Aktuality

Bývalý úspešný zápasník Jozef Kušmirek sa po kariére venuje trénovaniu a po novom aj kurzu sebaobrany

19_Kušmirek 1

S bojovými športami začal až na prahu dospelosti, no i tak s profesionálnym boxom precestoval skoro celú Európu. Súťažil v thajskom boxe a kickboxe, v ktorých dosiahol veľmi pekné úspechy. Jozefa Kušmireka sme sa opýtali na priebeh jeho pestrej kariéry i na jeho aktuálnu trénerskú kariéru, do ktorej spadá aj nový projekt kurzu sebaobrany.

 

Neskorší začiatok, no úspešný koniec

Neskoršie začiatky boli spôsobené podmienkami v prostredí, kde Kušmirek vyrastal. „S bojovými športmi som začal v neskoršom veku, pretože som vyrastal v dedinke Spišské Hanušovce a v tom čase sme na Zamagurí nemali veľa možností na športovanie,“ vysvetlil niekdajší zápasník. Motiváciu vyskúšať si bojové športy našiel ako mnoho mladých vo svetových hviezdach: „Ako dieťa som vyrastal na videokazetách, na ktorých boli akčné filmy s Jackie Chanom a Jean-Claudom Van Dammom, takže aj vďaka tomu som si vždy chcel nejaký bojový šport skúsiť.“

Prvé tréningy i zápasy zažil Jozef Kušmirek až po dovŕšení dospelosti. „Na prvom kickboxovom tréningu som bol až v osemnástich rokoch na strednej škole. Prvé zápasy som absolvoval na vysokej škole, kde som navštevoval klub thajského boxu Power gym vo Zvolene. Thajskému boxu som sa potom venoval popri škole, až dokým som ju nedoštudoval,“ spomenul na svoje začiatky Jozef Kušmirek.

„Moja zápasnícka kariéra trvala 12 rokov. Najprv som zápasil v thajskom boxe a kickboxe. Zhruba po dvoch rokoch som začal aj so zápasením v profesionálnom boxe. O niekoľko rokov neskôr som však, kvôli problémom s kolenom, musel ukončiť svoju kariéru v thajskom boxe i kickboxe, takže posledné roky som zápasil už len ako profesionálny boxer. Kariéru zápasníka som ukončil ako 34-ročný. Medzi moje najväčšie úspechy patrí zisk titulu medzinárodného šampióna v thajskom boxe v amatérskej Eurolige Muay Thai. S profesionálnym boxom som precestoval skoro celú Európu a najviac si v ňom cením zápas s belgickým šampiónom Ismailom Abdoulom, ktorý patril v tom čase medzi najlepších na svete. Prehral som síce na body, ale už len fakt, že som ustál celý zápas s takým silným zápasníkom bol pre mňa úspech,“ zhodnotil Kušmirek a spomenul aj ďalší výnimočný zážitok vo svojej kariére – zápas v metropole Maďarska.

„Medzi moje najväčšie zážitky patrí aj zápas v budapeštianskej aréne Lászla Pappa pred 6-tisíc divákmi, kde som porazil domáceho šampióna v kickboxe. Bol to pre mňa veľký zážitok aj preto, lebo som bojoval na podujatí, kde mali svoje zápasy legendy kickboxu ako Surinamčan Remy Bonjaski a Američan Bob Sapp.“

 

Neštandardný začiatok trénerskej kariéry

Už počas kariéry sa začal venovať trénerstvu, ku ktorému sa dostal trochu netradičnou cestou. „Keď som v roku 2011 doštudoval na univerzite, vrátil som sa domov na Zamagurie. Chcel som v tomto športe pokračovať a zápasiť ďalej, no v okolí nebol žiaden klub, ktorý by sa zaoberal thajským boxom, ktorému som sa vtedy venoval, takže som si na to musel vytvoriť podmienky. Založil som si vlastný klub, ktorý som nazval Goral gym. Po roku sme sa presťahovali do Kežmarku, kde fungujeme už dvanásť rokov,“ objasnil skúsený zápasník.

Za spomínaných dvanásť rokov vychoval troch licencovaných trénerov, ktorí mu sú už rovnocennými partnermi a oporou pri výchove ďalšej talentovanej mládeže alebo pri výkonnostnom posúvaní už skúsenejších zápasníkov. „Máme vytvorenú stálu základňu zápasníkov vo veku od jedenásť do 35 rokov. A postupne sa pridávajú ďalší. Dosiahli sme viacero úspechov na domácej a zahraničnej pôde. Za všetky spomeniem deväť titulov profesionálnych aj amatérskych majstrov Slovenska. Náš najúspešnejší bojovník Jozef Kolodzej je dvojnásobným profesionálnym majstrom sveta v kickboxe. Medzi naše najväčšie talenty patrí Emka Zacharová, ktorá má už tri bronzové a dve strieborné medaile zo svetových aj európskych súťaží,“ teší sa ostrieľaný tréner.

 

V dnešnej dobe by mala byť schopnosť brániť sa samozrejmosťou

Na záver sme sa dotkli aj spomínaného nového projektu – kurzu sebaobrany, ktorý sa uskutočnil pod záštitou projektu Európskej komunity športu 2024. „Čo sa týka kurzu sebaobrany, oslovil ma športový referent nášho mesta Dávid Cintula, či nemám záujem zorganizovať niečo také. Keďže v dnešnej dobe považujem schopnosť brániť sa za samozrejmosť, súhlasil som a 19. februára sme v spolupráci s Európskou komunitou športu 2024 zorganizovali prvý kurz sebaobrany pre dievčatá a ženy,“ vysvetlil Kušmirek.

Myšlienka aj cieľ tohto kurzu boli jasné. „Cieľom bolo ukázať ženám a dievčatám možnosti, ktoré majú, keď im pôjde o zdravie, alebo dokonca o život. V dnešnej dobe rastú útoky na ženy a zraniteľné osoby. Je dobré, ak tieto osoby ovládajú aspoň základné ťahy a údery, ktoré im môžu pomôcť v súboji so zvyčajne silnejším a ťažším protivníkom,“ uzavrel zakladateľ Goral gymu Jozef Kušmirek.

Filip Kubáni, foto: archív Jozefa Kušmireka