Aktuality

Čas, ktorý som strávil v Kežmarku, je pre mňa špecifický a nezabudnuteľný

20_Sebastián Duda_2150_OM_BŠ_KK

Sebastián Duda, súčasný futbalista Podbrezovej, bol členom úspešného kežmarského ročníka 2006. Už si vyskúšal aj pôsobenie v FK Poprad a sníva o posune na seniorskú úroveň už počas tejto sezóny. Porozprával nám o svojich začiatkoch a aj o skvelej partii, ktorá v Kežmarku dosiahla krásne úspechy.

 

Ako spomínaš na tvoje futbalové začiatky?

S futbalom som začal pred deviatimi rokmi. Priviedli ma k nemu spolužiaci, ktorí hrávali za Kežmarok. Zozačiatku som to robil iba pre zábavu, no časom som si tento šport veľmi obľúbil.

 

Pod trénerom Melikantom si hrával viacero rokov či už v drese 1. MFK Kežmarok, alebo FK Poprad. Čo z tohto obdobia ti najviac utkvelo v pamäti?

Čas, ktorý som strávil v Kežmarku, je pre mňa špecifický a nezabudnuteľný. Spolu so spoluhráčmi sa nám podarilo vytvoriť jeden z najlepších tímov na východnom Slovensku hlavne vďaka trénerovi, ktorý nás viedol a vychovával, a skvelej partii, ktorou sme v tých časoch boli. Na domáce zápasy nás chodili podporovať rodičia, čo nám dodávalo silu podávať také výkony, aké sme podávali. V Poprade som pôsobil krátko, no za tento čas som veľmi vďačný, pretože som si prvýkrát vyskúšal najvyššiu súťaž. Trénoval nás opäť tréner Melikant, ktorý si priniesol hráčov z Kežmarku, takže sme zostali partia aj v Poprade, čo bolo ešte výnimočnejšie. Až tak sa nám síce nedarilo, no o to viac spomínam na víťazstvá a krásne zápasy, napríklad v Dunajskej Strede, keď som vyrovnával na konci zápasu na 1:1.

 

Na akej pozícii momentálne hrávaš?

Momentálne nastupujem na pozícii defenzívneho záložníka. Nie je to však iba o defenzíve, pohybujem sa po celom ihrisku.

 

Ako sa zrodil tvoj prestup do Podbrezovej?

Vyhliadla si ma agentúra, do ktorej momentálne patrím, a navrhla mi odchod z Popradu s tým, že najlepším riešením pre mňa bola Podbrezová. Prvýkrát som odišiel z domu, takže mi bolo na začiatku veľmi smutno, ale s odstupom času som za to rád a už som tu dva roky.

 

Vedel by si porovnať podmienky v Podbrezovej s inými klubmi, kde si pôsobil? A aké sú tvoje ďalšie ciele?

Podmienky sú tu naozaj skvelé, starajú sa o nás skvelí tréneri, fyzioterapeuti a máme výborné priestory na regeneráciu. Klub chce pracovať s mladými a veľmi nám pomáha aj spolupráca s Pohroním, keďže tam máme možnosť zbierať skúsenosti v seniorskom futbale, čo je aj mojím cieľom. Chcem sa zlepšovať, byť zdravý a presadiť sa v seniorskom futbale. Snom je, samozrejme, pôsobenie v jednej z top päť líg.

Filip Kubáni, foto: archív Sebastiána Dudu