Aktuality

Európska komunita športu je tu s nami šesť mesiacov

21_01_EKŠ24

Od 20. januára, keď primátori troch partnerských miest Nového Targu, Liptovského Mikuláša a Kežmarku slávnostne spustili fungovanie projektu Európskej komunity športu 2024, ubehlo už viac než päť mesiacov. Počas tohto obdobia sa v našom meste uskutočnilo viacero zaujímavých športových akcií, ktoré si našli bohaté divácke či účastnícke zastúpenie.

 

Celkovo sme počas týchto mesiacov boli svedkami viac než 40 podujatí, ktoré podporovali množstvo rôznych športov pre všetky vekové kategórie obyvateľov.

 

Január

Program akcií pod záštitou Európskej komunity športu 2024 sa začal už pred oficiálnym štartom. Na sviatok Troch kráľov sa v hale Focus+ stretli futbaloví veteráni nad 35 rokov z piatich tímov na turnaji Indoor Tatry Cup. Prvý mesiac tohto roka pokračoval jogou pre seniorov, ktorá našim najstarším pomohla pri fyzickom i psychickom oddychu. Tiež sa rozbehol projekt bedmintonu pre všetkých, ktorý spríjemňoval víkendové poobedia fanúšikom tohto športu aj počas ďalšieho mesiaca.

 

Február

V tomto mesiaci sme sa okrem fyzického dotkli aj psychického zdravia, ktoré je veľmi dôležité v športe i v bežnom živote. Prostredníctvom prednášok určených pre žiakov základných škôl sa školiteľka Svatava Česelková venovala témam ako sú sebapoškodzovanie, poruchy príjmu potravy či iné psychické poruchy. Ďalšou besedou, ktorá sa počas februára uskutočnila, bola debata o zdravom životnom štýle s fitnes trénerom Matúšom Špirkom. Zhruba 120 divákov sa dozvedelo zaujímavé a dôležité informácie o zdravom spôsobe žitia i návod, ako si udržať správne návyky. V hale Focus+ sa uskutočnili Majstrovstvá Slovenska v lukostreľbe s účasťou viac než 140 súťažiacich. Európska komunita športu 2024 podporila aj lyžiarske výcviky predškolákov z našich materských škôl Kuzmányho a Cintorínska. Vyvrcholila aj Kežmarská amatérska hokejová liga, ktorú nakoniec ovládol tím Šport je cesta. Vrcholom mesiaca bol detský športový karneval s účasťou primátora mesta Jána Ferenčáka, na ktorom sa zúčastnilo 300 detí z Kežmarku i okolia.

 

Marec

V marci pokračoval zaujímavý kurz sebaobrany, vďaka ktorému sa 60 žien zlepšovalo v technikách obrany pri útoku zblízka, ktorý hrozí pri rôznych rizikách dnešnej spoločnosti. Vrcholom tohto mesiaca bol priateľský hokejový turnaj mládeže klubov z partnerských miest komunity, na ktorom sa zúčastnili aj naši mladí hokejisti. Indoor cycling a mobility cvičenia boli ďalšími dvoma akciami, na ktoré si mohla prísť opakovane zašportovať široká športová verejnosť rôzneho veku. Mobility cvičenia s trénerkou Lenkou Dvorožňákovou pomohli zúčastneným k lepšej pohyblivosti kĺbov i svalov a indoor cycling s trénerom Milanom Piatakom zase umožnili mladším aj starším zabicyklovať si v bezpečnom a kontrolovanom prostredí v rôznych stupňoch intenzity na stacionárnych bicykloch.

 

Apríl

Ku končiacim mobility cvičeniam a indoor cyclingu sa pridala tentokrát ligová súťaž z úplne inej športovej oblasti. Prvý ročník mestskej ligy v šípkach odštartoval 15. apríla a prilákal viac než 30 nadšencov tohto športu, ktorí sa v základnej časti stretávali každý pondelok, utorok a stredu až do konca mája. Náš projekt Európskej komunity športu 2024 bol zapojený aj do majstrovstiev Tatranskej únie v karate, ktoré sa uskutočnili na konci apríla.

 

Máj

Piaty mesiac v roku sa začal dvoma významnými akciami. V Aréne Kežmarok sa štvrtého mája konalo pred slávnostným galavečerom bojových umení Knockout 6 tretie kolo Open ligy v kickboxe. Do súťaže sa prihlásilo viac než 220 zápasníkov nielen zo Slovenska, ale i z Ukrajiny, Poľska či Maďarska. Vrcholom bol samotný galavečer, na ktorom sa predstavili skvelí slovenskí i zahraniční zápasníci na čele s domácim triom Jozef Kolodzej, Markus Smrek a Ema Zacharová. Druhou akciou bol piateho mája beh s peknou charitatívnou myšlienkou RedBull Wings for Life World Run, z ktorého výťažok putuje na výskum liečby poškodení miechy. Z dlhodobých podujatí ďalej pokračovala mestská liga v šípkach a pridali sa ku nej aj taebo skupinové cvičenia, ktoré sú zamerané na dynamiku a posilňovanie s vlastným telom. Jednou z najvýznamnejších akcií nielen mesiaca máj ale aj celého športového roka v našom meste bola akcia JOJKO Wannado 2024, ktorá prilákala množstvo občanov nášho mesta, ale i ľudí zo širokého okolia. Návštevníci si mohli užiť bohatý program pre deti, prezentácie a exhibície miestnych športových klubov, náučné zóny pre mládež zamerané na finančnú gramotnosť, ekológiu a udržateľný životný štýl. Deti si taktiež mohli vyskúšať prácu reportéra. V športovej zóne boli pre najmenších nachystané preteky odrážadiel a pre staršie deti obrie prekážky.

Filip Kubáni