Aktuality

Bezpečnosť seniorov v našom meste máme v rukách my všetci

10_01

Majú prežívať pokojnú a najmä bezpečnú jeseň svojho života, a napriek tomu sa stále častejšie stávajú obeťami zlodejov a rôznych podvodníkov. Pretože oni vedia, kde sú najzraniteľnejší. Reč je o senioroch. V tomto článku sa dočítate o tom, ako predísť strate na majetku a ako sa účinne brániť.

 

Bezpečná jeseň života v Kežmarku

Téme bezpečnosti seniorov v meste sa venuje Richard Krupka, príslušník Mestskej polície Kežmarok. „V drvivej miere sa venujeme deťom a mládeži, ale nemôžeme zabúdať aj na seniorov, a preto pravidelne organizujeme prednášky na tému Bezpečná jeseň života. Na týchto prednáškach chcem porozprávať zopár rád, aby sa naši seniori nestali obeťou osôb, ktoré si nectia zákon a zároveň sú príliš leniví a vypočítaví, aby sa živili legálnou prácou. A v neposlednom rade sú bez akýchkoľvek morálnych zábran,“ hovorí Krupka. Ak sa senior v minulosti stretol s protiprávnym konaním, je podľa podporučíka Krupku potrebné, aby si povedal: „Už viac nebudem obeťou krádeže ani podvodu!“ A o to sa usiluje aj vo svojich prednáškach.

 

Ako spoznať falošného policajta?

Policajti nikdy nekontrolujú vaše úspory. „Nikdy nevpúšťajte do domu policajtov bez dokladov alebo uniformy s odznakom. Nikomu nedávajte do rúk svoje peniaze a ak je vám muž zákona podozrivý, volajte linku 158 alebo 159,“ informuje Krupka.

 

Ako spoznať falošného úradníka?

Úradníci pri návšteve v domácnosti nenarábajú s hotovosťou a nikdy vám osobne nedoručia peniaze, ani ich od vás nežiadajú. Úradník sa vždy musí na vaše požiadanie preukázať preukazom a jeho totožnosť si môžete na danom úrade overiť. Ak je vám úradník podozrivý, volajte linku 158 alebo 159.

 

Ako nenaletieť predajcom?

Nenechajte sa nalákať na výhodnú ponuku prezentačnej akcie. Na prezentačných akciách vám nikto nič nedá zadarmo a každý papier si poriadne prečítajte, kým ho podpíšete, Čítajte aj texty písané malými písmenami. Nenechajte sa zmiasť milým či priateľským správaním týchto podvodníkov.

 

Niekoľko rád ako predchádzať kriminalite páchanej na senioroch

V spoločnosti sa nechváľte, že vlastníte cennosti, akými sú napríklad šperky či vyšší obnos peňazí. Na ulici a v obchode neukazujte obsah svojej peňaženky, používajte bankovky nižšej nominálnej hodnoty. „Nenoste so sebou väčšiu sumu peňazí a na platenie využívajte platobné karty so stanoveným nízkym denným limitom. Ak by vás totiž niekto o kartu okradol alebo prinútil uviesť PIN kód, neprídete o veľa. Pred výberom hotovosti z bankomatu sa presvedčte, či sa v blízkosti nezdržuje podozrivý človek a spolu s platobnou kartou nenoste na lístočku napísaný PIN kód,“ radí Krupka.

Peniaze a osobné doklady noste oddelene, napríklad v peňaženke peniaze a v obale doklady, určite nie viditeľne trebárs vo vrecku nohavíc. Kabelky a tašky noste riadne uzatvorené vedľa seba a nenechávajte ich bez dozoru v nákupnom košíku. Nepožičiavajte a nedávajte peniaze ľuďom, ktorých dobre nepoznáte a už vôbec nie neznámym osobám, ktoré vás pod zámienkou rôznych emotívnych príbehov oslovia a podvodom sa vás snažia pripraviť o úspory. Zbytočne sa nekontaktujte s cudzími osobami, hlavne ak vás oslovia vetou: „Dobrý deň, ja vás poznám. Nie ste vy…?“ či „Ako sa máte?“

Nedovoľte nikomu, aby vás súril niečo podpísať a pozorne čítajte i malé písmenká. Ak niečomu nerozumiete, požiadajte o čas a opýtajte sa niekoho, komu dôverujete. Bez konzultácie s príbuznými alebo právnikom nepodpisujte dokumenty s neznámymi osobami. „Dajte si pozor na osoby, ktoré tvrdia, že sú zamestnancami firiem, organizácií alebo štátnych agentúr, ktoré vám sľubujú zadarmo získať späť peniaze od podvodníkov, overte si totožnosť pracovníkov, ktorí neohlásene prišli odpísať vodu, elektrinu alebo plyn (žiadajte predložiť preukaz, zavolajte na príslušný úrad alebo inštitúciu, či je ich návšteva oprávnená), ak máte pochybnosti, ponúkanú službu odmietnite,“ radí Krupka.

Vyhýbajte sa tmavým miestam, podchodom, slabo osvetleným miestam, neupraveným alebo neosvetleným parkom, skupinkám podgurážených ľudí. Na prechádzky sa vyberte radšej s priateľmi alebo s rodinou než osamote. Ak idete vyplatiť na poštu šeky, prevziať si dôchodok, nechoďte sami. Ak už musíte, pred odchodom sa presvedčte, či vás niekto nesleduje, v prípade podozrenia počkajte na niekoho známeho, kto vás odprevadí domov. Najmä pri osamelo žijúcich osobách je vhodné mať menovku na dverách v množnom čísle alebo v mužskom rode, ako napríklad rodina Novákova. Neotvárajte neznámym osobám, ktoré pri dverách zazvonia a ponúkajú na predaj rôzny tovar alebo výhru. Dvere bytu či vchodovú bránku domu majte vždy uzamknutú aj vtedy, keď ste doma. „Bezpečné dvere sú len zamknuté dvere!“ dopĺňa pravidlo Krupka z mestskej polície.

