Aktuality

32. ročník festivalu Európske ľudové remeslo v číslach

FB_IMG_1721106806713

(Kežmarok, 15. júla 2024) V poradí 32. ročník medzinárodného festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO) bol úspešne zavŕšený a priniesol mnoho zaujímavostí a atrakcií pre jeho návštevníkov. Venovaný bol remenárstvu, umeleckému spracovaniu kože a regiónu Liptov. Sekundárne sa predstavil aj silný remeselnícky český Liberecký kraj. Oproti minulému roku tento ročník festivalu zaznamenal zvýšený záujem čo napovedá o jeho potenciáli na ďalší rast a rozvoj.

Organizátori vyčíslili, že druhý sobotňajší festivalový deň zaznamenal oproti minulému roku zvýšenie návštevnosti o jednu tretinu. „32. ročník sme rozšírili a vynovili areál, ktorý prinieslo viac stánkov, viac miesta, remesiel a pribudlo viac pódií. Návštevníci mali možnosť navštíviť až 150 remeselných stánkov na ploche väčšej ako 1 350 m2 a k dispozícii bolo 70 stánkov s občerstvením. Na festivale EĽRO sa zúčastnilo v priemere 120 remeselníkov, 1 200 účinkujúcich a desiatky tisíc návštevníkov. Ctím si, že záštitu nad týmto 32. ročníkom festivalu EĽRO prevzal prezident Slovenskej republiky pán Peter Pellegrini,“ zhodnotil Ján Ferenčák počas záverečného korunovačného ceremoniálu v posledný festivalový deň.

Medzinárodné tradície, umenie a kuchyňa

Medzinárodný záujem o EĽRO z roka na rok rastie. „O medzinárodnom význame festivalu EĽRO svedčí účasť veľvyslancov z celého sveta, účinkujúcich zo susedných krajín či spriatelené partnerské mestá,“ hovorí Ján Ferenčák. A ako dodáva: „Prítomnosťou nás poctili okrem domácich účinkujúcich aj vystupujúci pochádzajúci z piatich krajín (Maďarsko, Poľsko, Česko, Taliansko, Srbsko). Navštívilo nás 10 veľvyslancov pôsobiacich na Slovensku a to napríklad zo Severného Macedónska, Chorvátska, Cypru, Spojených štátov amerických či Japonska a Číny. Kežmarok navštívili delegácie a remeselníci až z deviatich partnerských miest Kežmarku. Množstvo profesionálnych remeselných stánkov zastrešil práve už zmienený región Liptov a Liberecký kraj.“

Remeslo nového kráľa EĽRO 2024 je na Slovensku absolútnou raritou

Počas záverečného korunovačného ceremoniálu, ktorý je zároveň absolútnym vyvrcholením festivalu EĽRO odovzdal doterajší kráľ remesla, drotár Juraj Šerík z Čadce, svoju korunu, žezlo a róbu novému nástupcovi. Stal sa ním zvonolejár Jakub Vorobeľ z Chotče z okresu Stropkov. „Na celom Slovensku sú len traja zvonolejári. Odlievaniu zvonov sa venujem od detstva a za celé svoje doterajšie remeselné pôsobenie som sa vo svojom remesle vypracoval na skúseného majstra. Zisk prestížneho titulu Kráľ remesla ma mimoriadne teší,“ hovorí zvonolejár Jakub Vorobeľ.  Zároveň vyjadril presvedčenie, že zvonolejárstvo – ako úplne raritné remeslo – sa mu úspešne podarí zachovať a odovzdať svojmu budúcemu nástupcovi.