Aktuality

Vianočný darček, ktorý poteší i naučí

Noviny Kežmarok_sociálne siete (2)

S Jankou Šiškovou, kežmarskou učiteľkou a popularizátorkou vedeckých pokusov, sme sa zhovárali na tému užitočných vianočných darčekov na zlepšenie zručností, ale aj vedomostí školákov.

Aké dary sa hodia na Vianoce na zlepšenie vedomostí?

V dnešnej modernej dobe, keď je v obchodoch, či už kamenných alebo internetových, obrovské množstvo rozmanitého tovaru a ľudia sa už bežne obdarovávajú kedykoľvek počas roka, je nesmierne ťažké vybrať vhodný vianočný darček. Naša kultúra má ale krásnu tradíciu – na Vianoce každého obdarovať a ideálne zároveň príjemne prekvapiť. Myslím si, že najvhodnejší dar na zlepšenie vedomostí je kniha. Na trhu je nespočetné množstvo zaujímavých kníh, s ktorými sa môžu deti zahrať, sú to knihy nielen na čítanie, ale napríklad aj na bádanie, s možnosťou si niečo do nich vpisovať, kresliť atď. Sú to rôzne denníky, komiksy, krížovky, doplňovačky… A existujú tiež knihy, ktorých súčasťou sú rôzne moderné elektronické prvky – na precvičovanie matematiky, jazykov, ale aj iných zručností. Tie sú u detí veľmi obľúbené.

Aké kreatívne veci môžu rodičia robiť doma s deťmi?

Veľa inšpirácie môžu rodičia čerpať na internete, napr. v ponuke rôznych centier pre deti. Taktiež mestá v predvianočnom čase podnecujú aktivity detí tvorivými dielňami, máme k dispozícii adventné kalendáre s úlohami, námety na tvorenie, výstavy, programy. Aj mesto Kežmarok ponúka veľké množstvo zaujímavých činností: tvorivé dielne v hrade, koncerty či rozprávky pre deti, vianočnú výstavu Vianoce pod Tatrami, pokusy na každý adventný deň od nášho AMAVET klubu 979. Krásny projekt, do ktorého sa už tradične zapája veľa ľudí z mesta, je výzva Koľko lásky sa zmestí do škatule od topánok. To všetko a ešte mnoho iného môže byť inšpiráciou pre spoločné chvíle pre rodičov s deťmi.

Učiť sa cez sviatky a prázdniny, alebo dať deťom pokoj?

Na túto otázku sa odpovede veľmi líšia. Niekto povie učiť sa, niekto oddychovať. Ako rodič som tiež nebola nadšená, ak moje deti priniesli na prázdniny dlhý zoznam úloh. Veď hlavne cez Vianoce máme mať príležitosť prežívať tradície, užívať si rodinu, oddych.

Myslím si, že hlavne u tých menších detí je ale fajn niečo nenápadne potrénovať. Ja zvyknem dávať mojim žiakom úlohy na prázdniny typu: dnes si s rodinou zahrajte hru, alebo dnes obehni dvakrát svoj dom, spočítaj svetielka na vianočnom stromčeku, pomôž mamke upiecť koláč – prečítaj recept a pod. Na každý deň jedna mini úloha.

Aký dar vás potešil ako dieťa a prečo?

V čase, keď som bola dieťa, nebolo v obchode toľko vecí, ako je dnes. Dokonca ani obchodov nebolo tak veľa, nákupné centrá žiadne. Tradíciou u nás bolo oblečenie, kniha, kozmetika, hračky. Rodičia nám každý rok pripravili pod stromček nejaké prekvapenie a spoločne sme mali dôvod na radosť. Spomínam si, ako som veľmi túžila dostať veľkú paletu farebných fixiek. Bežne v obchode sa predávalo vtedy len šesť farieb, ale ja som niekde videla naozaj veľkú škálu farieb vo fixkách. Našla som si ich pod vianočným stromčekom. Bolo to pre mňa obrovské prekvapenie a radosť. Opatrovala som ich ako oko v hlave. Dokonca som s nimi kreslila veľmi málo, aby mi dlho vydržali. A, samozrejme, časom prestali kresliť a ja som mala pred sebou bádateľskú úlohu – ako ich oživiť? Skúšala som najskôr prilievať vodu, to veľmi nepomohlo. Potom ocot, čím sa trochu farby zmenili. Takže bol to naozaj skvelý darček, nielen na rozvoj kreativity pri kreslení a maľovaní, ale aj výborná bádateľská výzva. Dnes nepoznám nikoho, kto by zachraňoval fixky, veď sú ich plné obchody.

Ondrej Miškovič, foto: