Aktuality

Vianoce Karpatských Nemcov

01

Vianoce u Karpatských Nemcov prebiehali v podstate rovnako ako u iných na Spiši. Zvyky a tradície sa prelínali rôznymi národnosťami aj náboženstvami.

Osobne si z detstva pamätám, že vianočný stromček zdobili vždy rodičia v noci pred Štedrým dňom. Potom sa obývačka zamkla a až do večera sme netrpezlivo čakali na príchod Ježiška, ktorý ten stromček ma priniesť spolu aj s darčekmi. Na Štedrý deň sa piekol kysnutý vianočný koláč. Volali sme ho kugluf a mama ešte piekla kysnutý orechovník a makovník. Pamätám si ešte na to, že tieto koláče sa doma pripravili a piekli v peci na dreve u vychýreného pekára Oravca na Starom trhu. Na Štedrý deň na obed sme jedli bobáľky s makom. Štedrá večera bola u nás klasická – kapustnica s hubami a klobásou, zemiakový šalát, rezne a k tomu cvikla. Na stole bolo vždy množstvo druhov rôznych zákuskov. Na štedrú večeru k nám vždy prišli aj starí rodičia. Na Prvý sviatok vianočný sme sa celá rodina stretli u starých rodičov na obed, kde sme si od nich tiež našli darčeky. Tradičné menu na Prvý sviatok vianočný bolo u nás domáci vývar s rezancami a pečeňovými haluškami a pečená morka s červenou kapustou a knedľami. Túto tradíciu dodržiavame v našej rodine dodnes. Ja si pamätám z detstva na krásne Vianoce plné snehu a každý deň sme sa chodili sánkovať a lyžovať na kopec za hradom v Kežmarku.

Dnes slávime vianočné sviatky podobne, s malou obmenou. Dopoludnia chodíme na cintorín zapáliť sviečky našim najbližším, ktorí tu už medzi nami nie sú. Cestou sa zastavíme po Betlehemské svetlo. Počas Štedrého dňa sa postíme. Na obed pečieme domácu vianočku. Do nášho štedrovečerného menu pribudli okrem kapustnice a zemiakového šalátu oblátky s medom a cesnakom i ryby. Naším príbytkom znejú krásne vianočné koledy a sviatočnú atmosféru dotvára vyzdobený stôl s horiacimi sviečkami. V dnešnej uponáhľanej dobe zdobíme stromček už v predstihu a čaro a pokoj Štedrého dňa narúšajú výdobytky dnešnej doby – vinše a priania formou zvučných textových správ.

Vojtech Wagner