Aktuality

Vianočné tradície a symboly zblízka aj zďaleka, ktoré sa zachovali i v Kežmarku

01

Advent aj Vianoce majú svoje tradície. Mnohé z nich, ktoré dodržiavame až dodnes, pochádzajú z Nemecka.

Adventný veniec

Prvý adventný veniec vytvoril v roku 1839 Johann Hinrich Wichern v domove pre opustené deti v Nemecku. Na drevený kruh vtedy pripevnil 23 sviečok, štyri veľké biele sviečky symbolizovali nedele do Štedrého dňa a 19 malých červených sviečok pracovné dni do Vianoc. Každý deň jedno dieťa zapálilo jednu sviečku a na Štedrý večer horeli všetky sviečky. Vence zo zelených jedľových vetvičiek začal používať Johann Hinrich Wichern od roku 1860.

Vianočná štóla

Hlavne v Nemecku v oblasti Drážďan je pre advent typické pečenie vianočnej štóly. Tradičná štóla je vianočným pečivom s takmer najstaršou tradíciou. Prvá písomná zmienka pochádza už z roku 1329 z nemeckého mesta Naumburg (Saale) ako vianočný darček pre biskupa Heinricha. Vtedy boli štóly chudobné pečivo z drožďového cesta, určené na čas cirkevného adventného pôstu. Až dodnes nezmenená forma štóly je vytvorená tak, aby pripomínala perinku, v ktorej leží dieťa – Ježiško. V strede je marcipán, čo symbolizuje Ježiška, a koláč okolo symbolizuje perinku, v ktorej je zabalený. Ako vieme, perinky sú vždy biele, preto je štóla zhora vždy nahrubo posypaná práškovým cukrom.

Perníky

Takmer každé vianočné pečivo má svoj symbolický význam. O pôvode perníkov je táto zvesť: pastieri, ktorí vystupujú vo vianočnom príbehu, piekli chlieb na ohni, keď sa objavil anjel, ktorý ich poslal k jasličkám do Betlehema. Pastieri na svoj chlieb úplne zabudli, ale keď sa za úsvitu vrátili späť, chlieb nebol zhorený na uhoľ, ale, naopak, veľmi lahodne voňal. Akýmsi zázrakom sa dostal dovnútra „peper“, ktorý vtedy slúžil ako zvlášť hodnotné korenie.

Vianočná hudba

Na Štedrý večer nemôže chýbať svetovo známa pieseň Tichá noc. Táto známa rakúska pieseň sa dnes spieva takmer na celom svete a bola preložená do viac ako 200 jazykov. Prvýkrát ju bolo možné počuť na Vianoce roku 1818 v malom kostolíku v rakúskom meste Oberndorf. Text k tejto piesni napísal kňaz Joseph Mohr pochádzajúci so Salzburgu a melódia je prácou učiteľa Franza Xavera Grubera z Arnsdorfu.

Vianočný stromček

Už v 16. storočí sa všeobecne rozšíril zvyk vyzdobovať príbytky vo vianočnom období vetvičkami ihličia z jedličiek alebo smrekov. Od roku 1570 sa začali stavať vianočné stromčeky do obytných izieb a vešali sa na ne jabĺčka, orechy, perníky a cukrovinky. Sviečky sa začali dávať na vianočné stromčeky až v 18. storočí a prvé vianočné gule a ozdoby vianočného stromčeka boli vyrobené v sklármi v roku 1848 v Durínskom lese a v Krušných horách. Podľa tradície má stáť vianočný stromček až do Troch kráľov. Prvý vianočný strom dala postaviť Elisabeth Charlotte, kňažná z Orleansu, na kráľovskom dvore v Hannoveri v roku 1660. Neskôr sa rozšírila tradícia „vianočný stromček pre všetkých“. Najskôr vo väčších mestách a dnes už takmer v každom meste, resp. v obci sa umiestni vianočný stromček na námestí a popri ňom sa umiestnia stánky vianočných trhov, kde sa predávajú, okrem iného, vždy tradične punč, varené víno, oblátky alebo perníky. Obdarúvanie darčekmi pod vianočný stromček je bežné až v neskoršom období, predtým boli darčeky rozdávané 6. decembra svätým Mikulášom. Od roku 1840 sa začali umiestňovať aj malé vianočné stromčeky pre zosnulých na rodinných hroboch.

Jasličky

V Nemecku sa tento starý zvyk viaže k ženským kláštorom v stredoveku. Tam bolo zvykom Božie dieťa v období adventu v spánku kolísať. Na to slúžil Ježiško v jasličkách, vyrezaný z dreva, ktorého mníšky prinášali pri svojom vstupe do kláštora.

Vojtech Wagner