Aktuality

Bývalý žiak kežmarskej Hotelovej akadémie Otta Brucknera je po druhýkrát majstrom sveta v Spartan Race

20_lukasmarcoschutz_2500

Lukáš Marco Schutz začínal ako dieťa na futbalovom ihrisku, no nakoniec si zvolil omnoho adrenalínovejší šport. Extrémne preteky Spartan Race lákajú čoraz viac záujemcov po celom svete a uskutočňuje sa v nich aj množstvo súťaží. Tou najväčšou sú majstrovstvá sveta, na ktorých sa aj v tomto roku Lukáš zúčastnil tentoraz v kategórii Ultra a po titule z kategórie Beast v roku 2022 pridal aj ďalší vo vekovej kategórii od 18 do 24 rokov.

 

Od štartu do cieľa

Preteky štartovali vo francúzskych Alpách, v takmer trojtisícovej obci Morzine skoro ráno. Priebeh súťaže bol aj napriek skorému štartu pre Lukáša náročný, no pokojný. „Preteky odštartovali už o siedmej hodine ráno, vyšli mi podľa mojich predstáv a naskytli sa mi aj nádherné výhľady, napríklad vrchol kopca Mount Blanc,“ objasnil priebeh pretekov Schutz, ktorý svoj prvý titul majstra sveta získal pred dvoma rokmi v exotickom Abú Dhabí, avšak v kategórií beast. Titul z tohto roka získal Lukáš Marco Schutz v kategórií Ultra, jednej z najťažších, ktoré Spartan Race ponúka. Dĺžka týchto pretekov je minimálne 50 kilometrov a na ceste ku cieľu je potrebné zdolať viac než 60 prekážok, medzi ktoré patria napríklad nosenie ťažkého nákladu po vyznačenej trase, plávanie cez jazero či lezenie lanom. Celé preteky trvajú sedem až dvanásť hodín, časté je aj vysoké prevýšenie, ktoré zažil aj Schutz na svojej ceste za titulom. „Dĺžka trasy na týchto pretekoch bola 56 kilometrov s 3 550-metrovým prevýšením a viac než 70-timi prekážkami,“ opísal nesmierne ťažké podmienky majster sveta.

 

Motivácia je pri Spartan Race dôležitá

Tento úspech si aj kvôli ťažkým prekážkam a odmenenému veľkému úsiliu v príprave veľmi váži. „Je to jeden z mojich najcennejších úspechov, už len kvôli danej vzdialenosti a času, ktorý som strávil prípravou na túto súťaž,“ uviedol Lukáš, ktorý sa už pozerá dopredu na ďalšie ciele, keďže motivácia ďalej dosahovať výborné výsledky mu nechýba. „Motiváciu a hlad po ďalších úspechoch mám, najbližšie ma čaká množstvo menších súťaží a ďalším vrcholom budú majstrovstvá sveta v kategórií beast v Abu Dhabí,“ uzavrel Schutz, ktorý sa pred dvoma rokmi na rovnakom mieste a v rovnakej kategórií radoval zo zisku svojho prvého titulu majstra sveta. Kategória beast je taktiež ťažkou skúškou pre každého športovca. Na súťažiacich čaká trasa dlhá minimálne 21 kilometrov s 30 a viac prekážkami, ktoré obsahujú napríklad rúčkovanie, šplhanie sa na vysokú sieť či hod oštepom.

Filip Kubáni, foto: archív Lukáša Marca Schutza