Aktuality

Dobrodružstvo, na ktoré ste sa zdráhali pýtať a aj o ňom hovoriť

EKSPLORA_hra

EKSPLORA je hra pre cestovateľov a dobrodruhov, most k príbehom, ktoré by zostali nevypovedané

Viesť rozhovory po cestách inak – to je cieľ hry EKSPLORA, ktorú vytvoril Tatranec, skaut a milovník dobrodružstva Tomáš Rusnačík spolu s ďalšími nadšencami dobrodružstva. Hra odstraňuje bariéry a povzbudzuje k zdieľaniu príbehov. Je založená na overenom koncepte kartičiek s otázkami, ktoré zabalili špeciálne do odolnej plechovej krabičky, aby ju ľudia mohli hrať v priebehu akéhokoľvek výletu. Kartičky sa opýtajú na dva okruhy otázok – Príbehy, odhaľujúce zážitky a skúsenosti, zatiaľ čo Dumky vedú k zamysleniam a výmenám názorov na témy blízke dobrodružstvu. Hra vyjde po úspešnej kampani na Doniu, ktorú spustili 15. 10. 2024 a už rastie na popularite.

Tvorcovia EKSPLORY časť hier umiestnia do slovenských turistických útulní a chát, aby pomohli nadviazať bezprostrednejší a hlbší kontakt turistom, ktorí sa v nich stretávajú.

„Často cestujem a vyhľadávam rôzne typy dobrodružných aktivít, rovnako ako moji priatelia. Keď sa potom doma o zážitkoch rozprávame, hovoríme o jedle, prírode, pamiatkach, ľuďoch, zvykoch. Chýbajú mi však hlbšie rozhovory o dobrodružstvách, ktoré všetci zažívame“, vysvetľuje autor nápadu Tomáš Rusnačík. Zdieľame skôr materiálne skúsenosti, menej hodnotové, hra chce presne toto zmeniť.

Z roku 2023 na rok 2024 rástol trh dobrodružného turizmu globálne o 20,1 % a očakáva sa, že do roku 2028 bude ročne rásť o 20,4 % (ResearchandMarkets). Dobrodružstvá prinášajú výzvy, neistotu, určitú mieru rizika aj vysporiadavanie sa s nepredvídateľnými situáciami. „To všetko v konečnom dôsledku pomáha ľudom čeliť svojim strachom, osobne rásť a tvoriť lepšie verzie samých seba. Zdieľanie nám pomáha upratať si myšlienky a upevňuje priateľstvá“, vysvetľuje Tomáš Rusnačík, autor a dlhoročný skaut.

Čo je tá najdobrodružnejšia vec, ktorú si doteraz urobil/a? Kedy tvoje dobrodružstvo nevyšlo podľa plánu? Čo si sa naučil/a o sebe vďaka svojim dobrodružstvám? O akom dobrodružstve často snívaš, no zatiaľ si ho nezrealizoval/a? Prečo? To sú len niektoré otázky, ktoré EKSPLORA kladie. Cieľom je hovoriť o zážitkoch tak, aby ľudia vnímali ich prínos v každodennom živote a ako ich pozitívne ovplyvnili. Nie je to len hra, je to most k príbehom, ktoré by zostali nevypovedané. „Globálny trh dobrodružného turizmu rastie a naďalej bude rásť, môžeme to vidieť okolo seba napríklad tak, že ľudia vyhľadávajú čoraz unikátnejšie a adrenalínovejšie zážitky. Čím viac ľudí bude vyhľadávať dobrodružstvá, tým väčšie množstvo ľudí môže čerpať z jeho prínosov a pozitívnych dopadov na život, o ktorých sa treba rozprávať,“ uzatvára Tomáš Rusnačík.

Projekt môžete podporiť na: https://donio.sk/eksplora-komunikacna-kartova-hra

Tomáš Rusnačík