Aktuality

Folklórny súbor Magura oslavuje jubileum. Na scéne pôsobí rovných 70 rokov

16_FS Magura

V Kežmarku onedlho dôjde k významnému výročiu. Pred sedemdesiatimi rokmi sa konala zakladajúca schôdza Folklórneho súboru Magura. FS Magura je jednou z dominantných stálic folklóru v Kežmarku.

 

Krátko z pozadia Magury

V Kežmarku FS Magura poznajú všetky generácie. Súbor vznikol v roku 1954 a 21. mája oslávi okrúhle jubileum. Pred 70-timi rokmi jeho vznik podmienila všeobecná snaha zachraňovať a oživovať dedičstvo slovenskej ľudovej kultúry.

To sa veľmi vyplatilo, pretože FS Magura za tú dobu mnoho ráz preukázala, že vie príkladne spracovať a interpretovať piesne a tance prevažne podtatranského regiónu. Tento región totiž tvorí jadro a základ činnosti Magury, uviedol súbor. V ére samostatnosti ho už dvadsať rokov vedú manželia Jaroslav a Sylvia Pavligovci. Súbor má v pláne pre príležitosti okrúhleho výročia pripraviť osobitný program.

 

Bohatý repertoár

„Magura sa zameriava hlavne na vyhľadávanie, uchovávanie a scénické spracovanie ľudových piesní, hudby a tancov predovšetkým z goralskej oblasti regiónu Spiš. Čerpá predovšetkým z rázovitých podtatranských obcí Lendak a Ždiar, avšak je mu blízka aj oblasť Poľského Podhalia,“ opísali záber súboru Pavligovci. Dodali, že s účelom spestrenia súbor do svojho repertoáru pridal choreografie zo Spiša, Šariša a Zemplína.

Pavligovci redakcii poskytli tiež zbilancovanie doterajšieho pôsobenia Magury: „Počas svojho aktívneho pôsobenia uskutočnila okolo 3 100 vystúpení, a vyše sto zahraničných zájazdov takmer vo všetkých štátoch Európy.“ Sylvia Pavligová ďalej uviedla, že Magura reprezentovala Slovensko aj v USA a od svojho zrodu neustále reprezentuje náš kraj – a hlavne Kežmarok.

Za posledné obdobie Magura vytvorila dva ucelené celovečerné programy, a to „Kjeby tu byl Sabala“ a „Posledná hodina“. Súbor sa s nimi opakovane predstavil v rôznych slovenských mestách.

 

Uvidíme ich aj na EĽRO

O pár mesiacov tu máme festival EĽRO. Doteraz sa nestalo, žeby FS Magura na najvýznamnejšej udalosti nášho mesta chýbala. Podobne to bude i tento rok, keďže festival EĽRO už klope na dvere. Na FS Maguru sa teda budú môcť návštevníci festivalu s istotou tešiť.

Pavligová ešte spresnila, že súbor tvorí samostatná hudobná a tanečná zložka a jeho činnosť zastrešuje občianske združenie Klub priateľov Magury (KPM). „V súčasnosti má okolo 35 členov – tanečníkov, spevákov a muzikantov,“ vyčíslila. „Veríme, že stále nájdeme dosť zanietencov a milovníkov folklóru, aby aj v tejto ťažkej a rýchlej dobe súbor aktívne fungoval a tvoril. A taktiež aby zachovával našu ľudovú kultúru,“ vyjadrila s manželom želanie na záver.

Kristián Krempaský, foto: FS Magura