Aktuality

Euroregión Tatry sa za tridsať rokov postaral o množstvo významných projektov

10_Zmena fotky

Pred tridsiatimi rokmi – 26. augusta 1994 sa uskutočnil ustanovujúci Kongres cezhraničného zväzku Euroregiónu Tatry v poľskom Novom Targu. Medziparlamentná skupina uskutočňovala pravidelné stretnutia poslancov na slovenskej i poľskej strane a prijala niekoľko podnetných návrhov pre oba parlamenty, ktoré pomohli slovensko-poľskému pohraničiu v legislatívnych zmenách zákonov.

 

Ustanovujúceho kongresu sa zúčastnili starostovia i primátori miest a obcí z oboch strán hraníc, patriacich do okresov Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Stará Ľubovňa a z poľskej strany okresy Nowy Targ, Nowy Sacz a Tatry. Práve starostovia a primátori tvorili základ úspechu práce euroregiónu. Po živej, zanietenej i rozporuplnej diskusii bola podpísaná Dohoda medzi samosprávami Poľskej republiky a Slovenskej republiky o založení cezhraničného regionálneho zväzku Euroregiónu Tatry. Starosta obce Nižné Lapše Wendelin Haber bol zvolený za predsedu a vtedajší primátor mesta Kežmarok Ján Skupin za jeho podpredsedu. Tak sa obaja stali v tejto historickej etape neochvejnými zástancami a propagátormi slovensko-poľskej cezhraničnej spolupráce.

„Pri našej práci nás spájalo poznanie a spoznávanie historickej a spoločenskej podobnosti nášho vývoja, vzájomné prelínanie kultúr, folklór, obyčaje, pohostinnosť a neopakovateľné prírodné scenérie Tatier. To boli motivujúce faktory pre slovensko-poľskú cezhraničnú spoluprácu formou euroregiónu. Z vlastného poznania tohto regiónu môžem konštatovať, že ľudia po oboch stranách Tatier si dodnes zostali navzájom ľudsky veľmi blízky. Aj preto sme mohli spontánne privítať spevom slovenských a poľských piesní v Lysej nad Dunajcom, Lysej Poľane i Červenom Kláštore vstup oboch krajín do schengenského priestoru,“ približuje fungovanie Cezhraničnej spolupráce čestná členka Euroregiónu Tatry Oľga Marhulíková.

Rieka Dunajec stratila 21. decembra prívlastok hraničná. Vybudovaním lávky cez rieku Dunajec spájajúcu Červený Kláštor a Sromowce Niżne sa otvorili nové možnosti pre spoznávanie neopakovateľných prírodných scenérií a aktívny rozvoj cestovného ruchu.

 

Spoločne, aktívne a bez hraníc

Vďaka úspešným projektom Programu cezhraničnej spolupráce Phare CBC Slovensko-Poľsko sa zabezpečila výstavba čističiek odpadových vôd, komunikačných sietí a ochrany životného prostredia. Malé euroregionálne projekty Phare CBC sa stali inšpiráciou rôznorodých podujatí v oblasti kultúry, cestovného ruchu, športu, ale tiež integračných procesov súčasnej doby.

K úspešnej práci Euroregiónu Tatry prispeli dva existenčné projekty. 12. februára 2004 v Novom Targu sa podarilo otvoriť Dom poľsko-slovenskej spolupráce a vďaka výraznej podpore mesta Kežmarok sa po viac ako 13-ročnej existencii euroregiónu podarilo zrekonštruovať meštiacky dom na Hradnom námestí v Kežmarku, ktorý bol otvorený 6. júla 2007. Takto sa obom euroregiónom vytvorili dobré priestorové podmienky na organizovanie podujatí vo vlastných priestoroch.

