič, foto: Kristián Krempaský

Zdroj: KTV, Kežmarský hrad – Múzeum v Kežmarku