Aktuality

Zápisky z kontrolného dňa: zavŕšili sme rekonštrukciu Vnútrobloku Južná

08_01_Vnútroblok Južná

Koniec jesene so sebou priniesol úplné zavŕšenie revitalizácie Vnútrobloku Južná. Masívna investícia pre miesto, do ktorého sa predtým vyše štyridsať rokov takmer vôbec neinvestovalo, ho zmenila na nepoznanie. Výsledky prác si zástupcovia mesta obhliadli začiatkom minulého mesiaca, tesne pred dokončením prác.

 

Už môže pokojne snežiť

Začiatkom jesene v tejto lokalite naplno finišovali posledné šichty rôznych robôt. V úvode novembra sme mohli konštatovať, že rozvetvený horný Juh už bol v stave temer súcom na odovzdanie občanom do užívania.

Pre robustnosť rekonštrukcie a mnohosť nových architektonických prvkov sme sa v predošlých článkoch rozhodli nezachádzať do konkrétneho opisu jej detailov. Dnes vidíme, čo všetko pribudlo. A čo všetko budú môcť obyvatelia užívať čoskoro naplno.

„Menovať môžeme predovšetkým nové chodníky, parkoviská, svietidlá, detské ihriská, workoutové ihrisko, podsvietenú chodníkovú fontánu, fontánku s pitnou vodou a iné prvky, ktoré možno nájsť v celom Kežmarku unikátne len tu. Ďalej sú to stretávacie a oddychové zóny, nová dažďová záhrada, ktorá spolu s vysadenou zeleňou a priepustnými povrchmi parkovísk predstavuje významné vodozádržné opatrenie,“ vymenúva primátor mesta Ján Ferenčák. Napokon i rad súčastí nového mobiliáru: odpadkové koše, nerezové zábradlia, cyklostojany, lavičky či prašiaky.

 

Investícia roka 2023

Pripomeňme, že obnova za vyše 1,6 milióna eur realizuje na ploche vyše 26-tisíc m2. „Ide pritom o najväčší investičný projekt súčasného roka s najväčším dopadom na život občanov,“ uviedol Ferenčák počas kontrolného dňa 8. novembra. Dodal, že v tom čase bol projekt dokončený na 95 percent. Priamo na mieste to deklaroval aj zhotoviteľ.

Zvyšné dni až do novembra sa na sídliskách spadajúcich do vnútrobloku realizovali prevažne už iba dokončovacie práce a doťahovali detaily. Počas kontrolného dňa sa pri predstaviteľoch mesta pristavili niekoľkí občania. Oslovili ich so svojimi podnetmi. Niektoré z nich vyhodnotili kompetentní spolu so zhotoviteľom ako relevantné a pristúpilo sa k ich doriešeniu. Iné sa niesli v rovine nekonštruktívnej kritiky. Doplňme, že niektoré pripomienky a občanov mesto reflektovalo už v lete. A prihliadlo na nich.

 

Kreslíme novú štúdiu

Tak ako sme písali v októbrovom čísle, stále platí, že k stopercentnému dokončeniu obnovy sídliska horný Juh sa Kežmarok ešte nedopracoval. V mozaike chýba diel, ktorý môžeme nazvať časť vnútrobloku na Ul. Karola Kuzmányho. I keď ide o pomerne menšiu časť voči projektu ako takému, mesto už pripravuje projektovú dokumentáciu a vypracováva sa k nemu štúdia.

V tomto projekte by tak dodatočná revitalizácia plynulo nadviazala na už rekonštruovanú časť sídliska. S tým, že ráz obnovy by bol v takmer identickom vyhotovení v porovnaní s doterajšou revitalizáciou.

Text a foto: Kristián Krempaský