Aktuality

Darček pre cyklistov: Nová cyklolávka spriechodňuje trať od začiatku Kežmarku až po Belianske Tatry

foto1

Mesto Kežmarok potrebovalo na jej postavenie len čosi vyše dvoch mesiacov

KEŽMAROK – Nadšenci cyklistiky sa môžu tešiť na nový darček od mesta Kežmarok. Začiatkom týždňa jeho primátor Ján Ferenčák – spolu so zhotoviteľom stavby spoločnosťou Colas – slávnostne odovzdali do užívania občanom novú cyklolávku. Tá je súčasťou cyklotrasy okolo historického centra Kežmarku. Projekt, ktorý bol na slovenské pomery realizovaný mimoriadne rýchlo, prináša nový prírastok do podtatranskej cykloinfraštruktúry. Mesto na stavebné práce nepotrebovalo ani tri mesiace. Stavebné práce sa začali 19. júna 2024. „Vetva P2, ktorá predstavuje novo zrealizovaný úsek v dĺžke 6,15 km, sa tiahne od hranice katastra Kežmarok/Spišská Belá – Strážky až po Kežmarok/Huncovce. Samotná cyklolávka, dlhá 120,9 metra, predstavovala náklad vo
výške približne 140 000 eur. Bola plne hradená z mestského rozpočtu. Celkové náklady na vybudovanie cyklotrasy dosiahli viac ako pol milióna eur,“ uviedol primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák.

Cyklolávka, ktorá prechádza pod hlavným mestským ťahom, významne prispeje k zvýšeniu bezpečnosti cestnej premávky. Mesto si od nej sľubuje aj rozvoj turizmu, rovnako ako zlepšenie kvality života obyvateľov Kežmarku. „Čím viac budú ľudia uprednostňovať bicykel pred autom, tým menej áut budeme mať na cestách. Veríme, že tento projekt prispeje k zníženiu dopravného zaťaženia a k ekologickejšiemu životnému štýlu,“ dodal primátor. A to nie je všetko. V súčasnosti sa pripravuje realizácia úseku cyklotrasy, ktorá prepojí Kežmarok a Huncovce. Tento úsek je síce zatiaľ len poľnou cestou, trasa je však spriechodnená a bezproblémová. Projekt je pripravený pred jeho realizáciou je však potrebné vyriešiť vlastníctvo pozemkov.

Nová cyklolávka je kľúčovým prvkom, ktorý dopĺňa podtatranskú cykloinfraštruktúru aumožňuje prepojenie medzi Kežmarkom, Strážkami, Spišskou Belou až po Tatranskú Kotlinu. V budúcnosti sa plánuje prepojenie cyklotrasy medzi Kežmarkom, Huncovcami a Popradom, čím sa výrazne zlepší dostupnosť a komfort pre cyklistov v celom regióne.

Galéria