Aktuality

Blíži sa čas návštev cintorínov

18_01_Cintorín

Čas plynie neuveriteľným tempom a do Pamiatky zosnulých ostáva už len pár dní. Cintoríny sa tak dostávajú do väčšej pozornosti, ktorá tu nevládne počas celého roka. Práve v tomto čase je tá chvíľa, kedy spomalíme, zastavíme sa a zaspomíname si. Ako sú na tom prípravy na Dušičky na kežmarských cintorínoch, sa dozviete v tomto článku.

 

Pre jesenné práce na cintorínoch platí, že nie sú len o lístí, ale aj o príprave cintorína na zimné obdobie. Zamestnanci Pohrebných a cintorínskych služieb mesta Kežmarok majú naplánované už od septembra pravidelné práce, počas ktorých sa vykonáva čistenie cintorínov, čistenie rigolov, čistenie chodníkov od nánosov, strihanie a úprava živých plotov a tují. Tohto roku sa na starom cintoríne zrezali a odstránili staré a vyschnuté stromy a pne, ktoré robili najväčší problém.

V dušičkovom období bude zabezpečený vývoz smetných nádob tak ako po minulé roky. Realizuje sa aj v iných dňoch, ako máme zaužívané v závislosti od naplnenia. Na starom cintoríne sú a budú k dispozícií veľkoobjemové zberné vaky, ktoré však slúžia výlučne na biologicky odpad, akými sú listy a konáre. Zo skúseností však vieme, že ľudia do týchto vakov hádžu aj materiál, ktorý tam nepatrí. Nájdeme tam tak kahance, sklo, umelé kvety a iné. Na tento odpad sú určené smetné nádoby, ktoré sú rozmiestnené po celom starom cintoríne. Separácia odpadu tak zlyháva na samotných ľuďoch a ich prístupe k separovaniu.

 

Na novom cintoríne sú po areáli rozmiestnené kontajnery

Nový cintorín a starý cintorín budú od 15. októbra do 15. novembra otvorené nepretržite. V spolupráci s Mestskou políciou Kežmarok sa bude v uvedenom období vykonávať v pravidelných intervaloch pešia hliadková služba v okolí cintorínov so zameraním na zabezpečenie bezpečnosti návštevníkov a verejný poriadok.

Sociálne zariadenia budú k dispozícií na starom cintoríne v bočnej časti technickej budovy oproti domu smútku a na novom cintoríne v budove pri dome smútku.

Verejným osvetlením budú cintoríny osvetlené v čase od 18.00 do 22.00 hod. Neskôr sa zhasína z dôvodu, že v ostatných rokoch bola požiadavka od fotografov na nafotenie dušičkovej atmosféry od sviečok.

Čo sa týka parkovania, je to dlhodobý problém, a preto odporúčame, ako každý rok, a chceli by sme týmto poprosiť návštevníkov hlavne starého cintorína, u ktorých je to možné, aby miesto posledného odpočinku svojich blízkych navštívili formou prechádzky. Zo skúseností z minulých rokov vieme, že pred starým cintorínom dochádzalo k rôznym dopravným kolíziám.

Parkovisko sa dá využiť pri novom futbalovom štadióne alebo pri nemocnici Dr. Alexandra. Prosíme aby sa v žiadnom prípade nevstupovalo autami do priestorov cintorínov.

Návštevníkom, nielen počas Dušičiek odporúčame priniesť na hroby dekorácie, ktoré sú z recyklovateľných materiálov, rôzne živé kvetinové dekorácie bez celofánov či iných umelých prvkov. Pri sviečkach odporúčame využívať skôr sklenené kahance.

Soňa Brijová, foto: Ondrej Miškovič