 

Aj pomoc sa vie nevyplácať

Neverte každému, kto vás za dverami požiada o pohár vody, možnosť zatelefonovať si od vás, prípadne pomoc pri nevoľnosti. Pomôcť môžete podať aj bez otvorenia dverí, napríklad zavoláte pomoc k vašim dverám telefonicky alebo z okna. Odmietnite bezdôvodne ponúkanú pomoc, o ktorú ste sami nepožiadali, často ide o zámienku páchateľa dostať sa do vášho bytu či domu. V prípade podozrivého správania osoby, ktorá sa snaží pod rôznymi zámienkami neodbytne dostať do bytu ihneď kontaktujte políciu! „Ak čakáte na cudzieho človeka, napríklad osobu reagujúcu na inzerát, požiadajte niekoho z blízkych alebo priateľov, aby bol s vami doma,“ hovorí z praxe príslušník mestskej polície.

 

Ako sa správať pri napadnutí? Pomôžu tieto štyri kroky

  1. Zachovajte pokoj, ak nemôžete ujsť, spolupracujte s páchateľom a dajte mu veci, o ktoré vás žiada.
  2. Ihneď kontaktujte políciu – každá minúta je cenná.
  3. Počas komunikácie s políciou sa snažte byť pokojní, uveďte svoje meno, priezvisko, presnú adresu, telefónne číslo, popíšte presne a čo najstručnejšie, čo sa vám stalo. Ak ste si zapamätali výzor útočníka, pokúste sa ho čo najpodrobnejšie popísať (fyzické zvláštnosti, jazvy, tetovanie), pri vozidlách farbu, typ, evidenčné číslo, viditeľné poškodenia, doplnky, smer jazdy, počet spolucestujúcich, prípadne ich popis a podobne.
  4. Ak ste boli pri napadnutí zranený/a, pred podaním oznámenia na polícii navštívte lekára za účelom ošetrenia a vystavenia potvrdenia o ošetrení a zraneniach, ktoré vám boli spôsobené. Ak sú zranenia vážnejšie, privolajte si záchrannú službu.

 

Päť nie v kontakte s neznámou osobou

Mestská polícia Kežmarok upozorňuje na päť záporných viet, ktoré napomôžu seniorom nenaletieť podvodníkom:

Nehovorím o sebe, svojej rodine, o svojich problémoch.

Nedávam informácie o sebe, o rodine, nedávam jedlo ani peniaze.

Neotváram dvere bytu, bránu domu, peňaženku, svoje srdce.

Nepodpisujem dokumenty či zmluvy bez konzultácie s rodinou.

Nebojím sa a nenechám sa zastrašiť a aktívne sa verbálne bránim.

 

Desatoro bezpečného seniora

  1. Nenaletím na zdanlivo výhodný nákup. Vždy si prečítam podmienky uvedené malým písmom v kúpnej zmluve, aby som sa vyhol ďalším zbytočným platbám.
  2. Nedám peniaze do rúk cudzím ľuďom. Nech ich argumenty pôsobia akokoľvek dôveryhodne, vždy si overím pravdivosť ich slov, ak odo mňa pýtajú peniaze doma alebo na ulici.
  3. Nenechám sa oklamať pod zámienkou problémov mojich blízkych. Okamžite volám blízkemu a overím si pravdivosť príbehu. Hovor blízkemu vždy vytáčam sám, nenechám to spraviť cudzieho, ktorý zámerne vytočí svojho komplica.
  4. Nevpustím do domu cudzieho človeka, aby ma okradol. Ani v prípade, ak sa preukáže odznakom alebo preukazom – môžu byť falošné. Ak ho nepoznám, nechávam ho za dverami.
  5. Neukážem skrýšu na peniaze cudziemu človeku. Nevyberám peniaze zo svojej skrýše a nehovorím nikomu cudziemu, kde sú uložené, ani koľko peňazí mám doma alebo v banke.
  6. Nenaletím falošným policajtom a iným úradníkom. Na príslušnom úrade si vždy telefonicky overím, či ku mne vyslali konkrétneho úradníka. Nevpúšťam týchto ľudí dnu, kým mi úrad nepotvrdí dôvod ich návštevy.
  7. Nedám sa oklamať falošnými kamarátmi mojich vnúčat. Ak odo mňa pýtajú peniaze pre vnuka ako pomoc pre seba, okamžite volám vnukovi, aj vtedy, ak by mi jeho kamarát tvrdil, že vnuk leží zranený v nemocnici.
  8. Nenaletím na falošné zdravotné problémy cudzích ľudí. Ak ma úpenlivo prosia o finančnú pomoc pri zdravotných problémoch seba alebo svojho blízkeho, nenaletím a nedávam žiadne peniaze cudzím.
  9. Nerozmieňam peniaze cudzím ľuďom. Neberiem peniaze od cudzích ľudí a nevydávam im z nich svoje peniaze, ani im nerozmieňam a za žiadnych okolností im neukazujem, kde držím svoju hotovosť.
  10. Nenastupujem cudzím do auta. Ak mi núkajú nezištnú pomoc, alebo potrebujú poradiť s cestou, nikdy k nim nesadnem do auta a nenechám sa okradnúť alebo ublížiť si.

Text a foto: Ondrej Miškovič, zdroj: Richard Krupka

Galéria