 

Projekty sú rozmanité

K dobrým susedským vzťahom napomohli originálne podujatia, ktoré sú autorsky späté so značkou Euroregiónu Tatry. Napríklad strategický cezhraničný projekt podporený Slovensko-poľskou medzivládnou komisiou pre cezhraničnú spoluprácu „Historicko-kultúrno-prírodovedná cyklocesta okolo Tatier“ cez región Orava, Liptov, Spiš a Podhalie. Cesta prekračuje hranicu medzi obcami Suchá hora – Chocholow na západe a Červený Kláštor – Sromowce Niżne na východe. Projekt zvýrazňuje možnosti ekologickej cesty okolo Tatier a návštevu nielen turisticky zaujímavých miest, ale aj spoznanie historických a kultúrnych pamiatok, múzeí, galérií a prírodných unikátov. Môžeme spoznať pamiatky UNESCO, šesť národných parkov, pramene bielych a čiernych riek, sútok riek Dunajec a Poprad v Nowom Saczi, kde rieka Poprad ako jediná slovenská rieka tečie „proti prúdu“ na sever, a na rozdiel od všetkých ostatných, ktoré končia v Čiernom mori, jej vody smerujú do Baltského mora.

Nevšednou prezentáciou bol projekt „Stretnutie siedmich kultúr slovensko-poľského pohraničia od Ladislava Medňanského po Jana Kantyho Pawluskiewicza“. V rámci projektu sa uskutočnil cyklus maliarskych výstav z poľsko-slovenského pohraničia, vedecká konferencia a hudobný workshop o motívoch rôznych kultúr v skladateľskej a maliarskej tvorbe Jana Kantego Pawluskiewicza. Tu sa prejavila dobrá spolupráca Euroregiónu Tatry s Múzeom v Kežmarku, Slovenskou národnou galériou, Kaštieľom v Strážkach, Tatranskou galériou v Poprade, Múzeom Spiša v Spišskej Novej Vsi, Múzeom TANAP-u v Tatranskej Lomnici a kultúrnymi zariadeniami v Novom Targu a Kežmarku. Je potrebné spomenúť aj pravidelné konferencie slovensko-poľského hospodárskeho fóra v Spišskej Novej Vsi (neskôr v Poprade) k dopravnej infraštruktúre, možnostiam poskytovania služieb malých a stredných podnikateľov, rozvoju cestovného ruchu v pohraničí a mnohým ďalším, ktoré mali z roka na rok vyššiu úroveň. Konferencie sa uskutočňovali pod záštitou veľvyslancov Poľskej republiky v Bratislave a Slovenskej republiky vo Varšave.

 

30 rokov dobrej (spolu)práce

Na rozmanitosti aktivít Euroregiónu Tatry majú počas tridsaťročného pôsobenia výrazný podiel jeho predsedovia.

Dlhé obdobie (roky 1994 – 2020) pôsobil ako predseda poľskej strany Wendelin Haber. Na slovenskej strane zohral významnú rolu spoluzakladateľ euroregiónu Peter Burian, pochádzajúci zo Starej Ľubovne. Z Liptovského Mikuláša pochádzal ďalší dôležitý predstaviteľ – Jozef Repaský. Ďalej je potrebné spomenúť mená Ivan Budiak (vtedajší primátor mesta Dolný Kubín) a Jozef Ďubiak (primátor z Trstenej). Za Kežmarok spolupracoval spomínaný Ján Skupin, ďalej primátori František Grochola, Igor Šajtlava a súčasný predseda Rady Združenia Euroregiónu Tatry Ján Ferenčák (poslanec NR SR). Všetci vytvorili veľký potenciál dobrých návrhov i riešení a aktívne tak prispievali k rozvoju slovensko-poľského pohraničia.

Pri príležitosti 30. výročia Euroregiónu Tatry môžeme konštatovať, že najlepším príkladom inštitucionalizovanej cezhraničnej spolupráce v slovensko-poľskom pohraničí sú euroregióny, ktoré majú významné postavenie v rozvoji prihraničných regiónov slovensko-poľského pohraničia.

Lívia Kredatusová, Gabriela Tomajková, foto: Ondrej Miškovič