Aktuality

Čo všetko dokáže detská zvedavosť

16_01_Šišková

Janka Šišková začala experimentovať už ako malé dieťa. Jej láska k vede a pokusom ju priviedla až do profesie učiteľky, ktorá svojimi pokusmi hravo odovzdáva vedomosti najmenším zo Základnej školy s materskou školou Nižná brána.

 

Už ako dieťa skúšala experimentovať s rôznymi dostupnými materiálmi, ako napríklad sóda, ocot, citrón. „V uhlí som hľadala skameneliny, do rieky som hľadela cez dno sklenenej fľaše,“ spomína s úsmevom Šišková.

Pokusy spoločne s deťmi začala Janka Šišková vo vyučovacom procese už na prvom stupni na prvouke, na prírodovede, a ak považujeme miešanie farieb na výtvarnej výchove za experiment z fyziky, tak aj tam. „Krúžok Mladý výskumník pre deti som vytvorila pred približne desiatimi rokmi a odvtedy sa venujem experimentovaniu na týždennej  báze, ale sú obdobia keď sme pred súťažou, že sa stretávame aj na dennej báze,“ hovorí Šišková a pokračuje priznaním: „Táto činnosť ma ako pedagogičku posunula ďaleko za brány školy, za brány mesta, dokonca aj za brány republiky, či Európy. Stala som sa lektorkou pre detský Vedecký brloh, založila som na našej škole AMAVET klub, ktorý zastrešuje, ale aj financuje mnohé naše aktivity. Som súčasťou komunity učiteľov vyučujúcich STEM a to mi dáva veľa podpory a inšpirácie v mojej dennej práci. Dokonca som sa stala spisovateľkou, keď sme vydali Bádateľskú čítanku a Bádateľský denník a nedávno aj kalendár pokusov pre deti.“

Zaujímavosťou je, že všetky pokusy si vedia urobiť aj doma z dostupných pomôcok, ktoré najčastejšie nájdu v kuchyni. Nikdy nepoužívajú nebezpečné materiály ani oheň, takže je to bezpečná hra. „Je to hlavne detská zvedavosť, potom detská radosť, keď sa pokus podarí, ale aj trpezlivosť, keď sa pokus nepodarí a bádateľský cit, ktorý žiaci v sebe postupne objavujú. O krúžky je veľký záujem a žiaci sa tu vracajú, aj keď sú už vo vyšších ročníkoch a ja ich už neučím,“ podotkla Šišková.

 

Prianie k septembrovému návratu do škôl

Janka Šišková si želá, aby žiaci chodili do školy radi, aby tam zažili veľa pekných a tvorivých chvíľ, pri ktorých sa mnoho naučia. „Želám si tiež, aby boli všetci zdraví, aby nikto nemusel riešiť vážne diagnózy a v neposlednom rade si želám, aby sme v našej škole vytvorili jeden skvelý tím, ktorý vie spolupracovať, užívať si školské radosti a riešiť školské starosti.

Nech si každý nájde to, čo ho baví, nech si splní sen, ktorý sníva a nech pri tom nikomu neublíži,“ zakončila Janka Šišková.

Ondrej Miškovič, foto: archív Janky Šiškovej