Aktuality

Významný hýbateľ v autopriemysle aj za hranicami Slovenska

19_01_TESCA

V ďalšom čísle novootvorenej rubriky Firemný seriál predstavujeme firmu robustnosťou násobne väčšiu než dve predošlé. Tentokrát sa pozrieme do automotive sektora. V tejto brandži v našom meste pôsobí hneď niekoľko firiem. Čím vyniká táto?

Známa doma i vo svete

Spoločnosť TESCA Slovakia, s. r. o., bola založená v roku 2005 pod názvom Treves Slovakia. Založila ju francúzska spoločnosť, ktorá pôsobí na trhu automobilových interiérov s vysokým stupňom špecializácie. Preukázateľne svetového formátu.

Túto prestíž si spoločnosť vybudovala postupne. Podľa jej predstaviteľov je tomu tak najmä vďaka dôkladnej schopnosti projektovania, inžinieringu a produkovaniu inovatívnych riešení pre globálny automobilový priemysel. V automobilovom priemysle je TESCA významný hráč evidentne i ďaleko za hranicami nášho regiónu.

Spoločnosť uviedla, že na Slovensku v roku 2007 získala akreditáciu podľa noriem TS 16949 a ISO 14001. „V roku 2009 bola otvorená prevádzka vo Veľkej Lomnici, ktorá sa neskôr rozdelila na dve divízie. A tak v roku 2018 vznikol nový, samostatný závod v Kežmarku. V ňom vyrábame hlavové opierky pre výrobcov áut,“ informuje o sebe spoločnosť. Ďalej spresňuje, že vyrába opierky pre značky Renault, Voklswagen, Seat, Bentley, Audi a Škoda.

Pomohli sme skresať nezamestnanosť v okrese

„Štatistika miery nezamestnanosti v okrese Kežmarok jednoznačne ukazuje, že v porovnaní s rokom 2012, keď bola nezamestnanosť na úrovni 30 percent, neskôr výrazne klesla. A veríme, že aj vďaka našej spoločnosti,“ podotýka vo svojom stanovisku TESCA. Vyhlásenie podkladá číslami. V súčasnosti dáva prácu stovkám ľudí. „Zamestnávame takmer 280 miestnych občanov,“ skonkrétňuje spoločnosť.

Jednou z nosných politík spoločnosti je podľa jej predstaviteľov uspokojenie požiadaviek a potrieb zákazníka. „Preto sa snažíme podporovať rozvoj všetkých aktivít smerujúcich k neustálemu zlepšovaniu kvality výrobkov,“ uviedli a dodali, že TESCA pritom nezabúda ani na životné prostredie a jeho zlepšovanie.

Zelenší a ambiciózne inovatívni

Reflektovať ekologické ciele sa firme darí vo viacerých oblastiach. V tomto smere TESCA – ako aj viacero ďalších firiem v meste – nepriamo zapadá do tzv. smart green city konceptu mesta Kežmarok. Ten je strategickým východiskom samosprávy pri budovaní zelenšej, ekologickejšej a udržateľnejšej samosprávy.

„Touto našou politikou a ďalšími vnútornými politikami zabezpečujeme pre našich zamestnancov vhodné, príjemné a priateľské pracovné prostredie,“ uzatvára TESCA s dôvetkom, že v budúcnosti by rada konkretizovala rozpracované koncepty inovatívnych plánov, ktoré chce v našom regióne predstaviť. A možno aj na stránkach našich novín. To už však inokedy.

Kristián Krempaský, na podklade dát spoločnosti TESCA; foto: TESCA